Ulaştırma, Tarım ve Milli Savunma bakanlıklarının 2023 bütçeleri TBMM Genel Kurulunda

ABONE OL

- CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel: - "Marketlere saldıracağınıza çiftçiyi destekleyin, maliyetleri düşürün de vatandaşımız sebzesini, meyvesini, yumurtasını evine alabilsin" - CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut: - "Peynirin fiyatı etin fiyatını geçti. Fakirin fukaranın ekmekle peynirle karnını doyurması bile elinden alındı" - CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer: - "Geçmişte ücretsiz olan hayvan kemikleri dahi sayenizde marketlerde satılır oldu" - CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız: - "Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında Kamu İhale Kanunu'nun şartları oluşmadığı halde yüzlerce ihale verdiler"

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, Marketlere saldıracağınıza çiftçiyi destekleyin, maliyetleri düşürün de vatandaşımız sebzesini, meyvesini, yumurtasını evine alabilsin. dedi.

CHP milletvekilleri, Meclis Genel Kurulunda görüşülen, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Milli Savunma Bakanlığının 2023 yılı bütçeleri üzerinde konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, elindeki belgeyi göstererek, tank paleti fabrikasının milletin alın teriyle kurulduğunu ancak bu fabrikanın daha sonra 25 yıllığına bedelsiz olarak bir firmaya verildiğini ileri sürdü.

CHP Aydın Milletvekili Hüseyin Yıldız, Sayıştay raporlarına göre, AK Parti'nin iktidara gelmesinden sonra Kamu İhale Kanunu'nun 191 kez değiştirdiğini belirterek Neden değiştirdi? Yandaş müteahhitlere yol açmak için değiştirdi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığında Kamu İhale Kanunu'nun şartları oluşmadığı halde yüzlerce ihale verdiler. diye konuştu.

CHP Uşak Milletvekili Özkan Yalım, Uşak Havalimanı'nın 3 yıldır kapalı olduğunu belirtti. Uşak Havalimanı'nın Zafer Havalimanı'ndan dolayı kapalı olduğunu savunan Yalım, Zafer Havalimanı'na 1 milyon 300 bin yolcu garantisi verildi ama kimse uçmuyor. Bu yıl 100 bine yakın bir geçiş var ama verilen garanti 13 katı, yine tutmadı. Değeri 50 milyon avro olan bu havaalanını kapatın, Uşak Havalimanı'nı açın, bir an önce Uşaklıları rahata kavuşturun. ifadelerini kullandı.

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, bir peynir paketi göstererek gıda ürünlerinin fiyatına değindi. İktidarın tarımı ve hayvancılığı öldürdüğünü iddia eden Barut, Vatandaş kuru ekmeğe muhtaç oldu, bayat ekmek tüketir hale geldi. Peynirin fiyatı etin fiyatını geçti. Fakirin, fukaranın ekmekle peynirle karnını doyurması bile elinden alındı. değerlendirmesini yaptı.

AK Parti iktidarında tarım alanında 137 milyar liralık ithalat, 95 milyar liralık ihracat yapıldığını kaydeden Barut, 42 milyar eksi bakiye verildiğini söyledi.

- Çiftçi başına düşen borç miktarı 134 kat arttı

CHP Antalya Milletvekili Aydın Özer de hükümetin tarım politikasına değinerek 20 yılda 3 milyon 113 bin hektar tarım alanının üretimden, 750 bine yakın çiftçinin ise kayıt sisteminden çıktığını öne sürdü.

90 bin çiftçinin BAĞ-KUR'unu ödeyecek geliri olmadığını belgeleyerek sigortasını bıraktığını dile getiren Özer, çiftçi başına düşen borç miktarının 134 kat artarak 950 liradan 127 bin lira seviyesine ulaştığını belirtti. Özer, TÜİK'e göre tarımın ülke ekonomisine katkısının payı yüzde 10'lardan yüzde 5'lere düştü. Yani özetle tarım sektörümüz giderek büyüyeceğine bitecek kadar küçüldü. dedi

CHP Edirne Milletvekili Okan Gaytancıoğlu, gıda fiyatlarının son bir yılda bütün dünyada yüzde 13 oranında, Türkiye'de yüzde 103 civarında arttığını ileri sürdü.

Bir zamanlar kendi kendine yeterli olan ülkeyi nasıl ithalatçı haline getirdiniz? sorusunu soran Gaytancıoğlu, Siz üç harfli marketlerle uğraşırken nasıl oldu da gıda fiyatları 3 haneli rakamlara çıktı? Nasıl oldu da Cumhuriyet tarihinde peynir fiyatı et fiyatını geçti? Nasıl oldu da Cumhuriyet tarihinde sizin döneminizde ilk defa yem fiyatı süt fiyatını geçti? Maalesef, birkaç ay sonra et bulamayacağız, et fiyatları altınla yarışacak çünkü süt hayvanı kalmadı. Sizin politikalarınız yüzünden köylerde hayvan bulamıyoruz, 2 milyona yakın süt ineği kesildi. sözlerini sarf etti.

CHP Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, elindeki domatesi göstererek Türkiye'nin AK Parti iktidarında tarımsal üretimde kendine yeten bir ülke olmaktan çıktığını ve ithalatçı bir ülke haline geldiğini savundu.

AK Parti'nin 20 yıllık iktidarının sonunda vatandaşların et, süt, yumurta, peynir alamadığını iddia eden Gökçel, Marketlere saldıracağınıza çiftçiyi destekleyin, maliyetleri düşürün de vatandaşımız sebzesini, meyvesini, yumurtasını evine alabilsin. diye konuştu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanlığının bütçesinin tarımın sorunlarını çözme değil günü kurtarma bütçesi olduğunu iddia etti. İktidarın tarım politikasının ithalatçı ve rantçı olduğunu, üreticiyi ve tüketiciyi düşünmediğini, ülke tarımının dibine kibrit suyu döktüğünü, çiftçiye, üreticiye, besiciye, süt inekçiliği yapanlara sahip çıkmayan bir anlayışta olduğunu savunan Gürer, Ekim ayında çiftçinin bankalara borcu 279 milyara dayanmıştır. Çiftçi sattığı ürünün parasıyla ailesine bir şeyler almak için esnafa değil, borcunu kapatmak için bankalara, tefecilere koşmaktadır. Tarım arazileri daralmakta, çiftçi sayısı azalmaktadır. ifadelerini kullandı.

Elindeki kemiği gösteren Gürer, şunları kaydetti:

Geçmişte ücretsiz olan hayvan kemikleri dahi sayenizde marketlerde satılır oldu. Süt ineklerinden sonra damızlık hayvanlar ve düveler dahi kesime gidiyor, hatta tosundan çok düve kesilir oldu. Bu hayvancılığı tüketecek bir süreçtir. Et fiyatının patlaması da yakındır. Hayvan varlığını tüketiyorsunuz. Et ve süt alamayan, peynirin yanına varamayan, et kokusunu suda kaynattığı kemikle gidermeye çalışan yurttaşlarımız böyle bir dönemi hiç yaşamadı, iktidarınızda bunu da yaşattınız.