Sınır güvenliği konusunda kurumlar arası koordinasyon güçlendirilecek

ABONE OL

- Ulusal Koordinasyon ve Ortak Analiz Merkezinin Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi açılış programına katılan İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy: - "Bizim dışımızdaki güçlerin, binlerce kilometre uzaktan gelerek bu coğrafyanın masum insanlarına yaşattıkları acıların hafifletilmesi için vicdanımızın, toplumsal ve uluslararası sorumluluğumuzun, hukukun ve insanlığın gereği ne ise onu yapıyoruz" - İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan: - "Proje kapsamında sahada gerçekleşen olaylar neticesinde suç ve risk profilleri oluşturularak ilgili tüm birimlere bildirilecek"

İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, binlerce kilometre uzaktan gelenlerin, bu coğrafyanın masum insanlarına yaşattıkları acıları hafifletmeye çalıştıklarını belirterek, Bu kadar ağır, sınırlarımızı aşan bir sorun karşısında gücümüzü birleştirerek mücadele kararlığını, azmini ve başarısını ortaya koymalıyız. dedi.

Sınır güvenliği ve yönetimi noktasında kurumlar arası veri paylaşımı ve ortak hareket mekanizmasının oluşturulması kapsamında gerçekleştirilen Ulusal Koordinasyon ve Ortak Analiz Merkezinin (UKORAM) Kurumsal Kapasitesinin Desteklenmesi Projesi açılış programı, Grand Ankara Otel'de düzenlendi.

Programa, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Avrupa Birliği (AB) Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Meyer-Landrut, Uluslararası Göç Politikaları Geliştirme Merkezi (ICMPD) Genel Direktörü Michael Spindelegger katıldı.

Açılış programında konuşan Bakan Yardımcısı Ersoy, Dünyanın en kıymetli coğrafyasını vatan tutmuşuz. Etrafı ateş topuna çevrilmiş bir coğrafyanın bitişiğinde hem huzurlu hem güvenli hem de müreffeh bir ülke olmak derdindeyiz. Yaşadığımız coğrafyada savaşlar, iç savaşlar, kıtlık ve yoksulluk; göçü ve güvenliği tehdit eden ne varsa hepsi var. ifadelerini kullandı.

İbn-i Haldun'un, Coğrafya kaderdir sözünü hatırlatan Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bu masum ve mazlum coğrafyada, savaştan, bombadan, silahtan ve kıtlıktan, yoksulluktan ölen insanların bu noktaya gelmesinde ülke olarak zerre kadar bir dahlimiz, bir kusurumuz ya da bir müdahilliğimiz yoktur. Bizim dışımızdaki güçlerin, binlerce kilometre uzaktan gelerek bu coğrafyanın masum insanlarına dayattıkları ve yaşattıkları acıların hafifletilmesi için millet olarak, devlet olarak elimizden gelenin çok çok fazlasını yaparak bedel ödüyoruz. Medeniyet değerlerimizin, insanlık anlayışımızın, vicdanımızın, toplumsal ve uluslararası sorumluluğumuzun, hukukun ve insanlığın gereği ne ise onu yapmaya çalışıyoruz.

Sınır güvenliği noktasında yetkili ve sorumlu kurumların her birinin ayrı ayrı tecrübe ve yeteneklere sahip olduğuna dikkati çeken Ersoy, bu kurumların her birinin görevlerini kendi içlerinde yerine getirmeye çalıştıklarını söyledi. Ersoy, şunları kaydetti:

Bu kadar ağır, sınırlarımızı aşan bir sorun karşısında, hiçbir kurumumuzun bireysel ve müstakil olarak sorumluluklarını yerine getirmesi yeterli olmayacaktır. Her birimizin dayanışarak, birleşerek, gücümüzü birleştirerek çok daha farklı bir enerji ve sinerjiyi, mücadele kararlığını, azmini ve sonuç itibarıyla başarısını ortaya koymamız gerekiyor. Bu anlamda kurulan UKORAM birimimizin çok anlamlı olduğuna, bu alandaki hassasiyetlerimize ve gayretlerimize çok önemli katkılar sunacağına inanıyoruz.

- UKORAM ile sınır yönetimi alanında iş birliği sağlanacak

İller İdaresi Genel Müdürü Selçuk Aslan, Sınır Yönetimi Alanında Kurumlar Arası İşbirliği ve Koordinasyon Hakkında Yönetmelik ile başta göç ve kaçakçılık olmak üzere sınır yönetimi konularında etkin mücadele ve koordinasyon sağlanmaya çalışıldığının altını çizerek, Bahse konu yönetmelik kapsamında, UKORAM'ın sınır yönetimi ile ilgili verileri toplamak, değerlendirmek, riskleri tanımlamak, ölçmek, analiz etmek, raporlamak, ortak risk stratejileri oluşturmak, kamu kurum ve kuruluşlarının risk analizi ile ilgili koordinasyonunu sağlamak görevlerini yürütmesi hüküm altına alınmıştır. ifadelerini kullandı.

UKORAM sayesinde sınır yönetimi alanında ortak bir istatistiki altyapının geliştirileceğine ve kurumlar arasında ortak çalışma kültürünün oluşturulacağına dikkati çeken Aslan, Sahada gerçekleşen olaylar neticesinde suç ve risk profilleri oluşturularak ilgili tüm birimlere bildirilecektir. dedi.

Aslan, ilgili tüm paydaş kurumların UKORAM veri tabanına aktardığı bilgiler kullanılarak kaçakçılık ve düzensiz göç başta olmak üzere tüm sınır aşan suçlara ilişkin mevcut durum ve riskler konusunda detaylı bir resmin ortaya konulabileceğini söyledi.