Cezaevlerini yakından ilgilendiren toplantı

İzleme Kurulları Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı Ankara’da Gerçekleştirildi.

Cezaevlerini yakından ilgilendiren toplantı
Editör: adalet.tv
02 Ekim 2024 - 12:14 - Güncelleme: 02 Ekim 2024 - 12:18
İzleme Kurulları Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı Ankara Hakimevinde Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü yöneticileri, izleme kurulları başkanları ile alanda önde gelen akademisyenlerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Ceza infaz kurumlarındaki şeffaflık ve denetim süreçlerinin güçlendirilmesi amacıyla düzenlenen İzleme Kurulları Yıllık Değerlendirme ve Eğitim Toplantısı Ankara Hakimevinde gerçekleştirildi. Hukuk, sağlık, eğitim, psikoloji ve sosyal hizmetler gibi farklı uzmanlardan oluşan izleme kurulları, ceza infaz kurumlarının faaliyetlerini bağımsız bir gözle denetleyerek, tespit ettikleri sorunları yetkili mercilere iletmek üzere raporlar hazırlamaktadır.

Avrupa Konseyi’nin teknik desteği ile hayata geçirilen Sivil İzleme Kurullarının Etkinliğinin Avrupa Standartları Doğrultusunda Artırılması Projesi kapsamında daha önce çalışmalar yapılmıştı. Proje kapsamında, başta sivil izleme kurulu üyeleri, Cumhuriyet savcıları, infaz hâkimleri, kontrolörler ve Adalet Bakanlığı müfettişleri için ulusal ve uluslararası insan hakları kriterleri bağlamında güçlendirme ve aynı zamanda eşgüdümlü çalışma standartlarının oluşturulması amaçlanmıştır. Bu amaca yönelik olarak iyi uygulama örneklerinin yaygınlaştırılması ve sürdürülebilir hale getirilerek, eğitimlerin düzenlenmesi, destekleyici materyallerin oluşturulması ve daha etkin bir kontrol mekanizmasının hayata geçirilmesine yönelik faaliyetler yer almıştır.

Projenin sürdürülebilirliğinin sağlanması açısından eğitimler devam etmektedir. TİHEK İnsan Hakları ve Eşitlik Uzmanı Dr. Ertuğrul Yazar, Kocaeli Üniversitesinden Prof. Dr. Müslüm Akıncı ile Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Ak, Hacı Bayram Veli Üniversitesi Akademisyen Dr. Büşra Sönmez, Ordu Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Nedim Dikmen gibi alanında başarılı akademisyenlerin katkılarıyla gerçekleştirilen eğitimde sağlık hizmetleri, iletişim, uluslararası standartlar, hükümlü ve tutuklu hakları, rapor yazımı, ziyaret metodolojisi, izleme kurullarının hak, yetki ve sorumlulukları anlatılmıştır.

Toplantıda elde edilen ilerlemeler ve yapılması gereken iyileştirmeler değerlendirilerek, ceza infaz kurumlarının insan haklarına duyarlı bir yapı kazanması amaçlanmıştır. Avrupa standartları çerçevesinde sivil izleme kurullarının etkinliğinin artırılması için atılan bu adımın, adalet sisteminin güçlendirilmesine önemli katkılar sağlayacağı öngörülmektedir.

Bu kapsamda üç gün süren toplantıya, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör, Dış İlişkiler Daire Başkanı Neşe Tok Toptaş, Tetkik Hâkimi Burcu Dölek, Bursa İzleme Kurulu Başkanı Ahmet Sarı, Alanya İzleme Kurulu Başkanı Yelda Yavuz, Hakkari İzleme Kurulu Başkanı Cemal Armağan, Afyonkarahisar 2 Nolu İzleme Kurulu Başkanı Adem Dülger, Ağrı İzleme Kurulu Başkanı Müzahir Kılıç, Tavşanlı İzleme Kurulu Başkanı İhsan Şahin, Balıkesir İzleme Kurulu Başkanı Ömer Faruk Yüksel, Viranşehir İzleme Kurulu Başkanı Ramazan Vefa, Çanakkale İzleme Kurulu Başkanı Aynur Meral Gürbüz, Midyat İzleme Kurulu Başkanı Sertaç Çelebi, Tarsus 2 Nolu İzleme Kurulu Başkanı Ferhan Özdemir, Samsun İzleme Kurulu Başkanı Nedime Karanis Umutlu, Ünye İzleme Kurulu Başkanı Arif Çelik ve Şanlıurfa İzleme Kurulu Başkanı Abdullah Dut katılmıştır.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum