Türk Kızılay ve IFRC "Birlikte Yarınlara" etkinliği düzenledi
Türk Kızılay ile Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ortaklığında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden...
Türk Kızılay ile Uluslararası Kızılhaç Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC) ortaklığında, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinden etkilenenlere yönelik projelerin tanıtıldığı Birlikte Yarınlara etkinliği düzenlendi.
Türk Kızılay ile IFRC ortaklığında Ankara'daki Hollanda Büyükelçiliği konutunda düzenlenen etkinliğe, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay, Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Joep Wijnands, AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, IFRC Türkiye Delegasyonu Başkanı Jessie Thomson ve çok sayıda ülkeden büyükelçiler katıldı.
Etkinlikte konuşan Bakan Yardımcısı Bozay, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin yıkıcı etkisine işaret ederek, hiçbir ülkenin böyle bir felaketin üstesinden tek başına gelemeyeceğini söyledi.
Depremin ilk günlerinde 90 ülkenin yardıma geldiğini vurgulayan Bozay, Uluslararası işbirliğinin önemini ilk elden tecrübe edebildik. dedi.
Bozay, Birleşmiş Milletler (BM) gibi çeşitli uluslararası örgütlerin başlattığı insani yardım kampanyalarına değinerek, gösterdikleri birliktelik için teşekkür etti.
Yaşanan felaketin büyüklüğüne dikkati çeken Bozay, deprem bölgesinin hala her türlü yardıma ihtiyaç duyduğunu vurguladı.
Bozay, enerji verimliliğinin ve yeşil dönüşümün öne çıktığı akıllı şehirler kurmak istediklerini kaydetti.
- Hedefimiz kimseyi geride bırakmamak
Türk Kızılay Genel Başkanı Yılmaz, felaketlerin çok katmanlı sorunlara yol açtığını belirterek, çözümün birliktelik ruhu ile mümkün olduğunu ifade etti.
Hedeflerinin kimseyi geride bırakmamak olduğuna dikkati çeken Yılmaz, Afet mağdurlarının ortaya çıkan ve gelişen ihtiyaçlarını belirlemeye ve karşılamaya devam etmeliyiz. dedi.
Yılmaz, Türk Kızılay'ın çalışmalarına vurgu yaparak kurumun Ukrayna, Libya ve Fas'ın da içinde bulunduğu farklı ülkelerde acil durum ekiplerinin bulunduğunu söyledi.
Yılmaz, depremi önlemenin mümkün olmadığını fakat depremlerin felakete dönüşmesinin önlenebileceğini sözlerine ekledi.
- Sarsılmaz desteğiniz hepimize ilham kaynağı oluyor
IFRC Türkiye Delegasyonu Başkanı Thomson, 6 Şubat depremlerinin yaşanan en kötü felaketlerden biri olduğunun altını çizerek, bölgede normal hayata dönüşün henüz sağlanamadığını söyledi.
Thomson, depremin ilk haftalarında dünyanın dört bir yanından Kızılhaç ve Kızılay ekiplerinin yardıma geldiğine işaret ederek, Sizin bizimle, Türk Kızılay'la ve Türk hükümetiyle ve en önemlisi hayatta kalan birçok insanla dayanışmanız olmasaydı bunların hiçbiri mümkün olamazdı. İnsani değerlere bağlılığınız, acil durum aşamasından sonrasında bile yardıma muhtaçlara olan sarsılmaz desteğiniz, kişisel olarak bana ve hepimize ilham kaynağı oluyor. dedi.
Yapılacak işlerin henüz bitmediğini vurgulayan Thomson, IFRC'nin Türk Kızılay'ı desteklemeye devam edeceğini kaydetti.
- Hollanda'nın Türkiye'ye desteği
Hollanda'nın Ankara Büyükelçisi Wijnands, 6 Şubat depremlerinin yaralarının sarılması amacıyla Hollanda'nın insani yardım için hızlıca harekete geçtiğini ifade etti.
Hollanda'nın gönderdiği arama kurtarma ekibinin Hatay'da 12 kişiyi kurtardığını dile getiren Wijnands, ülkesinin deprem bölgesinden tahliyelere destek olması için uçak ambulansı gönderdiğini de hatırlattı.
Wijnands, AB Komisyonu ile AB dönem başkanı İsveç'in Kahramanmaraş merkezli depremlerden Türkiye ve Suriye'de etkilenenler için düzenlediği Uluslararası Bağışçılar Konferansında ülkesinin 50 milyon avro bağışta bulunduğuna işaret ederek, Hollanda halkının da depremden etkilenenlere yardım için 125 milyon avro topladığını aktardı.
Psikolojik destek, su, sağlık koruma tesisleri, savunmasız gruplara yönelik sosyal yardım ve koruma alanlarında yapılacak işlerin olduğunu vurgulayan Wijnands, Birlikte Yarınlara etkinliğinin deprem bölgesinde atılabilecek adımların duyulması için önemli olduğunu kaydetti.