Nadasa Bırakmak ne demek, nerelerde kullanılır?
Hepimiz hayatımızın belli döneminde ya sohbet ortamında ya da coğrafya dersinde duymuşuzdur. Ama ne demek olduğunu, anlamını bilmeyen çoğunluk var. Coğrafyamıza ait bir terimi öğrenmek hem genel kültürümüzü artıracaktır hem de ülkemizde olan gelişmeleri daha iyi kavramamıza yardımcı olacaktır. Detaylar yazımızda.
Öncelikle TDK kullanım alanına bakacak olursak nadasa bırakmak veya nadasa yatırmak olarak iki kullanımının da olduğu belirtilmiştir. Anlamı ise’ bir tarlayı sürüp herhangi bir şey ekmeden dinlenmeye bırakmak’ olarak verilmekte. Yapılış amacı organik madde miktarını arttırmak ve nem birikimini sağlamak, yabancı otların yok olmasını sağlamaktır. Nadasın yapılma amacı özellikle yağışın az olduğu bölgelerde bir yıl ektikten sonra sonraki yıl toprağı boş bırakıp toprakta su birikmesini sağlamak ve sonraki ekimde topraktaki su miktarını arttırmaktır. Daha çok Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu gibi yağışın az olduğu yerlerde Haziran ayından nadasa bırakılır ve 14-15 ay toprağa bir şey ekilmez. Yıllık yağış miktarı en fazla olan Karadeniz Bölgesi ise en az nadasa bırakılan bölgedir.
Kara nadas, anızlı nadas, kimyasal nadas gibi nadasa yatırma şekilleri vardır. Kimyasal nadasta tam, bostan, yarım ve güz nadası olarak ayrılır.
Nadas, nadasa yatırmak, nadasa bırakmak, nadasa yatırmak nedir, nadas hangi bölgelerde yapılır, nadas yararlı mıdır, nadas zararlı mıdır, nadas kurak bölgelerde mi yapılır, Konya da nadas var mı, Hangi meyveler nadasa yatırılır