Kuyudu Kadime arşivi nedir?
Kuyudu kadime arşivi (Kuyud-u kadime) Osmanlı Devleti için büyük önem arz etmiş ve modern dünyanın arşiv kayıtlarının tutulması için emsal teşkil etmiştir. Kuyud-u Kadime arşivinin anlamı, önemi ve kapsamı haberimizde.
İnternette en çok aranılan kelimelerin başında gelen "Kuyudu Kadime Arşivi" detaylarını sizler için araştırdık. Bilindiği üzere sözlüklerde kayıtlar manasına gelen “kuyûd” kelimesi ile osmanlıcada “kadim” kelimelerinin birleşiminden oluşan “Kuyûd-ı Kadime”, terim anlamı olarak Osmanlı Devletidöneminden intikal edip, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Arşiv Dairesi Başkanlığı’nda saklanılan her türlü defter, belge ve doküman ve resmi evrakın bulunduğu arşiv için kullanılan isimdir.
Kuyûd-ı Kadime Arşivi’nin kapsamını, Osmanlı Devleti’nde arazi (toprak) ile ilgili alış-satış vb. işlemlerinin yapılıp, bu işlemlere ait her türlü defter ve belgenin saklandığı Defterhâne-i Hakanî’den günümüze ulaşan arşiv malzemelerinin oluşturduğu biliniyor.
KUYUD-I KADİME ARŞİVİNİN ÖNEMİ NEDİR
Dünya tarihinde en güçlü devletlerin başında gelen ve üç kıtada 600 yılı aşkın bir süre hüküm sürmüş ve himayesinde onlarca milletten milyonlarca insanı barındırmış olan Osmanlı Devleti, devlet teşkilatının bürokratik yapısını oluşturan kurumların belli bir düzen içinde tutulmasına ve tebaasının hakları ile farklı ülkeler ile olan ilişkilerde devlet haklarının korunmasına çok büyük önem vermiş, tüm faaliyetlerini yazılı hâle getirip, bunları muhafaza ederek arşivcilik hususundaki hassasiyetini ortaya koyduğu bilinen bir gerçektir.
Osmanlı Devleti zamanında toprak kayıtlarının devletin ana teması sayılması üzerine bu kayıtların arşivi de padişler tarafından büyük bir titizlikle önem içerisinde takip edilmiştir.
O dönemlerde dünyanın en modern arşivinin Osmanlı arşivleri olduğu bilinmektedir. Kuyud-u kadime arşivleri de bu arşivlerin başında gelir.
KUYUD-I KADİME ARŞİVLERİ NEREDE BULUNUR
Osmanlı tapu kayıtları nerede bulunur yani (Kuyud-ı Kadime arşivleri) 15. ve 17. yüzyıllarda vergi amaçlı tutulan ilk tapu tahrir defterlerinin yaklaşık yüzde 80'i İstanbul'da Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğünün Osmanlı Arşivi Dairesi Başkanlığı, sonraki dönemde tutulan ve yaklaşık yüzde 20'sini kapsayan kısmı ise Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü arşivinde bulunduğu açıklanmıştı.