Belçika Sağlık Bakanı, depremlerin sağlık sistemleri üzerinde oluşturduğu baskıyı anlattı:
- "(Kahramanmaraş merkezli depremler) Bu tür depremlerle ilgili tüm deneyimlerimizden biliyoruz ki; sağlık sistemi üzerinde oldukça uzun bir süreliğine baskı oluşuyor" - "Bir yandan artık çalışamayan hastaneler, kendileri de mağdur olan sağlık personeliniz var. Diğer yandan tedavi ihtiyacı da çok artıyor. İkisi arasında kalıyorsunuz, tüm depremlerden gördüğümüz budur"
Vandenbroucke, Belçika'nın Hatay'ın Kırıkhan ilçesine kuracağı sahra hastanesinin sağlık ekibini uğurlarken, AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
"Türk halkıyla dayanışmanın kesinlikle gerekli olduğunu düşünüyoruz." diyen Vandenbroucke, "Şahsen, Belçika hükümetinin şu anda hastaneye yatırdığımız 8 milyon avrodan fazlasını harcamaya hazır olması gerektiğini düşünüyorum." ifadesini kullandı.
Vandenbroucke, ancak bunun henüz planlanmadığını, ilerleyen süreçte kesinleşeceğini belirterek, şöyle devam etti:
"Bu tür depremlerle ilgili tüm deneyimlerimizden biliyoruz ki; sağlık sistemi üzerinde oldukça uzun bir süreliğine baskı oluşuyor. Kamu hastaneleri, binalar dayanıksız hale geldiği için artık çalışamıyor. Yani hastaneler yıkıldı veya kullanılamaz hale geldi. Birçok kişi hayatını kaybetti ve yaralandı. Ayrıca enkaz kaldırma çalışmaları sırasında yine yaralananlar oluyor. Temizlik işlemleri tehlikeli olabiliyor.
Dolayısıyla bir yandan artık çalışamayan hastaneler, kendileri de mağdur olan sağlık personeliniz var. Böylece kapasitenizi kaybediyorsunuz. Diğer yandan tedavi ihtiyacı da çok artıyor. Yani kapasiteyi artırmanız gerekiyor. İkisi arasında kalıyorsunuz, tüm depremlerden gördüğümüz budur. Yani tüm bu koşullar, sağlık sisteminiz üzerinde uzun süreliğine korkunç ve ilave baskı yaratır. Yani bu, haftalarca devam edecek çok zor bir durum."
- Kırıkhan'a kurulacak sahra hastanesi
Hastanenin Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) sınıflandırmasında 2 numara olan acil sağlık ekibini içeren orta büyüklükte bir tesis olacağını aktaran Vandenbroucke, "İki haftalık vardiyalar halinde çalışıyoruz. İnsanların yorulmasını önlemek için personelimizin bir kısmına da rotasyon uyguluyoruz. Sanırım daha uzun kalacağız çünkü sorun çok büyük. Kesinlikle birkaç hafta orada olacağız." diye konuştu.
FACEBOOK YORUMLAR