Yeni yargı paketi çalışmaları hangi aşamada?

ABONE OL

Yeni yargı paketi hakkında ilk resmi açıklama Adalet Bakanından geldi.

Yeni yargı paketi konusu uzun süredir sosyal medya üzerinden gündeme getiriliyordu. TBMM'nin açılmasıyla birlikte yargı paketi gündeminin de tamamen netleşmesi bekleniyor.

Yeni yargı paketiyle ilgili ilk resmi açıklama Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'dan geldi. Bakan Bozdağ konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: Adalet Bakanlığı yargı alanında yeni çalışmalar yapıyor. Esasında bizde çok ciddi bir çalışma havuzu da var. Hangi alanda ne yapılacak? Buna dair bir havuzumuz var.

Sürekli hem yargı görevi yapan hakim ve savcılarımızı, avukatlarımızı oradan bize gelen talepleri biz takip ediyoruz, analiz ediyoruz, değerlendiriyoruz. Vatandaşlarımızdan da çok ciddi şikayetler geliyor yargıyla ilgili. Onları da analiz ediyoruz ve teknik sorunların yanında diğer sorunları da birlikte değerlendirerek 'Biz neler yapabiliriz?'

Bunun üzerinde ciddiyetle çalışıyoruz. Onun için de şu anda üzerinde durduğumuz kapsamlı bir yargı paketi var. Daha önce de ifade ettim, onlardan bir tanesi arabuluculuğun kapsamını biraz daha genişleten bir adım atıyoruz. Özellikle kira ilgili konular, Kat Mülkiyeti Kanunu'ndan kaynaklanan ihtilaflar, komşuluk hukukundan kaynaklanan ihtilafları biz arabulucu marifetiyle çözmenin daha faydalı olacağına inanıyoruz.

Komşuları mahkemeye düşürmenin doğru olmadığını inanıyoruz. O yüzden komşuluk hukukunu ve kiracı-ev sahibi hukukunu koruyacak konuların mahkemeden önce arabulucu marifetiyle ele alınmasında ve bunun çözümlenmesinde fayda görüyoruz.

Tabii bildiğiniz gibi bazı alacakların, 2 bin TL ve altındaki alacakların gider kaydedilmesi suretiyle tasfiye edilmesi konusunda da ciddi bir karar alındı. Tabii bu da darda ve zorda olan vatandaşlarımız bakımından son derece önemli bir adım. 10 milyon civarında bir dosyayı ilgilendiriyor ve tekil kişilere baktığınızda da yaklaşık 5 buçuk 6 milyon civarında vatandaşımızı doğrudan etkileyen bir adım da orada var.

Tabii yeni dönemde bizim alacağımız kararlar, o yapılan çalışmalar içerisinde pek çok konu var. Bunlardan bir tanesi de 'Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili acaba ne yapabiliriz?' Şu anda bunun üzerinde de bir çalışmayı arkadaşlarımız yürütüyor. Bir yandan kendi tecrübemizi ve teorimizi incelerken öte yandan da Avrupa'da ve başka ülkelerde bu iş nasıl oluyor, nasıl işliyor? Bunun üzerinde de duruyoruz.

Çünkü bu konuda ciddi eleştiriler geliyor ve biz bunlara baktığımızda da burada yeni bir düzenleme ihtiyacı olduğunu görüyoruz. Hasta tutuklu ve hükümlülerle ilgili bu çalışmanın nihai şekli henüz ortaya çıkmadığı için size somut 'şunları şunları yapacağız' demiyorum. Henüz öneriler var, o önerileri netleştirdikten sonra paylaşacağız. Bunun da son önemli bir iyileştirme olduğunu buradan ifade etmek isterim.

Bütün bunları kapsayan bir değerlendirme yapıyoruz. Hem raporlama süreci, hem sonraki süreç, hem öncesi 'Acaba biz burada mevcut düzenlemeden daha iyi nasıl bir düzenleme yapabiliriz ve burada şikayetleri aza indirmek için tamamen ortadan kaldırmak için ne yapabiliriz?' Bunun üzerinde ciddi bir şekilde çalıştığımızı buradan açıkça ifade etmek isterim.

yargı paketi yeni yargı paketi tbmm yargı paketi