Boyun Düzleşmesi Nedir?
Boyun düzleşmesi veya tıptaki adıyla servikal lordoz, vücudumuzun boyun bölgesinde omurganın normal eğriliğini kaybetmesiyle ve kıvrımlı yapısının düzleşmesiyle birlikte ortaya çıkan bir sorundur.
Sağlıklı bir bireyde omurga, boyun, bel ve sırt bölgeleri kıvrımlı yapıdadır. Boyun bölgesindeki bu kıvrım C harfi şeklindedir. Boyun düzleşmesi hastalığının başlıca nedeni omurganın bu kıvrımı kaybederek zamanla düz bir çizgi şekline gelmesidir.
Boyun düzleşmesi, oldukça yaygın bir rahatsızlıktır. Masa başı çalışanlar, sürekli telefon veya tablet ekranına aynı açıda bakanlar, istemsiz bir şekilde duruş bozukluğu olan kişilerde boyun düzleşmesi riski artmaktadır.
Boyun düzleşmesinin belirtilerine gelecek olursak; Sık sık yaşanan boyun ağrıları, baş ağrısı, kaslarda sertlik, yorgunluk, boyun bölgesinde uyuşma ve karıncalanmalar, hareket ettirememe gibi durumlarda ortaya çıkar. Ayrıca genetik bozukluklar, fazla kilo, istemsiz şekilde duruş bozuklukları gibi nedenleri de mevcuttur.
Boyun düzleşmesinin tedavileri ise yukarda belirttiğimiz nedenler ve belirtilere göre şekillendirilmelidir. Bu tedaviler duruş düzeltme, ilaç tedavileri, fizik tedavi, atel veya boyunluk gibi yardımcı malzeme kullanımı veya cerrahi operasyonlardır.
Boyun düzleşmesi rahatsızlığı olanlar veya bu durumu engellemek isteyenler için bazı durumlara dikkat edilmesi gerekir. Masa başında uzun süreler çalışanlar için doğru konumu ayarlamak, bilgisayar ekranının göz hizasında olması, sandalyenizin konforlu ve ergonomik olması elzemdir. Bunun dışında ise sürekli olarak sabit pozisyonlarda çalışmamak her 60 dk’da ayağa kalkıp basit egzersizler yaparak boyun, sırt ve bel bölgelerinin aynı düzlemde kalmasını engellemek bu rahatsızlığın oluşumunu en düşük seviyeye indirecektir. Duruş bozukluları için ise bir profesyonel tarafından muayene yapılmalı ve bu bozukluğun düzeltilmesi için bir egzersiz programı oluşturulmalıdır.
Boyun düzleşmesi riski altında sadece sabit pozisyonlarda çalışanlar veya duruş bozukluğu olanları sınırlandırmak büyük bir yanlıştır. Boyun düzleşmesi yaşa bağlı olarak, cinsiyet ve bazı meslek gruplarında da görülmektedir. Örneğin yaşlı insanların omurgalarında bulunan diskler ve eklemler zamana bağlı olarak dejenere olur ve boyun düzleşmesine neden olur. Erkeklerde boyun düzleşmesi riski kadınlara göre daha fazladır. Ayrıca ağır yük kaldırarak çalışanlar içinde aynı sorun benzerlik göstermektedir.
Boyun düzleşmesinin teşhisi röntgen, tomografi, MR gibi görüntüleme testleri sonrasında teşhis edilebilir. Ayrıca uzman bir hekim tarafından fiziki olarak muayene gerçekleştirilebilir. Boyun düzleşmesi belirtilerinin ileri seviyelere gitmemesi için teşhis ve tedavi bir an önce başlamalıdır. Sizlerin de benzer şikayetleri varsa iyi bir fizyoterapist ve uzman bir hekime danışabilirsiniz. Sağlıklı günler.
FACEBOOK YORUMLAR