Anne adayları hamilelik döneminde bunlara dikkat etmeli

Hamilelik döneminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar ve hamilelik döneminin bütün sorunları.

Anne adayları hamilelik döneminde bunlara dikkat etmeli
Editör: adalet.tv
20 Şubat 2021 - 00:18

HAMİLELİK DÖNEMİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER VE TÜM MERAK EDİLENLER - Her kadın için özel olan hamilelik dönemini tüm anne adayları şüphesiz en kolay ve güzel şekilde atlatmak ister. Kimilerinde bu dönem kolay geçse de çok zorlananlar, aklında soru işareti bulunan anne adayları da var. Bu dönemde nelere dikkat etmeliyim, egzersiz yapmalı mıyım, ne kadar süre yürümeliyim, nasıl beslenmeliyim, kan uyuşmazlığı nedir, cilt bakımında nelere dikkat etmeliyim gibi birçok soru akıllara takılıyor. Bu yazımızda sizler için editörümüz tüm merak edilenleri yazımızda açıklıyor.

Bu Dönemde Nasıl Beslenilmeli?
Anne adayları bu dönemde kilo alımından sakınsa da yeterli, sağlıklı bir şekilde alınan kilo bebek ve anne için çok önemlidir. Özellikle gebeliğin son 3 ayı bebeğin doğum kilosunda oldukça etkilidir. Fetüsün tek besin kaynağı anne olduğu için bu dönemde gerekli enerji miktarı artar. Anne adayı sadece hamilelik sırasında değil gebelik sürecini planlama aşamasında beslenmesine dikkat etmelidir. Yapılan araştırmalara göre alınması gerekli vitamin folik asittir. Gebelik plan sürecinde doktor kontrolünde alınan folik asit bebekte oluşabilecek rahatsızlıkları önler. Folik asidin en önemli görevi nöral tüp defektini önlemesidir. Nöral tüp anne adayının hamileliğinin ilk 2 haftasında oluşur ve kapanır. Anne hamile olduğunu anladığında tüp kapanmış olur. Folik asit besinle alındığında bile yetersiz kaldığından dolayı nöral tüp defekti oluşmasını önlemek için hamilelik öncesi ve sonrasında alınması çok önemlidir. Farklı besin türlerini tüketmek mineral ve vitamin çeşitliliği açısından önemlidir. Tek bir besin kaynağına yönelmek ya da aynı enerji değerine sahip besinleri tüketmek bebekte sorunlara yol açabilir.

Kan Uyuşmazlığı Nedir?
Bebek bekleyen ailelerde bu konu göz ardı bazen edilse bile üstünde durulması gereken bir konudur. Kan uyuşmazlığı anne ve bebek arasında bazı olayların meydana gelmesi sonucu oluşur. Anne ve baba negatif kan grubuna sahipse kan uyuşmazlığı meydana gelmez. Anne pozitif baba ise negatif Rh’a sahipse kan uyuşmazlığı ortaya çıkabilir. Doğum öncesi yapılan testle belirlenir. Önceden yaşanan kürtaj, düşük varsa bu belirtilmelidir. Genelde ilk gebelikte sorun ortaya çıkmaz. Doğum sonrası bebekte sarılık takibi yapılır.

Hamilelik Ve Sigara Kullanımı?
Sadece hamilelik döneminde değil hiçbir dönemde kullanılmaması gereken sigara bebekte geri dönülmez rahatsızlıklara sebep olabilir. Sigarada bulunan karbonmonoksit ve nikotin gebelik için ana risk faktörlerinden biridir. Sigara içen anne adaylarının bebeklerinde doğumda 2 kat düşük doğum ağırlığına sahip olma riski bulunur ve düşük riski de artar. Düşük doğum ağırlığı beraberinde zeka geriliği gibi birçok rahatsızlığa sebep olabilir. Bebeğe giden kan ve oksijen oranı azalır ve fetüs bunu tolere edemez. Yapılan araştırmalara göre sigara kullanımı bebeklerde emme ve baş çevirme fonksiyonlarında azalma görülmüştür.

Hamilelik Ve Yürüyüş?
Hamileliğin öğrenilmesinden itibaren yapılan yürüyüşün oldukça fazla faydası vardır. Anne adayının kontrollü kilo almasını sağlarken zindelikte sağlar, doğuma hazırlar. Düşük gibi riskler mevcutsa doktor kontrolünde yürüyüş yapılması gerekir.

Hamilelik Ve Egzersiz?
Anne adaylarının en çok merak ettiği konu şüphesiz kilo alımı kontrolü ve hangi tür egzersizlerin yapılmasıdır. Hamilelik sırasında 9-12 kg ideal alınması gereken kilodur. Anne adayları öncelikle yukarıda belirttiğimiz gibi yürüyüşle kilo alımını kontrol altına alabilirler. Böylece oturup kalkma kolaylaşır, en çok yakınılan ödem oluşması azalır. Pilates, anne adaylarına önerilen egzersiz çeşididir. Fizyoterapist eşliğinde yapılan pilates doğumu kolaylaştırır, bel ağrısını azaltır, esnekliği sağlar. Yapılan egzersiz düzenli ve haftada 4 ila 5 gün arasında yapılmalıdır.

Hamilelik Ve Saç Boyama?
Özellikle ilk 3 ay saç boyanmasından uzak durulması önerilir. İçerisinde bulunan ağır kimyasallar emilerek ve solunum yoluyla bebeğe zarar verebilir. Eğer boyama işlemi yapılıyorsa iyi havalandırılmış, saçta çok bekletilmeden ve iyice durulanarak yapılmalıdır.
adalet.tv / sağlık