Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü azalacak

Yeni yargı reformu ile birlikte yapılacak değişiklikler ile Anayasa Mahkemesinin iş yükünün hafifletilmesi bekleniyor.

Anayasa Mahkemesi'nin iş yükü azalacak
Editör: adalet.tv
21 Ocak 2021 - 13:55
Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru nedeniyle artan iş yükünü azaltacak adımlar atılacak. Ayrıca, bireysel başvuru hakkının genişletilmesi de gündemde. Yabancı yatırımcıya 'güvence evrakı' da verileceği öğrenildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerde açıklanacağını belirttiği reform paketinin taslak metni, Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının ortaklaşa çalışmasıyla tamamlandı. Hazırlanan taslak metne göre, Anayasa Mahkemesi'nin bireysel başvuru nedeniyle artan iş yükünü azaltacak adımlar atılacak. Ayrıca, Aynayasa Mahkemesine yapılan bireysel başvuru hakkının genişletilmesi de gündemde. Adalet ve Kalkınma Partisi kurmayları "Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruların hepsine cevap veremiyor ya da geç cevap veriyor. Bu yüzden verilen kararlardan vatandaş tatmin olmuyor. Bununla ilgili ara bir formül arıyoruz" ifadesini kullandı.

50. MADDEDE DEĞİŞİKLİK YAPILACAK

Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin kararlarının mahkemeler tarafından nasıl uygulanması gerektiği ile ilgili yeni düzenlemeler yapılacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin verdiği kararların takibini yapan Bakanlar Komitesi'nin kararlarının nasıl faaliyete geçirilmesi gerektiği konusu masaya yatırıldı. Yeni reformlarla, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiği ve tazminat ödenip ödenmemesi konusunda bazı değişikliklerin gündeme gelebileceği biliniyor. Bu kapsamda, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının mahkemeler tarafından nasıl uygulanacağını düzenleyen 50. maddede değişikliğe gidilmesi planlanıyor. Ayrıca Selahattin Demirtaş ve Enis Berberoğlu kararına dikkat çeken parti kurmayları "'Bakanlar Komitesinin kararını birebir yapacaksın' diye bir şey yok. Nasıl olabileceğini tartışıyoruz. 'Başka bir şekilde uygulanabilir mi?' diye bakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Yeni yargı düzenlemesinin yakın zamanda yasalaşması bekleniyor.