Mübaşir ve Şoför Unvanındaki Personele Yeşil Pasaport verilmesi
Adalet Sen'in Mübaşir ve Şoför Unvanındaki Personele Yeşil Pasaport verilmesi konusuyla ilgili yapmış olduğu başvuru haberimizde.
ADALET SEN'İN BAŞVURU METNİ: Adalet Bakanlığı bünyesinde görev yapan Mübaşir ve Şoförlerin kadro derecelerinin 5 inci derecede kalması nedeniyle Yeşil pasaport verilmediği bu durumun çalışma barışını bozduğu, tarafımıza iletilmiştir. Cumhurbaşkanlığının 05.02.2019 tarih ve 2019/50 sayılı Kararnames“iMüilbeaşir Kadro ünvanının 14.07.1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36.maddesinin birinci fıkrasının Genel İdare Hizmetleri Sınıfı başlıklı (l) numaralı bendi kapsamına alınmasına, aynı maddenin “Ortak hükümler” bölümünün (G) fıkrası gereğince karar verilmŞieşktilrin.”de düzenlenmiştir.
5682 sayılı Pasaport Kanunun 14. Maddesinde; “ Hususî damgalı pasaportlar;
(Değişik paragraf:22 Ağustos 1989 tarih 378 KHK/1 md.) (...)(4) birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan veya bu kadrolar karşılık gösterilmek veya T. C. Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri bu derecelerden kesilmek suretiyle Sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri , vakıf yükseköğretim kurumlarında görev yapanlardan en az 15 yıl mesleki kıdemi olan öğretim üyeleri ile birinci derece kadro ile emekliliğe hak kazanmış olan belediye başkanlarına; diplomatik pasaport verilmesini gerektiren vazifelerden başka herhangi bir resmi vazife ile veya kendi hesaplarına yabancı ülkelere gittikleri zaman verilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.
Ek Madde 4 – (Ek:28/5/1988 - 3463/4 md.) Devlet memuru olarak 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadrolarda bulunup da Hususi Damgalı Pasaport almaya hakkı olan Devlet memurları ile subay ve astsubayların taşıdıkları unvan ve/veya rütbeleri taşımakla beraber 1 inci, 2 nci ve 3 üncü derece kadroları almadan emekli olan veya ayrılanlardan Devlet memuriyetindeki hizmet süreleri, taşıdığı unvan ve/veya rütbeleri itibariyle bugün Hususi Damgalı Pasaport almaya hak kazananlar emsal alınmak suretiyle bunlara da Hususi Pasaport verilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 36. maddesinin Ortak hükümler ( A) Sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri gösterilmektedir. Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 29.05.2006 tarih ve 41050 sayılı yazıları ile Bölge İdare Mahkemelerin ve Cumhuriyet Başsavcılıklarına müzekkere yazılarak; “Bakanlığımızın merkez ve taşra teşkilatında, yazı işleri müdürü, idarî işler müdürü, icra müdürü, icra müdür yardımcısı, adliye zabıt kâtibi, emanet memuru, mübaşir, cezaevi 1. müdürü, cezaevi 2. müdürü, cezaevi idare memuru, infaz ve koruma baş memuru ile infaz koruma memuru unvanlarında görev yapan, en az lise veya dengi meslek lisesi mezunu personelinin, meslek eğitimi önlisans programından geçirilmeleri ve bu suretle 2 (iki) yıllık yüksekokul mezunu statüsü kazanmalarını sağlamak amacıyla, Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ile 26/07/2005 tarihinde Adalet Mesleki Eğitim Önlisans Programı adı altında protokol imzalanmış ve Bakanlığımız internet sitesin yayımlanmış bulunmaktadır” şeklinde tüm Cumhuriyet Başsavcılıklara müzekkere gönderilmiş, bununla personelin eğitim seviyesinin yükseltilmesi amaç edinilmiş, bu amaç da personeller arasında büyük bir memnuniyetle sınavsız olarak Anadolu Üniversitesi Adalet Mesleki Eğitim Önlisans Proğramına kayıt yaptırarak mezun olmuşlardır.
Anayasamızın A. Çalışma hakkı ve ödevi
Madde 49 – Çalışma, herkesin hakkı ve ödevidir.
“(Değişik fıkra: 3/10/2001-4709/19 md.)Devlet, çalışanların hayat seviyesini yükseltmek, çalışma hayatını geliştirmek için çalışanları ve işsizleri korumak, çalışmayı desteklemek, işsizliği önlemeye elverişli ekonomik bir ortam yaratmak ve çalışma barışını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.” Hükmüne amirdir.
Adalet Bakanlığı bünyesine son dönemde kadroya katmış olduğu mübaşirlerin ve şoförlerin mezuniyetlerine bakıldığı zaman en az Önlisans mezunu olduğu görülecektir.
Bu itibarla ;
Yukarıda izah ettiğimiz nedenlerle Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Yardımcı Hizmetler Sınıfında iken Genel İdari Hizmetler Sınıfına geçen Mübaşirler ile kadrosu Genel İdari Hizmetler Sınıfında bulunan Şoförlerinde öğrenimlerinin iki yıllık Yüksek Okul Mezunu veya Üniversite mezun olmalarına rağmen kadro derecelerinin mevzuatta 5'in altına düşmediği , bu nedenle yeşil pasaport alamamaları nedeniyle personeller arasında çalışma barışını da dolaylı olarak etkilemektedir. 1.ve 3. Derece kadroların Maliye Bakanlığından tahsis edilerek bahse konu unvan da buluna personelinde yeşil pasaport almasındaki gerekli mevzuat düzenlemelerinin değerlendirilerek 4688 sayılı kanunun ilgili maddesi uyarınca;
Sendikamıza bilgi verilmesi talep ve arz olunur.