Savaşta gözlerini kaybeden siviller, aldıkları eğitimle yeniden okuyabilmenin sevincini yaşıyor
- Suriye'nin İdlib ilinde 2019'dan bu yana faaliyet gösteren Abdullah İbni Ümmü Mektum Eğitim Merkezi, iç savaşta görme yetisini kaybedenlere geliştirilmiş Braille alfabesiyle yeniden okuyabilme imkanı sağlıyor - Halepli görme engelli Ahmad Lutfo: - "Allah'tan ümidimi kesmedim. Burada çok mutluyum" - Kendisi gibi görme engellilere okumayı öğreten Ebu Muhammed: - "Bu merkez görme engelliler için açıldı. Burada 2 yıldır görme engellilere okumayı öğretiyorum"
ESRA HACİOĞLU KARAKAYA/ETHEM EMRE ÖZCAN - Suriye'deki iç savaş sebebiyle görme yetilerini kaybeden siviller, İdlib ilindeki eğitim merkezinde kabartma yazıyla okumanın sevincini yaşıyor.
Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde 2019'dan bu yana faaliyet gösteren Abdullah İbni Ümmü Mektum Eğitim Merkezi, iç savaşta görme yetisini kaybedenlere yeniden okuyabilme imkanı sağlıyor.
Fetih İnsani Yardım Vakfı tarafından İdlib'in Babiska bölgesinde kurulan merkezde halihazırda 24 görme engelli öğrenci eğitim görüyor.
Eğitimde görme engellilerin okuyup yazabilmesi için geliştirilmiş Braille alfabesi kullanılıyor.
Merkeze gelen görme engelli öğrenciler, okuma imkanının yanı sıra sosyalleşme fırsatı da bulmanın mutluluğunu yaşıyor.
Yaklaşık 2 ay önce merkeze kaydolan Halepli Ahmad Lutfo, AA muhabirine, 2016'da yaralanarak görme yetisini kaybettiğini söyledi.
Lutfo, Allah'tan ümidimi hiç kesmedim. Burada çok mutluyum. dedi.
- Kendimizi mutlu ve rahatlamış hissediyoruz
Eğitimlere katılan öğrencilerden 30 yaşındaki Yusuf Abdullah da 7 yıl önce İdlib'in güney kırsalında Esed rejimi saldırısında yaralandığını belirterek, Şarapnel parçaları gözlerime isabet etti ve o zamandan beri göremiyorum. diye konuştu.
İki yıldır eğitim aldığını belirten Abdullah, (Braille alfabesiyle) Bu sayede Kur'an-ı Kerim'in neredeyse yarısını ezberledim. Kendimizi mutlu ve rahatlamış hissediyoruz. dedi.
- Umut ışığı buluyorlar
Fetih Vakfının Suriye'deki saha görevlisi olarak çalışan Abdulvahap Koçer de Bu merkez, Suriye'de savaş sebebiyle gözlerini kaybeden ve okuma yazmaya ihtiyaç duyan kardeşlerimizin eğitim alması için açıldı. Bu şekilde Suriye'de binlerce kardeşimiz var. İnşallah hepsine ulaşmak için gayret ediyoruz. şeklinde konuştu.
Koçer, merkezdeki eğitimin süresinin 3 yıl olduğunu ve bu yıl ilk mezunlarını vereceklerini belirterek, Merkezimiz görme yetisini kaybeden insanlar için aynı zamanda bir nevi rehabilitasyon merkezi görevi görüyor. Burada hayata tutunmak için bir umut ışığı buluyorlar. Sosyalleşme imkanı da buluyorlar. ifadelerini kullandı.
- Görme engelli öğretmen okumayı öğretiyor
Merkezde kendisi gibi görme engellilere okumayı öğreten 27 yaşındaki Ebu Muhammed, Bu merkez, savaştan sonra görme engelliler için açıldı. Burada iki yıldır görme engellilere okumayı öğretiyorum. dedi.
Ebu Muhammed, harflerin kabartılmış noktalardan oluştuğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:
Her karede altı nokta vardır ve görme engelliler harflerini belirlemek için bu noktaların sayısını ezberleyebilir. Örneğin, L harfi 1,2,3. Görme engelli kişi Braille yöntemini kullanarak noktalı sayıları bu şekilde ezberler ve noktalı numarayı ezberlediğinde görme engelli kişi bir harfi diğerinden ayırt edebilir.