Türkiye mezunu Arnavut Kola, Türkiye Bursları sayesinde akademik kariyer sahibi olduğunu söyledi

ABONE OL

- "(Türk eğitim sistemi) Birincisi, tüm Arnavut öğrenciler gerçek bir okulun ne olduğunu anlıyor, ikincisi Arnavutluk'a çalışmaya geldiklerinde hepsi prestij sahibi oluyor"

FATJON CUKA - Türkiye Bursları ile Marmara Üniversitesi'nde doktora eğitimini tamamlayan Arnavut Vehap Kola, Türk devletinin sunduğu bursla okumanın, Arnavutluk'ta akademik kariyer ve prestij sahibi olmayı sağladığını söyledi.

Kola, AA muhabirine, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türkiye Bursları programının hayatında nasıl bir değişim yarattığını anlattı.

Tiran Üniversitesi İktisat Fakültesi Finans ve Muhasebe Bölümü'nde lisans ve yüksek lisans eğitimi aldığını dile getiren Kola, Türkiye Bursları programıyla Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nde geçen yıl doktora eğitimini tamamladığını belirtti.

Kola, Arnavutluk'ta yaklaşık 10 yıl yerel ve uluslararası kuruluşlarda küçük ve orta ölçekli işletmelere danışmanlık yaptığını kaydetti.

Kurucularından olduğu Siyasi Araştırmalar Enstitüsü Sami Frasheri'nde program müdürlüğü görevini yürüttüğünü ifade eden Kola, Türkiye Maarif Vakfına bağlı Tiran New York Üniversitesi (UNYT) İşletme Bölümü'nde akademisyenlik yaptığını söyledi.

Kola, Türk eğitim sisteminin sağladığı avantajlara ilişkin, Birincisi, tüm Arnavut öğrenciler gerçek bir okulun ne olduğunu anlıyor, ikincisi Arnavutluk'a çalışmaya geldiklerinde hepsi prestij sahibi oluyor. dedi.

İstanbul'a yerleştiğinde Arnavutlar ile Türkler arasında çok belirgin sosyal veya kültürel farklılık bulunmadığını anladığını dile getiren Kola, Hatta Türkçe konuşulmasaydı Arnavutluk'un herhangi bir şehrindeymişim gibi düşünürdüm. diye konuştu.

- Türk kurumlarının gösterdiği ilgi dolayısıyla kendimi ayrıcalıklı hissettim

Kola, Türkiye'de doktora yapmayı, akademik hayata atılmanın tek yolu olarak nitelendirdi.

Bu (Türkiye'de doktora yapmak) kesinlikle belirleyici oldu. diyen Kola, şunları ifade etti:

Doktora çalışmalarımı devam ettirmemi sağladı, beni akademik hayata kabul edilebilir bir aday yaptı. 4 sene önce Tiran New York Üniversitesi'ne kabul edildim. Doktoramı Arnavutluk'ta yapmış olsaydım kesinlikle bilimsel araştırma yöntemini öğrenemezdim. Ayrıca prestijli bir üniversitede bilimsel çalışmaların ne kadar titizlikle yapıldığını öğrenemezdim.

Kola, Türkiye'deki eğitim hayatı boyunca Türk kurumlarının gösterdiği ilgi dolayısıyla kendisini ayrıcalıklı hissettiğinin altını çizerek, Bunun için YTB'ye, üniversite çalışanlarına, hocalarıma, tez hocama, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü'ne, YTB'deki çalışanlara ve oturma izni aldığımız kurumlardaki tüm çalışanlara minnettarım. Onlar bu tecrübemizi çok kolaylaştırdı. diye konuştu.