MATÜSİTEB 9. Olağan Genel Kurul Toplantısı Üsküp'te yapıldı
Kuzey Makedonya'da yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliğinin (MATÜSİTEB) genel başkanlığına...
Kuzey Makedonya'da yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösteren Makedonya Türk Sivil Toplum Teşkilatları Birliğinin (MATÜSİTEB) genel başkanlığına Tahsin İbrahim seçildi.
MATÜSİTEB üyeleri, başkent Üsküp'teki bir otelde 9’uncusu düzenlenen olağan genel kurul toplantısında yeni dönemin genel başkanını seçti.
Genel kurula, TİKA Üsküp Koordinatörü Halim Ömer Söğüt, TRT Üsküp Temsilcisi Ömer Rahmi Serim, MATÜSİTEB'in eski genel başkanları Süleyman Baki ve Tahsin İbrahim ile birliğin yönetim kurulu üyeleri ve üye dernek temsilcileri katıldı.
Kurulda yapılan oylamada Abdülhakim Hikmet Doğan Eğitim Kültür ve Sanat Merkezi (ADEKSAM) Başkanı İbrahim, oy birliğiyle MATÜSİTEB’in yeni genel başkanı oldu. İbrahim, 2012-2016 yıllarında MATÜSİTEB’in başkanlığını yapmıştı.
MATÜSİTEB'in eski Genel Başkanı Hüsrev Emin, burada yaptığı konuşmada, 2019'da yapılan son genel kurul toplantısından sonra oluşan olağanüstü durumlar nedeniyle 9. olağan genel kurulu toplantısının bugün gerçekleştiğini söyledi.
Genel Kurul toplantısının hem MATÜSİTEB hem de Kuzey Makedonya Türk toplumuna hayırlar getirmesini dileyen Emin, şunları söyledi:
Özellikle olağanüstü durumlardan geçtiğimiz bu iki dönem başkanlık vazifesi yaptığım MATÜSİTEB’te layıkıyla görevi yerine getirmeye çalıştık. İnşallah gelecek dönemde yeni genel başkan ve yönetim kurulunun daha iyi başarılara, daha iyi çalışmalara ve Makedonya Türk toplumunun geleceği için, yeni nesiller için daha iyi adımlar atmasını temenni ediyoruz.
TİKA Üsküp Koordinatörü Söğüt de görevinin haricinde Türk toplumunun bir ferdi olarak genel kurul toplantısında bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Balkanlar ve Rumeli’de özellikle bölgenin incisi olan Kuzey Makedonya’da Türk toplumu her zaman kendine özgün bir yapıyla, kendi özgür iradesiyle seçimlerini yapabilmiş, ülkenin ve bölgenin her zaman barış unsuru, hoşgörü unsuru olmuştur. dedi.
TİKA’nın dünyada 150’den fazla ülkede faaliyet gösterdiğine işaret eden Söğüt, kurum olarak dost, kardeş ve soydaşlarının olduğu Rumeli bölgesine özel bir önem atfettiklerini kaydetti.
MATÜSİTEB’in kurulduğu 2003 yılından bu yana çok önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini anımsatan Söğüt, Bu çalışmalar içerisinde özellikle altının çizilmesi gereken Türk toplumunun milli birlik ve beraberliğini, adet, örf ve geleneklerini yine aynı zamanda eğitimde ve sosyal hayatta olan bazı eksiklikleri giderme noktasında çalışmalar ön plana çıkmıştır. Bu noktada MATÜSİTEB’e geçmişte de çok büyük görevler düşmüş, gelecekte de çok büyük görevler düşecektir. ifadelerini kullandı.
Ülkedeki Türk kurumları olarak iyi işbirliği çerçevesinde MATÜSİTEB ile projeler yaptıklarını aktaran Söğüt, bunların içerisinde eğitim, kültürel sempozyumlar, Türkçe kursları ve benzeri alanlarda çalışmalar gerçekleştirildiğini kaydetti.
Tek aday olan yeni genel başkan İbrahim ise MATÜSİTEB’in Kuzey Makedonya Türk toplumu içerisinde önem arz eden bir kurum olduğuna işaret etti.
MATÜSİTEB’in son yönetim kurulu toplantısında başkan adayı gösterildiğini aktaran İbrahim, MATÜSİTEB, Kuzey Makedonya Türkleri için önemli bir kurumdur. Günümüze kadar ülke genelinde Türk toplumunun ihtiyaçlarını tespit ederek bu ihtiyaçlar doğrultusunda proje üreten, ülke genelindeki halkımızın kültür alanındaki faaliyetleriyle, milli ve manevi değerlerimizi dik tutan bir kurumdur. diye konuştu.
MATÜSİTEB’in Kuzey Makedonya Türkleri arasında milli birlik ve beraberliği sağladığını vurgulayan İbrahim, ülke genelindeki Türkçe eğitime, sanata, kültüre önem verecek, özellikle ülke genelindeki hakça temsil konusunda daha fazla çalışma gerçekleştireceğini aktardı.
İbrahim, Ülkemizde, Türk halkının konumunun biraz daha iyi yerlere taşınması için derneklerimizle bu çalışmaları yapmaya gayret edeceğiz. Umarım bugün Kuzey Makedonya Türkleri için MATÜSİTEB’in 9. Olağan Genel Kurulu hayırlara vesile olur. dedi.
Öte yandan, 2003'te kurulan MATÜSİTEB, ülkede faaliyet gösteren 50'nin üzerinde derneğin çatı kuruluşu olarak çeşitli faaliyetlerde bulunuyor.