Merkez Bankası rezerv varlıkları haziranda 86,3 milyar dolar oldu

ABONE OL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) resmi rezerv varlıkları, haziran ayında mayıs ayına göre %5 azalarak 86,3 milyar dolara indiği açıklandı.

Merkez Bankası tarafından, Haziran 2020 dönemine ait "Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi Gelişmeleri" verileri duyuruldu.
Açıklanan resmi verilere göre, resmi rezerv varlıkları haziranda bir önceki aya (Mayıs ayı) kıyasla %5 azalışla 86,3 milyar dolar oldu. Aynı dönemde döviz varlıkları %13,2 gerileyerek 45,8 milyar dolara inerken, altın cinsinden rezerv varlıklar %6,5 yükselişle 39,1 milyar dolara çıktığı belirtildi.

Vadesine 1 yıl veya daha az kalmış Merkezi Yönetim ve Merkez Bankası'nın önceden belirlenmiş döviz çıkışları (döviz kredileri, menkul kıymetler ve mevduat işlemlerinden doğan yükümlülükler) haziranda bir önceki aya göre %4,4 azalarak 21,2 milyar dolara düştü. Bu tutarın 16,3 milyar doları anapara, 4,9 milyar doları faizden oluştuğu öğrenildi.
Açıklanan dönemde, Merkez Bankası'nın yurt içi ve yurt dışı yerleşik bankalarla yaptığı finansal türev işlemlerinden kaynaklanan net döviz ve altın yükümlülükleri 58,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği, söz konusu tutarın 15,5 milyar doları bir ay vadeli olarak kayıtlara geçtiği belirtildi. Merkez bankası şeffaf bir şekilde düzenli olarak verileri açıklamaya devam ediyor.

tcmb rezerv döviz