Libya'da son durum ve Türkiye'nin buradaki askeri varlığı
Türkiye 1 yıla yakın bir süredir Libya'da bulunan seçilmiş hükümete diğer adıyla Ulusal Mutabakat Hükümetine (UMH) askeri ve istihbarat desteği veriyor. Artıları ve eksileriyle Libya konusu.
2019 yılı Aralık ayında giderek artan ülkemizin askeri desteği ile Libya’da dengeler Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) lehine değişti. Seçilmiş Başbakan Fayiz es-Serrac Türkiye’den aldığı destek ile son 3 aydır darbeci Hafter güçlerini adeta bozguna uğrattı. Türkiye’den aldığı hava desteği ile (Siha / İha) ülkede darbecilere karşı önemli bir üstünlük sağlayan Fayiz es-Serrac stratejik öneme sahip Vatiyye Hava Üssü’nü ve 1 adet de petrol sahasını geri almayı başardı. Türkiye destekli UMH güçleri Mayıs ayında darbeci Hafter’e bağlı Rus paralı askerleri olan Wagner şirketini geri püskürtmeye ve alan hakimiyetini artırmaya devam ediyor.
Rusya’nın Putin önderliğinde darbeci Hafter güçlerine açıkça destek verememesi Türkiye destekli UMH’nin ilerleyişini kolaylaştırıyor. Rusya son olarak hafter için Malta’da sahte para bastırmış ancak ABD bu paralara el koyarak Rusya destekli Hafter’e ağır darbe vurmuştu. Rusya Suriye’deki askeri üslerinden 6 adet olduğu düşünülen savaş uçaklarını Libya’da konuşlandırdı, burada amaç Türkiye’ye gözdağı vermek olduğu alenen ortada. Çünkü Libya’da Rusya’nın karşısında sadece Türkiye var. Birleşik Arap Emirlikleri gibi küçük devletlerin verdiği destekler burada Rusya ve Türkiye gibi iki dünya devinin mücadelesi karşısında devede kulak kalmakta. Türkiye Libya’da başarılı olursa Akdeniz’de İsrail, Yunanistan ve Kuzey Kıbrıs Rum Yönetimine ağır darbe vuracak. Akdeniz’de petrol ve doğalgaz arama çalışmalarında Türkiye’nin olmadığı bir planın hiçbir anlam ifade etmeyeceği gerçeğinin sağlanması için Türkiye destekli UMH’nin Libya’da ilerlemesi kaçınılmaz bir gerçek.
Akdeniz’de kalma planlarını Suriye üzerinden gerçekleştiren Rusya ise Batı Akdeniz için Libya’yı kilit ülke olarak görüyor.
Libya haritasında son duruma bakınca ülkede Hafter güçlerinin büyük bir toprak parçasını kontrol ettiği gözüksede bu bölgenin %95i çöl bölgesi olduğu için hiçbir anlam ifade etmiyor.
Ülke’de en yoğun ve en verimli şehirler Türkiye destekli UMH güçlerinin kontrolünde.
Türkiye’den Mayıs ayının son haftası onlarca askeri kargo uçağı Libya’ya uçuş yapmıştı, buna Katar uçaklarının da eşlik ettiği haberlere yansıdı. Türkiye’nin Libya’da askeri varlığını artırmasına darbeci Hafter’den ziyade Rusya’nın nasıl bir tepki vereceği merak konusu. 2020-2021 yılları Akdeniz için büyük olaylara gebe.
Unutmayalım Libya’da asıl karşı karşıya gelen ülkeler Ülkemiz ve Rusya’dır.