İzmir'in Kınık ilçesinde adli emanete teslim edilen uyuşturucu maddelerle ilgili ortaya çıkan skandal, yargı camiasında büyük yankı uyandırdı. İzmir'in Kınık ilçesinde bulunan Kınık Adliyesi'nde adli emanet deposundan sahte imha tutanağı düzenlenerek 2 kilogram uyuşturucu maddenin çıkarıldığı tespit edildi. Olayla bağlantılı aralarında 3 adliye personelinin de bulunduğu 5 kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Edinilen bilgilere göre süreç, adli emanet deposundaki uyuşturucunun kalitesinin kontrol edilmesi amacıyla kurulan bir irtibat sonucu başladı. D.G. isimli kişinin 2 Şubat tarihinde İcra Müdürü T.T.'yi telefonla arayarak yaptığı ihbar üzerine durum resmi kayıtlara geçirildi.
İcra Müdürü T.T.'nin konuyu tutanak altına alarak ilgili mercilere bildirmesi sonrası kapsamlı bir inceleme başlatıldı. Savcılık talimatıyla yürütülen soruşturmada adliye içerisindeki tüm hareketlilik mercek altına alındı.
Soruşturma çerçevesinde adliye binasının güvenlik kameraları detaylı şekilde incelendi. Yapılan analizlerde, 29 Ocak günü saat 20.05 ile 20.32 arasında zabıt katipleri S.A. ve V.E. ile hizmetli O.M.'nin mesai saatleri dışında adliye binasına geldikleri belirlendi.
Kamera görüntülerinde söz konusu üç personelin adli emanet deposuna girdikleri ve buradan bir koli çıkararak binadan ayrıldıkları tespit edildi. Görüntüler, soruşturmanın seyrini değiştiren en önemli delil olarak dosyaya girdi.
Yapılan teknik ve idari incelemede, şüpheli personelin depodaki uyuşturucu maddeyi resmi prosedüre uygun şekilde imha edilmiş gibi göstermek amacıyla sahte imha tutanağı düzenlediği ortaya çıktı.
Resmi kayıtlarda imha edilmiş gibi gösterilen 2 kilogram uyuşturucunun gerçekte depodan çıkarıldığı ve satış amacıyla dışarıya ulaştırılmaya çalışıldığı ileri sürüldü. Söz konusu maddenin piyasaya sürülmesi için M.Ş. ve K.Ş. isimli kişiler aracılığıyla D.G. ile bağlantı kurulduğu iddia edildi.
Soruşturma kapsamında gözaltına alınan adliye çalışanları S.A., V.E. ve O.M. ile bağlantılı oldukları öne sürülen M.Ş. ve K.Ş., emniyetteki işlemlerinin tamamlanmasının ardından adliyeye sevk edildi.
Hakim karşısına çıkarılan 5 şüpheli, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Şüpheliler hakkında "resmi belgede sahtecilik", "zimmet", "uyuşturucu madde ticareti" ve "görevi kötüye kullanma" gibi suçlamaların değerlendirildiği öğrenildi.
Adliye personelinin adli emanette muhafaza edilen delilleri usulsüz şekilde çıkararak piyasaya sürmeye çalıştığı iddiası, hem yargı teşkilatı hem de kamuoyu nezdinde ciddi bir güven tartışmasını beraberinde getirdi.
Yetkililer, olayla bağlantılı başka kişi ya da ihmaller olup olmadığının araştırıldığını ve soruşturmanın çok yönlü sürdürüldüğünü bildirdi. Adli emanet prosedürlerinin ve güvenlik tedbirlerinin yeniden gözden geçirilmesi de gündemde.
Kınık'ta yaşanan bu gelişmenin ardından gözler, soruşturmanın ilerleyen aşamalarında ortaya çıkacak yeni detaylara çevrildi.