Asgari ücret kaç para olacak? resmi açıklamalar gelmeye başladı

Asgari ücret ile ilgili son açıklamalar gelmeye başladı. Hükümet tarafından yapılan açıklamalar asgari ücretin yol haritasını belli etmeye başladı.

Asgari ücret kaç para olacak? resmi açıklamalar gelmeye başladı
Editör: adalet.tv
12 Haziran 2023 - 19:34 - Güncelleme: 13 Haziran 2023 - 11:55
Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret temmuz artışıyla ilgili resmi açıklamalar gelmaseye devam ediyor. Hükümet kanadı asgari ücret zam oranını kurban bayramı öncesi resmi olarak açıklayacak.

Asgari ücret zammıyla ilgili çalışmalara ilişkin bilgi veren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, çalışanlar, işverenler ve Bakanlık arasında yürütülecek çalışmalara işaret ederek "Temenni ediyoruz ki bu üç kesim belli bir noktada anlaşma, uzlaşma sağlasınlar" dedi.

ılmaz, hedeflenen çalışmaların belli bir plan dahilinde hayata geçirileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Önümüzdeki süreçlerde planlı programlı bir şekilde seçim beyannamemizde ne yazdıysak, her bir politikamızı, tedbirimizi adım adım hayata geçireceğiz. 5 yıllık bir süre var önümüzde. Belli bir takvim içinde, belli bir tutarlılık içinde bunları hayata geçireceğiz. Şunun altını çizmek istiyorum, bizim siyasetimizin özü güvendir. Güvenin temeli de şudur; söylediğinizi yapacaksınız, yapamayacağınızı da söylemeyeceksiniz. Dolayısıyla bu seçimlerde halkımıza ne söz verdiysek, seçim beyannamemizde neyi ortaya koyduysak, önümüzdeki süreçte bunları birer birer hayata geçireceğiz."

"ÇALIŞANLARIN YANINDA YER ALACAĞIZ"

Asgari ücret mesajı veren Yılmaz, enflasyonla mücadeleye vurgu yaparak, şunları kaydetti:

"Özellikle enflasyon konusunun çok önemli, öncelikli olduğunu belirtmek isterim. Bir taraftan enflasyonu düşürmeye dönük politikaları hayata geçirirken, diğer taraftan enflasyonun etkilerini geniş toplumsal kesimlerde en aza düşürmeye dönük politikalarımızı da hayata geçireceğiz. Yine seçim beyannamesinde yazdığımız şekilde asgari ücretle ilgili, çalışanlarla emeklilerle ilgili temmuz ayında çeşitli çalışmalar yapacağımızı söylemiştik. Bu kapsamda da adımlarımızı atmaya başladık. Biliyorsunuz asgari ücretle ilgili hazırlıklar, toplantılar başlayacak. Burada üç kesim var. Çalışanlar, işverenler ve kamu kesimi. Bu üç kesim arasında belli bir usul dairesinde müzakereler yürütülecek. Temenni ediyoruz ki bu üç kesim belli bir noktada anlaşma, uzlaşma sağlasınlar. Ama genel perspektifimizi de tabii ki şöyle ifade edebilirim; Sayın Cumhurbaşkanı'mız Recep Tayyip Erdoğan iktidara geldiği günden bugüne hiçbir zaman çalışan kesimlerin, geniş kesimlerin enflasyon karşısında satın alma güçlerinin erimesine müsaade etmemiştir. Her zaman için bu konularda çalışanların yanında yer almıştır. Önümüzdeki süreçlerde de aynı yaklaşımı göreceğiz."

TİSK Başkanı Özgür Burak Akkol bugün yaptığı değerlendirmede, "Yarınki komisyon çalışmalarını bekliyoruz. Kamu kurumlarımızla diyalog halindeyiz. İşçi kesiminin tüm üyeleriyle istişare halindeyiz. Bizim görüşümüz, hızlı bir şekilde üçlü mutabakatla bu süreci tamamlamak. Şahsi arzum, bayrama girmeden sürecin tamamlanmasıdır" ifadesini kullandı.

Akkol brüt asgari ücretin yüzde 6'sı kadar işveren desteğinin devamını istediklerini belirtti.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranı belirleme çalışmaları kapsamında yarın saat 14:00'te ilk toplantısını yapacak. Toplantıda, taraflar güncel ekonomik verileri görüşecek.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 10 bin 8 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 8 bin 506 lira 80 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum