Omurga yapısı, omurgayı koruma yolları ve tüm bilinmeyenler

ABONE OL

Omurga yapısı, adlandırması, sınıflandırılması gibi soruların yanıtı yazımızda.

Omurganın yapısı – Bizim için hayatta kalabilmemiz ve tüm fonksiyonlarımızı yerine getirebilmemiz için omurgamız çok önemlidir. Yaralanmalardan, hasardan korumamız gereken en önemli yerlerden biridir. Ve omurgamızı çok iyi bir korumamız gerekir, ağır bir eşya taşımamız, özellikle okul çağındaki çocuklar için ağır çantalar kullanmamaları gerekir. Omurga hasarları, bel fıtığı, kanal daralması gibi rahatsızlıklarsa hayatı çok olumsuz etkileyeceği için omurgamıza fazla iş yükü bindirmememiz ve dikkat etmemiz önemlidir. Çoğu kişide incelendiğinde bel fıtığı vardır ancak bunun geldiği nokta önemlidir. Başlangıç seviyesindeki fıtık fazla ağrı yapmaz, bu yüzden hastalar anlamayıp daha fazla yük bindirebilirler. Bunun sonucu fıtık artar ve dayanılmaz boyuta gelir.

Hem hastalıklardan korunmak için hem de ilerlemesini önlemek için fizyoterapist eşliğinde yapılan egzersizler omurga ve vücut için çok önemlidir. Egzersizlerle birlikte yapılan omurga hareketliliğini sağlayan egzersizlerde çok önemlidir. Peki omurganın yapısı nedir, omurga kaç adet kemikten oluşur, omurganın bölümleri ve özel adlandırması var mıdır, baş ve sırt omurgalarına ne denir, omurganın tıp dilindeki adlandırması nedir? İşte bütün bunların cevabını detaylı bir şekilde anlatacağız.

Öncelikle en üst kısımdan yani boyun kısmında yer alan omurgadan başlayalım. Öncelikle tıp dilinde omurgaya ‘columna vertebralis’ denir. Boyun kısmında yer alanlara ise cervikal vertebra yani servikal omurga denir. Burada 7 tane omurga vardır. 1 ve 2. Cervikal vertebra’nın yapısı diğerlerindne farklıdır. Bu yüzden C1’e atlas, C2’ye ise axis denir. Bu iki omurganın yapış birbirine uyumludur. Axis’in uzun bir çıkıntısı vardır. Buna dens axis denir. Bu kısın atlas’ın Facies articularis dentis’i ile uyumludur. Diğer kısımlar için özel bir adlandırma yoktur.C3, C4, C4, C5, C6, C7 olarak adlandırılır. Boynumuzu öne eğdiğimizde boynun az aşağısında kalan ve en çıkıntılı yer C7 vertebra’dır.

Sırt kısmına geldiğimizde bu kısımda ise 12 tane vertebra bulunur. Bunlara Torakal vertebra denir. ‘Vertebra thoracicae’ olarak adlandırılır. Omurgaların öne çıkıntı yaptığı yere ‘processus spinosus’ denir. Vertebraların ortasında kalan boşluğa ise foramen vertebrale denir. Foramen intervertebrale ise spinal sinirlerin ve damarların geçtiği yerdir. Omurganın yanlara yaptığı çıkıntı ise processus transversus’tur. T1, T2, T3, T4, T5, T6, T7, T8, T9, T10, T11, T12 olarak gösterilir.

Bel kısmına geldiğimizde ise burada 5 tane vertebra bulunur. Lumbal vertebra denir. Vertebra lumbales olarak da isimlendirilir. L1, L2, L3, L4, L5 olarak gösterilir.

Kuyruk sokumu olarak da adlandırılan ve en alt kısımda bulunan yere ise sakrum denir. S1, S2, S3, S4, S5 olarak gösterilir. Önde 4 tane delik bulunur ve foramina sacralia anteriora olarak isimlendirilir. En alt kısımda bulunan yere ise coccyx denir. Bunun ise cornu coccygeum denilen çıkıntısı vardır.

Vertebra Ligamentleri

Ligamentum flavum, lig. İnterspinale ve lig.supraspinale omurganın önemli ligamentleridir.

omurganın yapısı omurga ligamnetleri omurga tıp adlandırması