Tunus'ta evsizlerin sıcak yemek kaynağı: Sevgi Lokantası

ABONE OL

- İnsanlık İçin Birlik Derneği Başkanı Nizar Hazari: - "Sevgi Lokantası, bizim en önemli yardım programımız. Başkent Tunus'ta ihtiyaç sahiplerine ve evsizlere günlük yemek sağlayan ilk sosyal ve insani yardım lokantası. Lokanta gelirinin, insani yardım çalışmalarına tahsis edildiğini bilerek gelen insanların toplandığı bir yardım yuvası"

MEHMET AKİF TURAN - Tunus'ta evsiz insanlara sıcak yemek temin eden Sevgi Lokantası, her gün ihtiyaç sahibi yüzlerce kişiye hizmet veriyor.

Evsizlere sıcak yemek sağlamak amacıyla 2014 yılında kurulan İnsanlık İçin Birlik Derneği'nin başkent Tunus'ta açtığı Sevgi Lokantası gündüzleri ücretli müşterilerini ağırlarken akşamları ise ihtiyaç sahiplerine ücretsiz yemek dağıtımı yapıyor.

Kurulduğu ilk yıllarda evlerde hazırlanan yemekleri ihtiyaç sahiplerine dağıtmakla işe başlayan dernek, bugün yaklaşık 200 kişilik gönüllü ağı ile başkent sokaklarında yaşayan yüzlerce ihtiyaç sahibine Sevgi Lokantası'nda hazırlanan sıcak yemekleri ulaştırıyor.

Ücretli satışlardan elde edilen geliri yine ihtiyaç sahipleri için kullanan dernek, bu insanlara sadece yemek ulaştırmakla kalmıyor, onların diğer ihtiyaçlarını karşılamalarına da yardımcı oluyor.

- Tunus'ta ihtiyaç sahiplerine günlük yemek sağlayan ilk dernek

İnsanlık İçin Birlik Derneği Başkanı Nizar Hazari, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkede ihtiyaç sahiplerine günlük sıcak yemek sağlayan ilk dernek olduklarını söyledi.

Ülkedeki diğer insani yardım kuruluşlarından kendilerini ayıran en önemli özelliğin bir işletme açarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırdıkları sıcak yemeğe kaynak sağlamak olduğunu vurgulayan Hazari, Sevgi Lokantası, bizim en önemli yardım programımız. Başkent Tunus'ta ihtiyaç sahiplerine ve evsizlere günlük yemek sağlayan ilk sosyal ve insani yardım lokantası. Lokanta gelirinin, insani yardım çalışmalarına tahsis edildiğini bilerek gelen insanların toplandığı bir yardım yuvası. dedi.

Sevgi Lokantası'nı dernek üyelerinin desteğiyle açtıklarını belirten Hazari, Derneğimizin kuruluşunun ardından 8 yıl süresince evlerde ya da iş yerlerinde hazırladığımız yemekleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık. Bazı bağışçılarımız neden bunu bir lokantanın çatısı altında yapmadığımızı sormaya başladı ve bu şekilde insani yardım faaliyetlerini yürütebileceğimiz bir lokanta açma fikri oluştu. ifadelerini kullandı.

- Günlük düzenli olarak yemek ulaştırdığımız aileler var

Gündüz lokantanın normal işletmeler gibi çalıştığını ve ücretli yemek satışı yaptığını aktaran Hazari, Gündüz yapılan satıştan elde edilen kazançla akşam saatlerinde ihtiyaç sahiplerine ulaştıracağımız yemekleri hazırlıyoruz. Günlük düzenli olarak yemek ulaştırdığımız aileler ve evsizler var. Artık bir aile gibi gördüğümüz bu insanlarla zaman içerisinde dostluk ilişkileri de geliştirdik. diye konuştu.

Yemek yardımında bulundukları insanları artık çok yakından tanıdıklarını dolayısıyla her birinin hikayesini çok iyi bildiklerini anlatan Hazari, hedeflerinin sadece ihtiyaç sahiplerine yemek ulaştırmakla sınırlı olmadığını bu insanlara yaşadıkları diğer zorlukları aşmalarında da destek vermek istediklerini kaydetti.

Derneğin gönüllüleri arasında doktor, sosyal hizmetler uzmanı, psikiyatrist ve hemşirelerin de bulunduğunu kaydeden Hazari, konuşmasını şöyle sürdürdü:

Sosyal İşler Bakanlığı ile koordineli çalışıyoruz. Yardım ulaştırdığımız ihtiyaç sahiplerinden ailelerini kaybedenlerin ailelerini bulmalarına, yaşadıkları zor durumdan kurtulmaları için gerekli yardımların ulaştırılmasına aracı oluyoruz. Çalışacak durumda olan ve çalışmak isteyenlere ise iş bulmaları için gönüllülerimiz her türlü desteği sağlıyor.

- Derneğimiz, gönüllüler ile ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü

Derneğin Genel Sekreteri Hiba eş-Şahid ise yardım kuruluşlarında gönüllü çalışmanın evsiz insanlara karşı yanlış algıyı ve olumsuz önyargıyı değiştirdiğine dikkati çekti.

Dernekte yaklaşık 200 gönüllünün görev aldığına işaret eden Şahid, Derneğimiz, gönüllüler ile ihtiyaç sahipleri arasında bir köprü vazifesi görüyor. Yardım derneklerinden, sadece ihtiyaç sahipleri değil gönüllüler de istifade ediyor. İnsani yardım çalışmaları bana çok yardımcı oldu, kişiliğimin olumlu yönde gelişmesini sağladı. Evsizlerin dünyasına girerek onların zor koşullar altında nasıl yaşadıklarını öğrendim. Bu yaşadıklarımın hepsi onlarla yakınlaşmamı sağladı. şeklinde konuştu.

İhtiyaç sahipleriyle olan ilişkilerinin yardım veren ve yardım alan arasındaki ilişkiyle sınırlı olmadığını vurgulayan Şahid, sözlerini şöyle tamamladı:

Dernek olarak, aile desteğini kaybetmiş, evsiz ya da ihtiyaç sahibi ailelere ücretsiz sıcak yemek sağlıyoruz. Yemek götürdüğümüz ihtiyaç sahiplerinin hepsini artık ismen tanıyorum. Onların yanından sadece yemeklerini ulaştırıp ayrılmıyoruz. Onlarla tanışıyoruz, görüşüyoruz ailenin bir ferdi olarak görüyoruz. Her gün yemek hazırlarken kendimi sanki ailemin bir ferdine yemek hazırlıyormuşum gibi hissediyorum.