Analiz haber: cezasızlık algısını ortadan kaldıracak yargı düzenlemesi

Analiz haber: "cezasızlık algısını ortadan kaldıracak yargı düzenlemesi"

Analiz haber: cezasızlık algısını ortadan kaldıracak yargı düzenlemesi
Editör: adalet.tv
19 Ekim 2024 - 14:39 - Güncelleme: 19 Ekim 2024 - 14:56
ADALET TV, ANALİZ - İnfaz düzenlemesi çalışması Adalet Bakanlığı tarafından devam ediyor. Paketin içeriğine dair hiçbir resmi bilgi bulunmuyor. Kamuoyu yeni paket ile birlikte cezaların yatar süresinde artış olmasını bekliyor ancak mevcut durumda cezaevleri şu an kapasitenin üzerinde mahkum barındırıyor.

Yeni düzenleme ile nelerin değişeceğini Adalet TV ailesi olarak bizler de merakla bekliyoruz. Biz ulusal basının aksine cezalarda artış değil aksine tahliyelerin önünü açacak maddelerin de pakette yer almasını bekliyoruz. Bunun nedeni ise cezaevlerinin kapasitenin üzerinde mahkum barındırması, uyuşturucu ve hırsızlık gibi suçlardan gözaltına alınan ve tutuklanan mahkum sayısının her geçen gün artması olarak gösterebiliriz. Pakette yer alacak ve önemsiz gibi duracak bir ibare bile tek başına 20-30 bin hükümlüyü tahliye edebilir. Hukuk bu kadar hassas, tıpku '31 Temmuz ibaresi' ile binlerce hükümlünün tahliyesinin önüne geçilmesi gibi.

Bu konuya reel bakıldığında "cezasızlık algısını" ortadan kaldırmak için şu an itibariyle ceza infaz kurumlarında daha fazla mahkum almanın gerçekçi olmadığı kanaatindeyiz. Bu durum sorunu kökten çözmüyor sadece 1-2 yıl durumu idare eder.

Yeni pakette 1 madde cezasızlık algısı için çıkarsa en az 1 madde de tahliyelerin önünü açmak için çıkar veya tamamen cezasızlık algısını ortadan kaldıracak maddeler ile dolu bir paket çıkarsa en geç 1-2 yıl içerisinde tekrardan tahliyelerin önünü açacak yeni bir pakete ihtiyaç duyulacaktır.

Daha önceki haberlerimizde de belittiğimiz gibi suç ve cezasızlık algısıyla mücadele yeni cezaevi açmak veya daha fazla kişiyi cezaevine koymak ile tek başına amacına ulaşmaz.

Bu sorunun çözümü EĞİTİM, EKONOMİ ve AHLAK.

Başka bir örnek ile: cezasızlık algısından bahseden siyaset ve ulusal medya daha 3-4 ay öncesine kadar 2. kez mükerrirle ilgili yasa değişikliği hazırlığı yapıyordu. 2. kez mükerririn ne demek olduğunu en iyi hukukçular bilir. Bir hükümlünün 2. kez mükerrir olması için farklı tarihlerde en az 3 suç işlemesi gerekiyor.

RESMİ RAKAMLAR

Ülkemizde 01 Eylül 2024 tarihi itibariyle, 272 kapalı ceza infaz kurumu, 100 müstakil açık ceza infaz kurumu, 4 Çocuk Eğitimevi, 11 Kadın Kapalı, 8 kadın Açık 9 çocuk ve gençlik kapalı ceza infaz kurumu olmak üzere toplam 404 ceza infaz kurumu bulunmakta olup, bu kurumların kapasitesi 295 bin 268 kişilik.

Yukarıda bahsettiğimiz bilgi Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün (CTE) resmi web sitesinden alınmıştır. Bu bilgi ile kapasitenin 295 bin 268 kişi olduğu belirtilmiş yine CTE'nin resmi web sitesinden aldığımız son istatistiklere göre 01 Ekim 2024 itibariyle ceza infaz kurumlarında toplam 362 bin 422 hükümlü ve tutuklu bulunuyor. Bu resmi rakamlara göre ceza infaz kurumları kapsitesi 67 bin 154 kişi aşılmış.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum