STK'ler, afetin yaralarını sarmak için deprem bölgesinde canla başla çalışıyor
- Ensar Vakfı, üniversitelerin yıl sonuna kadar online eğitime geçmesiyle birlikte Türkiye genelindeki 6 bin 590 yatak kapasitesine sahip 62 yurdunda depremzedeleri misafir etmek için hazırlıklara başladı - Afetin başından bu yana 50 tır malzemeyi bölgeye gönderen Deniz Feneri Derneği, depremin vurduğu illerin tamamında günlük 5'er bin kişiye sıcak yemek ve paketlenmiş hazır gıda takviyesiyle destek oluyor
Asrın felaketi olarak nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen bölgelerde görev yapan sivil toplum kuruluşları (STK), hem arama kurtarma çalışmalarında görev alıyor hem de depremzedelerin ihtiyaçlarına yetişiyor.
Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan 7,7 ve 7,6 büyüklüklerindeki depremlerin ardından harekete geçen STK'ler, depremin etkilediği 10 ilde çalışmalarını canla başla sürdürüyor.
Depremlerin ardından çalışanları ve gönüllüleriyle bölgeye ulaşan STK'ler, yürüttükleri faaliyetlerle hem toplanan yardımları depremzedelere ulaştırıyor hem de arama kurtarma çalışmalarına destek vererek enkaz altında kalan depremzedelerin kurtarılmasına vesile oluyor.
- Ensar Vakfı, yurtlarını depremzedelere açıyor
Ensar Vakfı, depremin ilk saatlerinden itibaren Türkiye genelindeki 150 şubesiyle koordine olarak seferberlik başlattı.
İlk etapta gönüllü kurtarma yapabilecek kişilerin, AFAD ve diğer sivil toplum kuruluşlarıyla bölgeye ulaştırılmasına vesile olan vakıf, tüm şube ve gönüllülerine yardım çağrısı yaparak bölgede çalışmaya başladı.
Öncelikli olarak bölgede bulunan Malatya, Gaziantep ve Şanlıurfa'daki yurtlarda durum tespitinde bulunan vakıf, buradaki öğrencilerin güvenli yerlere tahliyesi için hızlıca çalışma yaptı.
Öğrencilerin memleketlerine ulaşımını da sağlayan vakıf, 20 yabancı uyruklu öğrenciyi de Bingöl yurduna yerleştirdi.
Antalya, Kayseri, Rize ve Bingöl'de bulunan yurtlarında deprem bölgesinden bu bölgelere gelip kalacak yeri olmayanları misafir eden vakıf, üniversitelerin yıl sonuna kadar çevrim içi eğitime geçmesiyle birlikte Türkiye genelindeki 6 bin 590 yatak kapasitesine sahip 62 yurdunda depremzedeleri misafir etmek için hazırlık yapmaya başladı.
Vakfın gençlik teşkilatı olan Genç Ensar ekibi ise depremden etkilenen bölgelerdeki çocuklara ulaştırmak amacıyla hayırseverlerden topladıkları oyuncaklar ve bölgedeki acil ihtiyaçlardan biri olan ateş düşürücü ilaçları da bölgeye ulaştırdı.
- Hayrat İnsani Yardım Derneği, 1930 kişiyle sahada
Hayrat İnsani Yardım Derneği, depremin ilk gününden itibaren 1930 kişi ile sahada çalışmalarını yürütüyor.
AFAD'a akredite olan 600 uzman personel ve eğitim aşamasındaki arama kurtarma ekipleriyle faaliyetlerini sürdüren derneğin, Tüm Türkiye'den bölgeye gelen 1300 kişilik gönüllü dağıtım ve destek ekibi de sahada çalışmalarını sürdürüyor.
Tüm bölgede 650 araç, 100 motosiklet, 4 iş makinesi ile faaliyet gösteren dernek, 3 mobil aşevi ve 15 sabit aşevi ile günlük 120 bin kişiye ulaşan sıcak yemek, çorba ve çay ikramı yapıyor.
Bölgeye 300 tır yardım malzemesi ulaştıran dernek, afetzedelerin ihtiyaçları için kullanılmak üzere 150 milyon lira bütçe ayırdı.
Genel merkez kriz yönetimi merkezinde 150 kişilik ekiple bölgedeki işleri koordine eden dernek, Türkiye'deki 90 temsilciliğinde de yardımları koordine ediyor.
Hayrat İnsani Yardım Derneği, Hatay Reyhanlı'daki ekmek fırınında günlük 150 bin ekmek üretip, tırlarla bölgeye gönderiyor,
Dernek ayrıca deprem bölgesine 150 bin paket bebek bezi, 2 bin 500 çadır ve 100 bin battaniye sevk etti.
- Umut Kervanı, Adıyaman'da günlük 25 bin kişiye sıcak yemek ikramı yapıyor
Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı, yıkımın gerçekleştiği tüm illerde yardım çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.
Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa, Adıyaman ve depremden etkilenen diğer illerde bölgede ihtiyaç duyulan giyim, gıda ve sıcak yemek dağıtımı yapan dernek, ayrıca vefat edenlerin gömülmesi için kefen ihtiyacının karşılanması adına da çalışma yapıyor.
Dernek, bölgede kurulan aşevleri ile sadece Adıyaman'da günlük 25 bin kişiye sıcak yemek ikramı yapıyor, mobil ekiplerle de ücra bölgelerdeki depremzedelere yiyecek, barınma ve giyim yardımı ulaştırıyor.
- AHBAP Derneği bölgedeki çalışmalara destek oluyor
Sanatçı Haluk Levent tarafından kurulan AHBAP Derneği, depremin hemen ardından hızla bölgeye intikal ederek yardım çalışmalarına destek oldu.
Diğer AHBAP gönüllüleri de başta AFAD olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları ile koordine olarak sahada çadır kurulumu, gıda ve kıyafet içeren yardım kolilerinin dağıtımı ve enkaz altında kalan vatandaşların yer tespiti gibi çalışmalara destek verdi.
Deprem bölgesi için bağış kampanyası başlatan dernek, yardımseverlerin topladığı yardımların afet bölgesine ulaşması ve ihtiyaç sahiplerine aktarılması konusunda yine kamu kurum ve kuruluşlarıyla koordineli bir şekilde hareket etti.
AHBAP Derneği, depremzedelerin günlük temel ihtiyaçlarının tamamını karşılamak için 2 bin konteynerin bölgeye gönderimi konusunda Hatay Valiliğinden izin aldı.
- Deniz Feneri'nden bölgede 6 lojistik merkezinde günlük yaşam desteği
Depremin ardından hemen harekete geçen Deniz Feneri Derneği insani yardım acil durum ekipleri, sabah saatlerinde bölgeye ulaşarak çalışmalara başladı. Deprem haberinin ardından İstanbul'da bulunan Afet Yönetim Masası'nda son durumu değerlendiren dernek, ilk etapta 50 kişiyi bölgeye gönderdi.
Dernek, daha sonra çalışmalara destek olmak için bölgeye gönderdiği kişi sayısını 200'e çıkardı.
Afetin başından bu yana 50 tır malzemeyi depremzedelerin ihtiyaçları için bölgeye gönderen dernek, depremin vurduğu illerin tamamında günlük 5'er bin kişiye sıcak yemek ve paketlenmiş hazır gıda takviyesiyle destek oluyor.
Dernek, deprem bölgesinde 6 lojistik merkeziyle günlük yaşam desteği sağlarken, İstanbul ve yakın illerden sürekli olarak yaşamsal destek ürünlerini de bölgeye takviye olarak gönderiyor.
Bölgeye mont, bot, bere, kazak, battaniye, çadır, ekmek, su, gıda kolisi, bebek bezi, bebek maması, konserve, soba, yakacak odun-kömür ve kahvaltılıklardan oluşan acil yardım malzemeleri gönderen dernek, depremzedelere ve kurtarma ekiplerine mobil aşevleri vasıtasıyla sıcak yemek dağıtımları, çay, çorba ve içecek ikramı yapıyor.
- İlim Yayma Cemiyeti birçok ildeki yurtlarını AFAD'a tahsis etti
İlim Yayma Cemiyeti, depremin ilk anından itibaren İstanbul'daki genel merkezinde oluşturulan kriz masasıyla Türkiye genelindeki şubelerini hızlı bir şekilde koordine etti.
Cemiyet, öncelikli olarak Adana, Alanya, Ankara, Antalya, Bingöl, Elazığ, Erzincan, Kayseri, Konya, Mardin, Mersin, Niğde illerinde bulunan yurtları AFAD'a tahsis etti.
Deprem bölgelerinde oluşan acil ihtiyaçlar doğrultusunda yaklaşık 11 milyon lira değerinde 27 tır kuru gıda, hilti, su, paketli tüketim ürünleri ve meyve suları temin eden cemiyet, deprem bölgelerinde etkilenen bursiyer öğrencilerin burs ödemelerini öne çekerek hesaplarına yatırdı.
Cemiyet, diğer illerde çalışan mutfak personelini koordineli şekilde deprem bölgelerine sevk ederek, Kahramanmaraş, Adıyaman, Adana, Osmaniye ve Hatay'da 6 farklı noktada oluşturulan mutfaklarla depremzedelere yemek dağıtımı yaptı.
Beşir Derneği de afetle mücadele çalışmaları kapsamında, bölgede 60 lokasyonda 224 hizmet aracı ve 2500 kişilik ekiple arama kurtarma çalışmalarına destek oluyor.
Dernek, deprem bölgesinde 161 bin 200 kişiye sıcak yemek, 86 bin 677 kişiye ikramlık yiyecek, 138 bin 701 su ve içecek desteği sunarken, bölgeye toplam 137 bin 949 acil ihtiyaç malzemesi ulaştırdı.