Kasten yaralama suçunun cezaevinde yatar süre hesabı
Cezaevlerinde hükümlülerin yatar sürelerini hesaplamak ayrı bir uzmanlık alanıdır ve bu konu ile ilgili yetkili merci ilamat ve infaz savcılıklarıdır. Bilinenin aksine mahkemelerin bu konuda yetkisi yoktur.
Türk Ceza Kanunu'nun86 ve 87. maddeleri ile kasten yaralama suçlarına verilen cezalar kanunlaştırılmıştır. TCK 86 ve TCK 87 maddesi kapsamında verilen cezaların yatar süreleri hesaplanırken; suç tarihi, suçu işleyen kişinin yaşı, mükerrirlik durumu ve örgüt kapsamında olup olmadığı değerlendirilir.
Kasten yaralama suçu 01 Haziran 2005 tarihinden önce işlenmiş ise infaz aşamasında indirim oranı 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı, 01 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenmiş ise 1/2 indirim oranı, organize suç örgütü kapsamında işlenmiş ise 2/3 indirim oranı, silahlı terör örgütü kapsamında işlenmiş ise 3/4 indirim oranı uygulanır. 2. kez mükerrir olanlar için ise indirim oranı uygulanmaz ve cezanın hepsi indirimsiz olarak infaz edilir.
Ancak Kasten yaralama suçunu işleyen kişi çocuk ise; 15 yaşına kadar ceza infaz kurumunda kaldığı her 1 gün 3 gün, 15 yaşından 18 yaşına kadar ceza infaz kurumunda kaldığı her 1 gün 2 gün hesap edilir. 18 yaşından küçük çocuklar için; 01 Haziran 2005 tarihinden önce işlenmiş ise infaz aşamasında indirim oranı 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı, 01 Haziran 2005 tarihinden sonra işlenmiş ise 1/2 indirim oranı, organize suç örgütü ve silahlı terör örgütü kapsamında işlenmiş ise 2/3 indirim oranı uygulanır. Çocuk için TCK 58. maddesi uyarınca mükerrirlik uygulanamaz.
Kasten yaralama suçu ülkemizde oldukça fazla işlenen suçlardandır. Özellikle yüz kısmında kalıcı iz bırakıldığı zaman veya kişinin hayatının geri kalanını idame ettirmesine engel bir yaralama meydana geldiği zaman ceza miktarı yargılamayı yapan mahkeme tarafından artırılır.
KASTEN YARALAMA SUÇU MEVZUAT MADDELERİ
TCK Madde 86 - (1) Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
(2) (Ek fıkra: 31 Mart 2005 tarih 5328/4 madde) Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, 4 aydan 1 yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
(3) Kasten yaralama suçunun;
a) Üstsoya, altsoya, eşe veya kardeşe karşı,
b) Beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı,
c) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle,
d) Kamu görevlisinin sahip bulunduğu nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle,
e) Silahla,
f) (Ek:14 Nisan 2020 tarih 7242/11 madde) Canavarca hisle, işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında, (f) bendi bakımından ise bir kat artırılır. (4)
"Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama"
TCK Madde 87 - (1) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin sürekli zayıflamasına,
b) Konuşmasında sürekli zorluğa,
c) Yüzünde sabit ize,
d) Yaşamını tehlikeye sokan bir duruma,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun vaktinden önce doğmasına,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, 1 kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, 1. fıkraya giren hallerde 3 yıldan, 3. fıkraya giren hallerde 5 yıldan az olamaz. (1)
(2) Kasten yaralama fiili, mağdurun;
a) İyileşmesi olanağı bulunmayan bir hastalığa veya bitkisel hayata girmesine,
b) Duyularından veya organlarından birinin işlevinin yitirilmesine,
c) Konuşma ya da çocuk yapma yeteneklerinin kaybolmasına,
d) Yüzünün sürekli değişikliğine,
e) Gebe bir kadına karşı işlenip de çocuğunun düşmesine,
Neden olmuşsa, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, 2 kat artırılır. Ancak, verilecek ceza, 1. fıkraya giren hallerde 5 yıldan, 3. fıkraya giren hallerde 8 yıldan az olamaz. (1)
(3) (Değişik: 06 Aralık 2006 tarih 5560/4 madde) Kasten yaralamanın vücutta kemik kırılmasına veya çıkığına neden olması halinde, yukarıdaki maddeye göre belirlenen ceza, kırık veya çıkığın hayat fonksiyonlarındaki etkisine göre, yarısına kadar artırılır.
(4) Kasten yaralama sonucunda ölüm meydana gelmişse, yukarıdaki maddenin birinci fıkrasına giren hallerde 8 yıldan 12 yıla kadar, 3. fıkrasına giren hallerde ise 12 yıldan 18 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. (2) (4)
DİP NOTLAR NELER?
(1) Bu fıkralarda geçen “2.” ibareleri, 29 Haziran 2005 tarihli ve 5377 sayılı Kanunun 11. maddesiyle “3.” olarak değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(2) Bu fıkrada yer alan “2.” ibaresi, 31 Mart 2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 5. maddesiyle “üçüncü” şeklinde değiştirilmiş ve metne işlenmiştir.
(3) Bu madde başlığı “Daha az cezayı gerektiren haller” iken, 31 Mart 2005 tarihli ve 5328 sayılı Kanunun 6. maddesiyle metne işlendiği şekilde değiştirilmiş, söz konusu maddenin birinci fıkrası metinden çıkarılmış, 2. fıkra birinci fıkra olarak teselsül ettirilmiştir.
(4) 14 Nisan 2020 tarihli ve 7242 sayılı Kanunun 12. maddesiyle, bu fıkrada yer alan “16” ibaresi “18” şeklinde değiştirilmiştir.
adalet.tv / hukuk servisi