Sosyal medya hesapları miras olarak sayılabilecek
Bir vatandaş vefat ettiği zaman üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz bütün malları miras olarak varislerine bırakılıyordu. Sosyal medya hesaplarının miras sayılıp sayılamayacağı tartışma konusuydu.
Sosyal medya hesaplarının miras olarak bırakılabilmesinin önünü açan mahkeme kararı emsal teşkil edebilir. Eşi vefat eden bir kadın tarafından Denizli 4. Sulh Hukuk Mahkemesi'ne sunulan dilekçede, vefat eden eşine ait olan Apple marka cep telefonunun iCloud hesabındaki fotoğraf, video, ses kayıtları, medya dosyaları ile e-maillere ulaşmak için eşinin terekesinin tespitini, iCloud hesabının miras kabul edilerek, iCloud hesabına ulaşması için karar verilmesini mahkemeden talep etti.
Yerel mahkeme ise bu talebi 'özel hayatın gizliliğini ihlal' kararı vererek reddetti.
Yerel mahkemenin "red" kararını İstinaf Mahkemesi'ne taşıyan davacı kadın, Antalya Bölge İstinaf Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi'ne yaptığı itiraz ile;
"Eşim, 13 Temmuz 2019 tarihinde vefat etti. Geride mirasçı olarak ben ve çocuğumuz kaldı. Eşimin ölümü sonrası GSM hattı kapatıldı. Telefonundaki fotoğraf, video, ses kayıtları, dokümanlar, notlar, mailler iCloud hesabındaydı. Eşimin iCloud hesabına erişebilmek için şifresini bilmem gerekiyor. Bu hesap vasıtası ile kontrol edilen e-ticaret sitesi hesabı, e-hediye çekleri ve kuponları vardı. Apple firması mahkeme kararıyla erişim izni verileceğini bildirdi" dedi.
Antalya Bölge İstinaf Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi kadının istinaf talebini yerinde buldu.
Üst mahkeme kadının talebini yerinde bularak dosyayı yerel mahkemeye "kararın yenilenmesi" yönünde iade etti.
Kararın emsal teşkil etmesi durumunda bir vatandaş vefat ettiği takdirde; mirasçıları vefat eden kişinin Youtube, Facebook, Twitter, İnstagram gibi sosyal medya sayfalarını miras olarak alabilecek.