PKK'nın cezaevlerinde denediği yeni oyunu ortaya çıktı
Ceza infaz kurumlarında bulunan PKK'lı teröristlerin tahliye edilmelerini için çıkmaları gereken kurul mülakatlarına örgütsel karar ile çıkmadıkları böylelikle cezaevlerinde tahliyeler engelleniyor algısı oluşturarak kamuoyunda ve dünya basınında gündem oluşturmak istedikleri ortaya çıktı.
YENİ TAHLİYE SİSTEMİ TERÖR ÖRGÜTLERİ TARAFINDAN MANİPÜLE EDİLMEYE ÇALIŞILIYOR - 7242 sayılı kanun ile birlikte 5275 sayılı kanunun 89. Maddesinde köklü değişikliğe gidilerek, terör, örgütlü suçlar, cinsel, uyuşturucu ve diğer suçlardan 10 yıl üzeri cezası bulunan hükümlüler Cumhuriyet Savcısın başkanlığında Aile Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İzleme Kurulu Üyesi ve mevcut ceza infaz kurumu kurum müdürü, iyileştirmeden sorumlu ikinci müdür, idare memuru, öğretmen, psiko-sosyal servis uzmanları, kurum hekimi, sorumlu infaz ve koruma başmemuru tarafından oluşturulan heyet iyi hallilik kararı verecektir.
Hükümlüler ceza infaz kurumunda biri sözel (Gözlem), diğeri puanlı (gelişim) olarak değerlendirilmekte, eşik puan 45, erken iyileştirme puanı 80 olarak belirlenmiş, 01/01/2022 tarihinden itibaren puan sistemi aktif olarak yürürlüğe girmiştir.
Hükümlüler açık ceza infaz kurumuna ayrılma, kalan cezasını denetimli serbestlik ile infaz etme ve koşullu salıverilme konusunda 45 altı puan alan kişilere iyi hal verilmeyecek ancak mücbir sebep (Pandemi tedbirleri, sağlık, personel yetersizliği, kurum imkanları...) bir durum varsa 45 altı puanı olan hükümlülere de iyi hal verebilecektir.
Hükümlüler ile ilgili mevcut kurul üyeleri ve servis görevlileri bireysel görüşmelerinin yanı sıra iyi hal değerlendirilmesinde kurul üyelerinin karşısına çıkarak mülakat yapılmakta ve kendilerini ifade etmektedirler. Ancak son zamanlarda özellikle sol terör örgütü mensup hükümlüler örgüt tarafından kurul mülakatına çıkmamaları konusunda baskı yaptığı, mülakata çıkmak isteyenler üzerinde de sindirme çalışmaları yaptığı, hükümlülerin mülakata çıkmamaları sonucunda iyi hal verilmediği (3 Ay - 1 Yıl arasında) ileri bir tarihe ertelenmesine neden olduğu bu haliyle örgütün elini güçlendirmeye çalışmaktadır.
Ceza infazımızın temel amacı;" hükümlünün yeniden suç işlemesini engelleyici etkenleri güçlendirmek, toplumu suça karşı korumak, hükümlünün; yeniden sosyalleşmesini teşvik etmek, üretken ve kanunlara, nizamlara ve toplumsal kurallara saygılı, sorumluluk taşıyan bir yaşam biçimine uyumunu kolaylaştırmaktır." infazda beklenen amaca ulaşmak için ceza infaz kurumu idareleri birtakım inisiyatif almaları kaçınılmazdır.
Terör örgütlerinin bu oyun ile birlikte örgüt üyelerinin tahliyesine engel olmaya çalıştığı, örgütsel çıkarlar için her şeyi yapabilecekleri bir kez daha ortaya çıktı. Ayrıca bu örnek kapsamında örgüt tarafından tahliye engellenen PKK'lı teröristlerin TBMM'de gurubu bulunan bir parti aracılığı ile soru önergeleri kullanılarak, Bakanlığı ve ceza infaz kurumlarında görevli memurları yıpratmaya çalıştıkları da biliniyor.
Sistemin kötü bir uygulama olduğu yönünde itibarsızlaştırma çalışmalarının ve terör örgütlerinin planlarını bozmak için idare ve gözlem kurulu üyeleri bireysel görüşmelerde hükümlü ile görüşüp, diğer kurul üyeleri bilgilendirilip, bu konuda gerekli hassasiyet gösterilip, hükümlü mülakata çıkmasa bile hükümlünün infaz süreci içerisindeki tutum ve davranışı, disiplini göz önünde bulundurularak, hükümlüyü zor durumda bırakmadan aynı zamanda terör örgütünün elini zayıflatmak için iyi hal ve diğer örgütten ayrılma taleplerini konusunda alınacak kararlarda re'sen de karar verebilir. Bakanlığının bu ve benzer uygulamaları önümüzdeki dönemlerde faaliyete geçirmesi oluşabilecek sorunları engelleyecektir.
adalet.tv / özel haber