MEB'in etkinliğinde "patron adayı" genç girişimciler projelerini sergiledi
- Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten: - "Hem ana dil hem yabancı dil öğretiminde 4 dil becerisinin etkileşimli kullanımı çok önem arz eder. Bu işlevselliği kazanabilmek için yapay zekadan, eğitim teknolojisinden yararlanmak artık günümüzün bir gerçeği olmuştur"
Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında, ODTÜ Teknokent'te kurulan, dijital eğitim ve inovasyon ekosistemi faaliyeti yürüten ETKİM'de düzenlenen etkinlikte, girişimci öğrencilerin inovasyon odaklı projeleri sergilendi.
Patron adayı girişimci öğrencilerin özellikle yapay zeka destekli projelerinin sunumunu yaptığı, soruları yanıtladığı etkinliğe, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Celile Eren Ökten, MEB YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök ve öğretmenler katıldı.
Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Ökten, etkinliğin açılışında yaptığı konuşmada, bakanlık olarak Türkiye Yüzyılı'nın eğitimin yüzyılı olması hedefiyle sanayi, bilim ve teknoloji alanındaki ilerlemeleri eğitimle bütünleştirdiklerini ifade etti.
Okulları, teknolojiye uyumlu standartta ve kalitesi yüksek hale getirmek için çalıştıklarını dile getiren Ökten, bu kapsamda EBA portalının içeriğini zenginleştirdiklerini, ÖBA'nın gün geçtikçe faaliyetleriyle alanda yaygınlaştığını, öğrencilerin TÜBİTAK projelerine ve TEKNOFEST etkinliklerine katılımını desteklediklerini, hayat boyu öğrenmenin dijital portalı HEMBA'yı her geçen gün geliştirdiklerini anlattı.
- Yenilikçi gençlerin yetişmesi için gerekli desteği sağlıyoruz
Ökten, inovasyonun sadece yükseköğretim ya da teknoloji şirketlerinin alanı olmadığının altını çizerek Yeni fikirler önce gençlerimizin zihinlerinde şekillenmektedir. Bakanlığımızca bu şiarla, milli ve manevi değerlerinin bilincinde yenilikçi gençlerin yetişmesi için gerekli teşvik ve desteği sağlıyoruz. dedi.
Daha önceki görev yeri olan İsviçre'deki genel eğitim anlayışını temsil eden girişim merkezlerinden birini örnek gösteren Ökten, bu merkezin, eğitim teknolojileri için bir buluşma merkezi olduğunu belirterek, ETKİM de bunu layıkıyla yerine getirecektir. YEĞİTEK'te bu alanda özenli çalışmalar yapılmaktadır. diye konuştu.
Türkçe ve İngilizce öğretmenliği yaptığını, Kovid-19 salgını döneminde eğitim teknolojileri ile yakından tanıştığını ifade eden Ökten, şöyle devam etti:
Hem ana dil hem yabancı dil öğretiminde 4 dil becerisinin etkileşimli kullanımı çok önem arz eder. Bu işlevselliği kazanabilmek için yapay zekadan, eğitim teknolojisinden yararlanmak artık günümüzün bir gerçeği olmuştur. Pandemiyle bu gerçekle yakından tanıştık ve derslerimizi bu şekilde dizayn etmeye başladık. Milli Eğitim Bakanlığı öncülüğünde bunları ülke geneline yayarak, Türkçe ve İngilizcenin yanı sıra diğer ders alanları içerisinde etkileşimli tahtaları daha da etkileşimli kullanarak, geliştirdiğimiz kullanım senaryolarını yenilikçi, inovatif teknolojilerle geliştirerek en kısa zamanda kullanıma sunacağız.
- Türkiye'den dünyaya eğitim alanında küresel oyuncular çıkarmayı hedefliyoruz
YEĞİTEK Genel Müdürü Mustafa Canlı ise yeni yüzyılın, girişimciliğin yüzyılı olduğunu vurgulayarak, Şu anda parası olan, hayali olan herkes, fikrini son kullanıcıya ulaştırabilecek insanların peşinde. Bakanlık olarak girişimci olabilecek gençlerimize, eğitim altyapı, imkan vermek için çalışıyoruz. ETKİM'de KOSGEB ve ODTÜ Teknokent'le beraber eğitim alanında fikri olanlara laboratuvar imkanı sunuyoruz. Bu merkezle, Türkiye'den dünyaya eğitim alanında küresel oyuncular çıkarmayı hedefliyoruz. diye konuştu.
- ETKİM, eğitim teknolojilerinden oyun sektörüne uzanan geniş bir alanı kapsıyor
ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Verşan Kök de ODTÜ Teknokent'te hayata geçirilen ETKİM'in, Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte Cumhuriyet'in 100. yılına yakışır bir inovasyon merkezi haline getirildiğini söyledi.
Bakanlığın öncülüğünde yapımı tamamlanan ETKİM'in genç girişimcilerin önderliğinde eğitim teknolojilerinden oyun sektörüne uzanan geniş bir alanı kapsayan teknoloji tabanlı girişimciliği ve inovasyonu teşvik eden güncel gelişmeleri yakından takip eden toplumsal bir alan haline geldiğini anlatan Kök, Genç girişimcilerin, Cumhuriyet'in değerlerini koruyarak, yaratıcılıklarını da kullanarak ülkemizi daha da ileri taşıyacaklarından eminim. dedi.