Koronavirüse karşı alınan tedbirlerin önemi
Koronavirüs ülkeden ülkeye farklılık göstermeye devam ediyor, bazı ülkelerde 2. dalga başlarken, bazı ülkelerde ise 1. dalga henüz bitmiş değil. Bu bağlamda koronavirüse karşı alınan tedbirlerin önemine değineceğiz.
Koronavirüs (Covid-19) öldürmeye devam ediyor, pandemi dönemi Güney Amerika ülkelerinde yıkıcı etkisini yeni yeni göstermeye başladı. Bu ülkelerin en büyük sorunu ise sağlık sistemlerindeki aksaklıklar. Bu aksaklıklara bir de ülke siyasetçilerinin patavatsız açıklamaları eklenince ülke halklarının tedbirleri esnetmesi bazı şehirlerde hiç uymaması gayet normal karşılanmaktadır.
Ülkemiz bu yönüyle siyasetçilerin covid-19'a bakış açısı ve sağlık sistemimizdeki yürüyen işlevsellik ile tüm dünyaya örnek olmaya devam ediyor. Bilim kurulu ve Sağlık Bakanlığının almış olduğu tedbirler ile ülkemizde virüs diğer ülkelere oranla asgari etkiler göstermeye devam ediyor.
Çin'de başlayan virüsün bu kadar hızlı bir şekilde tüm dünyaya yayılması ise Çin'in virüsü dünyaya geç haber vermesinden kaynaklı olduğu Bilim insanları tarafından sıkça dile getirildi. Çin şu sıralar 2. dalga haberleri ile gündeme gelmeye devam ediyor.
COVİD-19 ÖNLEMLERİ NE KADAR YETERLİ
Covid-19 önlemleri maske – mesafe ve hijyen denkleminde devam ediyor. Bu önlemlere kulak asmayan ülkeler acı faturayı ödemeye mecbur kaldı. Kalabalık ülkelerde toplu taşımada yaşanan tedbirsizlikler vaka sayısının artmasında en büyük neden olarak gözüküyor. Ayrıca yaz dönemi ile beraber insanların evde kalmaları da oldukça zorlaştı. Tatil dönemi koronavirüs için bulunmaz bir nimet!
"Evde kal" sloganları artık yerini maske kullanımı ve mesafeye uyma noktasında yoğunlaşmış durumda. Koronavirüs'ün son bir aydır dünya genelinde artışa geçmesinin ana nedeni ise ülkelerin sanayi kollarını yeniden üretime açması oldu. Ekonomik olarak koronavirüsden oldukça fazla etkilenen devletler, halklarına ekonomik zorlukları daha asgari seviyede yaşatmak için sanayide üretimi yarım kaldığı yerden artırma kararı aldı. Artan sanayi ile beraber üretimdeki hızlanma halkın alışveriş yapmasına, AVM'leri doldurmasına ve ticaretin yeniden 3 ay sonra canlanmasına neden oldu. Kalabalık insanlar ise koronavirüsün yayılmasını hızlandırdı. Sivil havacılık seferlerinin dünya genelinde artması ve ulaşımda artan talep ile birlikte 2. dalga koronavirüsün artması gayet doğal karşılandı.
Ülkelerin bu aşamada yapması gereken maske, mesafe ve hijyen kurallarını daha fazla vatandaşa uygulatmaya çalışmak olmalıdır. PCR testlerinin daha yayınlaştırılması ve Filyasyon çalışmalarının diğer devletler tarafından da uygulanmaya konması virüsün yayılma hızını baltalatacaktır. Bu konuda ülkemiz test sayısı ve filyasyon uyuglaması ile tüm dünyaya örnek teşkil etmektedir. Yeni dönemde eğitim spor ve sanat faaliyetlerinin nasıl yürütüleceği ise ayrı bir konu. Adalet.tv olarak bu konu hakkında ilerleyen zamanlarda yeni bir makale yayınlayacağız. Yeni dönemde eğitim faaliyetlerinin, spor salonlarının ve konser vb. Tarzı sanatsal faaliyetlerin nasıl gerçekleşeceği ülkeleri şimdiden kara kara düşündürmeye başlamış durumda. Nitekim hala okullar kapalı, spor müsabakaları seyircisiz oynanmakta, konserler iptal! Ülkelerin bu konuda a,b ve c planlarını sizler için araştırıp kapsamlı bir makale ile geleceğe ışık tutmaya çalışacağız.