STK'ler deprem bölgesindeki insani yardım faaliyetlerini sürdürüyor

ABONE OL

- Depremden etkilenen bölgelere 100 tırı aşkın yardım malzemesi gönderen Ekşioğlu Vakfı, Adıyaman'da 1200 kişinin barınacağı konteyner kent kurdu - Yeni Dünya Vakfı, temel ihtiyaç malzemesi bulunan 49 tırı bölgeye ulaştırırken, Gaziantep, Ankara ve İstanbul'daki yurtlarını da depremzedelerin barınması için açtı

Sivil toplum kuruluşları (STK), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde yürüttükleri insani yardım ve barınma çalışmalarıyla afetzedelerin yaralarını sarıyor.

Ekşioğlu Vakfı, depremin ardından İstanbul Çekmeköy'de bulunan vakıf merkezinde 30 kişilik kriz merkezi oluşturarak, depremzedeler için yardım seferberliği başlattı.

Depremden etkilenen bölgelerde 700 kişiyi aşkın gönüllü ekibini görevlendiren vakıf, seyyar mutfak, kuru gıda, su, giyim eşyası, soba, yakacak odun, çadır, ısıtıcı, battaniye ve diğer acil ihtiyaçları içeren yardım malzemeleri bulunan 100'ü aşkın tırı bölgeye gönderdi. Vakıf, ihtiyaç malzemelerini sahadaki gönüllüleri aracılığıyla depremzedelere ulaştırıyor.

Vakıf, Adıyaman'da 1200 kişinin barınabileceği bir konteyner kent kurarken, depremden etkilenen diğer iller için de konteyner temini yapıyor.

Oluşturulan yaklaşık 2 bin kişilik iletişim hattı üzerinden gelen deprem yardım talepleri değerlendirilerek özellikle ilçe ve köylere ulaşan vakıf, gönüllü ekibinin yaptığı otobüs organizasyonları ile deprem bölgesinden ayrılmak isteyen afetzedelerin tahliyesine ve gittikleri illerde barınmasına destek oldu.

Deprem bölgesine 100 ekskavatör, kamyon ve iş makinesi göndererek afetin ilk gününden itibaren arama kurtarma çalışmalarına katılan vakıf, enkaz kaldırma çalışmalarına da destek verdi. Vakıf, Kızılay aracılığıyla vakıf merkezinde kan bağışı kampanyaları da düzenledi.

- Sultan Baba İlim ve Hizmet Vakfı günlük 3 öğün sıcak yemek dağıtıyor

Sultan Baba İlim ve Hizmet Vakfı, 164 gönüllüsü, 4 tır yardım malzemesi, 13 taşıyıcı araç ile depremin ikinci günü itibarıyla Kahramanmaraş'ta yardım çalışmalarına başladı.

Vakıf gönüllüleri, Kahramanmaraş merkezde günlük 3 öğün sıcak yemek dağıtırken, Kahramanmaraş Geçici Barınma Merkezindeki depremzedelerin gıda, giyim, ayakkabı, battaniye, hijyen ve temizlik malzemeleri gibi ihtiyaçlarını karşılıyor.

Kahramanmaraş'ın köylerindeki ihtiyaçları belirleyerek ulaştıran vakıf, deprem bölgesinde 10 bin afetzedeye birçok alanda yardım ulaştırdı.

- Yeni Dünya Vakfı, depremzedeleri yurtlarında misafir ediyor

Yeni Dünya Vakfı, depremin hemen ardından temel ihtiyaçlara yönelik yardımlarını bölgeye ileterek birçok alanda çalışmalarını sürdürüyor.

Temel gıda, su, süt, un, halı, battaniye, çocuk kıyafeti, çocuk bezi ve maması, iç çamaşırı, konteyner, ısıtıcı ve sahra mutfak malzemeleri gibi birçok kalemi 42 tırla deprem bölgesine gönderen vakıf, ayrıca Iğdır, Kırşehir, Ankara, Samsun, Trabzon, Giresun şubelerinden iş makineleri, giyim malzemeleri, un ve muhtelif gıda yardımlarını 7 tırla deprem bölgesine ulaştırdı.

49 tır ihtiyaç malzemesi, 2 sahra mutfağı, 1 iş makinesi ve 1 otobüsle deprem bölgesindeki yardım çalışmalarına destek olan vakıf, afetzedelerin öncelikli ihtiyaçlarını tedarik ediyor.

Deprem bölgesinde bulunan Gaziantep Öğrenci Yurdu'nu depremzedelere açan vakıf, her gün 200 kişiye sıcak yemek ve barınma imkanı sunuyor. Yine İstanbul ve Ankara'da bulunan yurtlarında da depremzedeleri misafir eden vakıf, buradaki ailelere yönelik psikososyal destekte de bulunuyor.

- ASİL Derneği, Hatay'da 600 yatak kapasiteli çadır kent kurdu

ASİL (ASELSAN Sosyal İnovasyon Liderleri) Derneği, Kahramanmaraş merkezli depremlerden en çok etkilenen illerden Hatay'da çadır kent ile ASELSAN Afet ve Lojistik Merkezi'ni kurdu.

6 bin 500 metrekare alana kurulu, 70'ten fazla çadırın yer aldığı, 600 yatak kapasiteli çadır kentte, yaklaşık 150'si çocuk 400 depremzede ağırlanıyor. Yağmur suyu drenaj sistemi ve kanalizasyon altyapısı bulunan çadır kentte, soğuk havaya karşı ısıtıcılar kullanılıyor. Burada sağlık, psikososyal destek, yemekhane, tuvalet ve duş bölümlerinin yanı sıra çocuk oyun alanı ve kreş çadırı hizmet veriyor.

AFAD koordinasyonunda depremzedelerin 3 öğün yemek, barınma, ısınma, banyo ve çocukların tüm ihtiyaçları çadır kentte karşılanıyor. ASELSAN soğuk hava depolarından getirilen gıda malzemeleriyle, özel alanda yine şirket aşçıları tarafından yemek pişiriliyor.

Depremlerde yakınlarını ve evlerini kaybeden çocuklar, oyun alanında futbol ve sokak oyunları gibi çeşitli oyunlar oynayabiliyor. Ayrıca çocuklar için kurulan kreş çadırında boyama ve benzeri etkinlikler uzman eğitmenler eşliğinde yapılıyor.