Siesta nedir, hangi saatler arasını kapsar, Türkiye'de uygulanıyor mu?

ABONE OL

Çoğu ülkede hala uygulanan 'siesta' nedir, ne zaman uygulanır, hangi iş yerlerinde uygulanır gibi merak ettiğiniz sorular detaylarıyla yazımızda.

Siesta - Kelimenin öncelikle TDK karşılığına bakalım. TDK anlamı ‘öğle uykusu’ demektir. Kelime kökeni  İspanyolca’dan gelir. Öğle uykusu anlamına da gelebilir siesta. Türkiye için düşünürsek çoğu insan öğle uykusunda kısa bir uyku çeker. Buna şekerleme denir. Siesta’nın Türkçe karşılığı öğlen uykusu veya şekerleme’dir.

Kelime anlamını detaylı bir şekilde anlatacak olursak: Eskien insanlar tarlada vb. çalışırken çok erken uyandıkları için ve öğle sıcağının kavurucu etkisinden kurtulmak için öğle vaktinde mola verirlerdi.

Uyuyan ve dinlenen insanlar için bu zaman dilimine siesta denir. Siesta, genellikle uyanma sattinden 6-8 saat sonra yapılır. Uyanma saatini 7 düşünürsek öğleden sonra saat 2 gibi siesta yapılan saattir. 14-16 siesta için en ideal saatlerdir. Ve yarım saat yapılabilir. Bu sayı 90 dk’ya kadar çıkabilir.

Öğle sıcağı ve öğle yemeğinin verdiği halsizlik hissi de siesta yapmaya ihtiyaç doğurmuştur. Bu süre bazı ülkelerde eskiden sıklıkla uygulanırdı. Günümüzde ise Yunanistan, Meksika, Nijerya gibi ülkelerde uygulanmaktadır. Öğleden sonra kısa bir uykunun çalışma hayatında verimi attıracağı düşünüldüğü için bu uygulama günümüzde yaygınlaştırılaya başlanmıştır.
Siesta nedir, siesta saatleri, siesta tdk, siesta ne zaman yapılır, siesta ilk nereden çıktı

siesta siesta nedir siesta tdk siesta türkiye de var mı siesta uygulanan ülkeler siesta saatleri