TRT-Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi ve TRT Afrika Lansman Töreni
- Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun: - "Küresel çetelerden terör örgütlerine, bütün şer odaklarının bir anlamda giderek kendisini daha fazla görünür kıldığı ve bugün itibarıyla bu yapıların en çok kullandığı silahlardan biri olan sistematik dezenformasyona karşı ülkelerimizin giderek daha da maruz kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, ortak bir şekilde bu yapılara ve bunların sistematik dezenformasyonlarına direnç alanı oluşturmamız gerektiği açıktır" - "Bugün itibarıyla küresel iletişim ağında güçlü şekilde yerini alacak olan TRT Afrika'nın, kıtayla ilgili alışılagelmiş algılara ve tek taraflı bilgi akışına özgün bir perspektifle yeni bir soluk getireceğine inanıyorum"
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Küresel çetelerden terör örgütlerine, bütün şer odaklarının bir anlamda giderek kendisini daha fazla görünür kıldığı ve bugün itibarıyla bu yapıların en çok kullandığı silahlardan biri olan sistematik dezenformasyona karşı ülkelerimizin giderek daha da maruz kaldığı göz önünde bulundurulduğunda, ortak bir şekilde bu yapılara ve bunların sistematik dezenformasyonlarına direnç alanı oluşturmamız gerektiği açıktır. dedi.
Altun, TRT-Afrika Yayın Birliği 1. Yayıncılık Zirvesi ve TRT Afrika Lansman Töreni'nde yaptığı konuşmada, asrın felaketi olarak nitelenen, Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerde Türkiye'ye destek veren Afrika ülkelerine teşekkür etti.
Afrikalı dostları İstanbul'da ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu belirten Altun, gerçekleştirilen programın ülkeler arasında ivme kazanan ilişkileri daha da güçlendirmesini ve işbirliği olanaklarını artırması temennisinde bulundu.
Türkiye'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde son 20 yılda Afrika ülkeleri ile dostluğunu ve işbirliğini geliştirecek çok önemli adımlar attığını vurgulayan Altun, Afrika ülkeleri ile kazan-kazan anlayışına, eşit paydaşlığa ve güvene dayanan ilişkilerin her geçen gün daha da güçlendiğine tanıklık ettiklerini dile getirdi.
Türkiye'nin Afrika politikasının siyasi, insani, iktisadi ve kültürel alanlarda ikili, bölgesel, kıtasal ve küresel boyutlarda yürütüldüğüne dikkati çeken Altun, Tarihsel bağlara da sahip olduğumuz Afrika'da hiçbir zaman sömürge geçmişimiz olmadığı gibi kıtaya yönelik kolonyal yaklaşımlara da her daim karşı çıktık. Dünyanın en büyük imparatorluklarından birinin bakiyesi olan Türkiye, bu anlamda, dünya siyasetinde ve tarihinde çok özel bir konumda bulunuyor. Bu müstesna duruşumuz, Afrika ülkeleriyle ilişkilerde bizi ayrıcalıklı bir konuma yerleştiriyor. ifadesini kullandı.
Bugün de aynı şekilde kıta ülkeleriyle işbirliğinin, eşit ortaklık ve karşılıklı yarar temelinde ilerlediğini, Afrika'nın barış ve istikrarına, ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkıda bulunmayı hedeflediklerini aktaran Altun, bu noktada Afrika'nın sorunlarına Afrikalı çözümler ilkesiyle hareket ettiklerini belirtti.
Altun, Afrika kıtası ve ülkeleriyle ilişkilere özel önem veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bugüne kadar 30'dan fazla Afrika ülkesine 50'nin üzerinde ziyaret gerçekleştirdiğini, onlarca Afrika ülkesi liderini de Türkiye'de ağırladığını kaydetti.
Kıtayla ilişkilerin güçlendirilmesi doğrultusunda, Afrika ülkelerinde temsilciliklerin varlığının önemli olduğuna işaret eden Altun, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Türkiye olarak 2002 yılında sadece 12 büyükelçiliğimizin bulunduğu Afrika'da bugün 44 büyükelçiliğimiz faaliyet gösteriyor. 2008 yılında Ankara'da 10 Afrika ülkesinin büyükelçiliği varken, bugün bu sayının 38'e yükselmiş olmasından da memnuniyet duyuyoruz. Öte yandan sahip olduğumuz imkanları, kaynakları ve birikimi Afrikalı dostlarımızla paylaşmaktan da geri durmuyoruz. Sağlık Bakanlığımız, TİKA, Türk Kızılay, Türkiye Diyanet Vakfı ve benzeri diğer sivil toplum kuruluşlarımızla Afrika genelinde insani ve kalkınma yardımı faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Sağlık Bakanlığımızın Nijer, Somali ve Sudan'da faaliyet gösteren hastaneleri bölgede yüzbinlerce hastaya tedavi imkanı tanıyor.
TİKA, kalkınma destekleriyle Afrika'nın dört bir yanında varlık gösteriyor. Türk Kızılay, Afrika'daki insani yardım faaliyetleriyle milyonlarca ihtiyaç sahibine ulaşıyor. Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı ve Yurtdışı Türkler Başkanlığı gibi kurum ve kuruluşlarımızla da Afrikalı kardeşlerimizin yanında durmaya devam ediyor. 33'ü Afrika ülkesi olmak üzere toplamda 46 'en az gelişmiş ülke' için 2009-2019 yılları arasında yaptığımız resmi kalkınma yardımlarımız 2,5 milyar dolara, toplam kalkınma yardımlarımız da 8,7 milyar dolara ulaştı. Bugüne kadar 15 binden fazla Afrikalı kardeşimiz, Türkiye burslarından yararlandı. Ülkemizde kendi imkanlarıyla üniversite öğrenimini gören yine binlerce Afrikalı kardeşimiz var. Halihazırda 60 binin üzerinde Afrikalı kardeşimiz ülkemizde yükseköğrenim görüyor. Türkiye böylece Afrika'nın geleceğine de yatırım yapıyor, Afrika'nın aydınlık geleceğinde var oluyor. Yine Türk Hava Yolları ise kıta ile ülkemiz arasında mekik dokurken, Afrika'yı da dünyaya bağlıyor.
- Türkiye, bütün alanlarda Afrika'nın yanındadır
Anadolu Ajansı