TİKA, Lübnan'da robotik laboratuvar ve tarım seraları kurdu

ABONE OL

- Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy: - "Türkiye olarak Sayda ve Lübnan halkına her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. TİKA'nın ülkenin birçok yerinde ve özellikle Sayda'da gerçekleştirdiği projeler de bunun bir göstergesidir"

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Lübnan'ın Sayda kentinde robotik laboratuvar ve 3 adet topraksız tarım serası kurulumu gerçekleştirdi.

TİKA'nın Sayda'daki proje açılışlarına Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, TİKA Lübnan Koordinatörü Orhan Aydın, El Raya Dernek Başkanı Fuad Cardali, Sayda Müftüsü Selim Susan ve çok sayıda Lübnanlı vatandaş katıldı.

El Raya Derneği'ne ait bilim merkezi bünyesinde TİKA tarafından kurulan robotik laboratuvarın açılışında konuşan El Raya Derneği Başkanı Cardali, Dernek olarak Sayda’da başta eğitim olmak üzere birçok alanda birçok kuruluşla çeşitli faaliyetler yürütüyoruz. Bunların içinde belki de en önemlisi, TİKA ile gerçekleştirilen ve gençlerin geleceğe hazırlanmasında, donanım sahibi olmasında ciddi bir rol oynayacak bu laboratuvar projesi geliyor. Bu vesileyle yardımlarından ötürü Türkiye Cumhuriyeti ve TİKA’ya minnettarız. ifadelerini kullandı.

Büyükelçi Ulusoy da, Türkiye olarak Sayda ve Lübnan halkına her türlü desteği vermeye devam ediyoruz. TİKA’nın ülkenin birçok yerinde ve özellikle Sayda’da gerçekleştirdiği projeler de bunun bir göstergesidir. dedi.

- 2 bölgede 3 topraksız tarım serası

TİKA tarafından, yine Sayda kentinde çoğunlukla mülteciler yararına faaliyetler yürüten Lübnan Yardımlaşma ve Kalkınma Dernekleri Birliği (URDA) ve İslam Cemiyeti iş birliğinde, toprak olmadan durgun su kültürü içinde uygulanan bir tarım biçimi olan hidroponik tarım projesi gerçekleştirildi.

Proje hakkında AA muhabirine konuşan TİKA Koordinatörü Aydın, Proje ile Bekaa bölgesinde özellikle Suriyeli mültecilere yönelik 2 ve Sayda bölgesinde Lübnanlılara yönelik olmak üzere kurulan 1 adet hidroponik tarım serası ile klasik tarıma kıyasla sudan, alandan ve zamandan tasarrufun yanı sıra klasik tarıma göre daha yüksek verimli üretim sağlanıyor. bilgisini verdi.

Aydın, TİKA tarafından yürütülen proje ile yıl boyu üretim yapılması, mülteci ve Lübnanlılara eğitimler verilmesi ve yetiştirilen ürünlerin ihtiyaç sahiplerine dağıtılması sağlanıyor. diye konuştu.