Singapur sözleşmesi nedir?
Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonu (Singapur Konvansiyonu) Cumhurbaşkanımız tarafından onaylandığı öğrenildi.
Singapur Konvansiyonuyla ilgili iç hukuk onay süreci tamamlandığı açıklandı. Böylece Türkiye, son yıllarda arabuluculuk alanında kaydettiği önemli gelişmelere uluslararası bir boyut kazandırdı. Konvansiyona taraf ülke konumuna gelen Türkiye, iş dünyası için hukuki güvenliği güçlendirmiş oldu ve yabancı yatırımcılar için daha cazip bir ülke haline geldi. Konvansiyon ile yerli yatırımcılar da taraf olan diğer ülkelerde güvence altında yatırım yapma imkanı buldu. Konuyla ilgili olarak Adalet Bakanlığı resmi bir mesaj yayınladı
"TİCARİ UYUŞMAZLIKLARDA HIZLI VE DOSTANE ÇÖZÜM"
Konvansiyon, ticari uyuşmazlıklar kapsamında arabuluculuk sonucunda imzalanan sulh anlaşmalarının, taraf ülkelerde onaylayan bir mahkeme veya hakem kararına gerek kalmaksızın icrasına olanak sağlıyor. Konvansiyonu ilk imzalayan ülkeler arasında yer alan Türkiye, çok kısa sürede iç hukuk onay sürecini de tamamlayarak ticari uyuşmazlıkların hızlı ve dostane bir şekilde çözülmesine ve uluslararası ticaretin gelişmesine verdiği önemi de kez daha göstermiş oldu.
"46 ÜLKE TRAFINDAN İMZALADI"
7 Ağustos 2019 yılında Singapur’da düzenlenen imza töreninde Türkiye dahil olmak üzere 46 ülke tarafından imzalanan Arabuluculuk Sonucunda Yapılan Milletlerarası Sulh Anlaşmaları Hakkında Birleşmiş Milletler Konvansiyonunun (Singapur Konvansiyonu) Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun 11 Mart’ta Resmi Gazete’de yayımlanmıştı. TBMM’nin kabul ettiği anlaşma, bugün Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla onayladı. Anlaşma, sözleşme hükümlerine göre 6 ay sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.