Şiddetle etkin mücadele devam ediyor

ABONE OL

Adalet Bakanlığı, şiddetle etkin mücadele kapsamında yeni yol haritasını açıkladı.

İNSAN HAKLARI EYLEM PLANI ŞİDDETLE MÜCADELENİN YOL HARİTASI BELLİ OLDU -  Adalet Bakanlığı, İnsan Hakları Eylem Planı doğrultusunda her türlü şiddetle etkin, caydırıcı ve sistemli bir şekilde mücadele için yeni çalışmalara imza atmaya devam ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanan İnsan Hakları Eylem Planı’nda şiddetle mücadeleye yönelik kapsamlı hedefler bulunuyor. Bu doğrultuda çalışmalarını sürdüren Adalet Bakanlığı hem şiddetin her türlüsüyle mücadeleye yönelik çalışmalar yapıyor hem de başta kadınlar olmak üzere özellikle şiddet mağduru kırılgan grupların korunması için adımlar atmaya devam ediyor.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül imzasıyla dün yayımlanan ‘Adli Görüşme Odaları’ genelgesinde de kadına yönelik şiddetle ilgili bazı maddeler yer aldı. Yayınlanan genelgede, kırılgan tüm gruplara hizmet veren Adli Görüşme Odalarının özellikle kadın ve çocukların ikincil örselenmesinin önüne geçilmesinde etkin kullanılması yönünde hassasiyet gösterilmesi istenildiği öğrenildi.

"KURUMLAR ARASI İŞ BİRLİĞİ ARTARAK DEVAM EDİYOR"
İnsan Hakları Eylem Planı'nda kadına yönelik şiddet faillerinin caydırıcı cezalarla karşı karşıya kalmalarını sağlayacak ve etkili koruma tedbirlerini içeren hedefler yer alıyor.

2019 yılında özellikle kadına yönelik şiddetle mücadeleyi daha etkin yürütülebilmesi amacıyla bir genelge yayımlayan Adalet Bakanlığı, belirli savcıların bu konuyu takip etmesi yönünde adım atarken, Hakimler ve Savcılar Kurulu tarafından 2020 yılı ocak ayında oluşturulan Tedbir Mahkemeleri ile Türkiye'de kadına yönelik şiddet vakalarının ve kadını koruyucu tedbir kararlarının sadece belirli hakimlikler tarafından verilmesi sağlanıyor. Bakanlık yaptığı bu düzenlemelerle hakim ve cumhuriyet savcılarının uzmanlık kazanmasını ve doğru tedbir kararları belirlenmek sureti ile tekrarlanan şiddet vakalarının önüne geçilmesini amaçlıyor.

İçişleri Bakanlığı ve Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile koordineli şekilde atılan adımlarla elektronik kelepçe uygulaması tüm ülkede yaygınlaştırıldı. Verilen tedbir kararlarının kolluk aracılığı ile tebliği uygulamasına geçildi. Kolluk olay kayıt formu güncellenerek vakanın risk durumunu da ortaya koyan bir nitelik kazanmış durumda.

"ISRARLI TAKİP AYRICA CEZALANDIRILACAK"

İnsan Hakları Eylem Planı kapsamında şiddetle mücadele alanında bir diğer önemli adım olarak ‘ısrarlı takip eylemleri’nin ayrı bir suç olarak düzenlenmesi öngörülüyor. Mevcut durumda, Türk Ceza Kanunu (TCK) uyarınca ısrarlı takip eylemleri için 'huzur ve sükunu bozma' suçu kapsamında üç aydan bir yıla kadar hapis cezası öngörülürken, eylem planının hedefleri arasında ise kişiyi rahatsız etmenin ötesinde, kişinin hayatını bir anlamda çekilmez hale getiren ısrarlı takip eylemlerine karşı faillerin daha caydırıcı şekilde cezalandırılması yer alıyor.
Projelerin 2021 yılında başarıyla uygulanması bekleniyor.

şiddet kavga yargı reformu gürült iş birliği