Kalp yetmezliği teşhisi, tedavisi ve evreleri

ABONE OL

Kalp yetmezliği ile ilgili bütün teşhis, tedavi ve evrelerine ilişkin genel bilgiler.

KALP YETMEZLİĞİ
Kalp yetmezliği, normal dolum basıncıyla doku metabolizması için yeterli miktardaki kanı yani perifere göndermesi gereken kanı gönderememesidir. Bu durumun ortaya çıkması için pompalamayı engelleyecek çözümü olmaya bir durumun olması gereklidir. Sebebi genetik yatkınlık veya kapaklrın çalışmaması olabilir. Risk faktörleri: Hamilelik (Kalbin iş gücü artar), diyabet, anemi(uzun süreli), hipertansiyon, aritmiler, enfeksiyon, kardiyomegali (kalp büyümesi), tirotoksidoz (tiroid hormon fazlalığı), beslenme alışkanlıkları, myokardit (kalp kası iltihabı), koroner arter hastalığıdır. Bu örnekleri çoğaltabiliriz.

Kalp Yetmezliğinin Sınıflandırılması

Sınıflandırma için birden çok başlık vardır. Bunlar:
Hangi tarafta meydana geldiği (sağ kalp yetmezliği, sol Ky)
Sorunun kalbin kasılmasından veya genişlemesinden kaynaklı olması
Kalbin yeterli arteriyel perfüzyonunun sağlanamaması
Düşük output kalp yetmezliği ve yüksek output kalp yetmezliği

•Sağ Kalp Yetmezliği: Sağ kalbin yeterli miktarda venöz kanı pulmoner dolaşıma pompalayamamasıdır. Ac kanı göndermede bir problemi yoktur. Alt extremitede ödem ve şişlik görülür.

•Sol Kalp Yetmezliği: Sol kalbin kanı sistemik dolaşıma gönderememesidir. Kan Ac’ de birikir. Oturduğu yerde nefes alamaz hale gelir. Ödem görülür.

•Sistolik Kalp Yetmezliği: Doku Metabolizma ihtiyaçlarına eşit oranda kanı pompalayamamasıdır. Kalp ejeksiyon fraksiyonu azalır.

•Diyastolik Kalp Yetmezliği: Ventriküllerin gevşemesinde yetersizlik görülür. Ejeksiyon fraksiyon sabit kalır.

•İleriye Dönük Kalp Yetmezliği: Dinlenme veya egzersiz sırasında vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen için yeterli kanı pompalayamamasıdır.

Kalp Yetmezliği Evreleri Neler?

Bu konuda en sık kullanılan ölçek New York Kalp Birliği Fonksiyonel Sınıflamasıdır.
Hastanın fiziksel aktivitelerinde kısıtlılık yoksa ve günlük yaptığı fiziksel aktiviteleri çarpıntı, yorgunluk ve nefes darlığına sebep olmuyorsa I. Sınıftadır (hafif) .
Fiziksel aktivite de hafif kısıtlılık oluyorsa istirahate rahat ancak günlük aktiviteler çarpıntı, yorgunluğa sebep oluyorsa II. Sınıftadır (hafif).
Fiziksel aktivitede belirgin kısıtlaması varsa, istirahatte rahat ancak günlük aktivite sırasında yorgunluk, nefes darlığı varsa III. Sınıftadır (orta).
Rahatsızlık olmadan herhangi bir fiziksel aktiviteyi sürdüremiyorsa IV. Sınıftadır (şiddetli).
Kalp Yetmezliği Olan Hastalarda Görülen Semptomlar
Ayak Bileği veya bacaklarda ödem: Periferal ödem olarak da adlandırılır ve sağ kalp yetmezliği sonucu gelişebilir.
Nefes darlığı: Nefes darlığı geceleri de olabilir. Buna paroksismal noktürnal dispne denir.
Anjina (şiddetli, kısa süreli akut ağrı): Göğüs veya kolda hissedilen ağrıdır.
Aşırı kilo alımı veya kaybedilmesi: Vücuttaki aşırı ödem kilo artışına sebep olabilir. 2.5 kilodan fazla artış olması durumunda doktora başvurulmalıdır.
Yorgunluk, iştah kaybı
Tanıda kullanılan testler
İlk olarak EKG kullanılır. Kan testi, göğüs radyografisi de kullanılabilir. Takip testleri ise Doppler görüntüleme, stres testi, PET, tiroid fonksiyon testleri, koroner anjiyografi , MRG ve kardiyak kateterizasyondur.

Kalp yetmezliğinin önlenmesi için sigara ve alkol tüketimini bırakma, sağlıklı beslenme, tuz tüketimini azaltmak, diyet, düzenli egzersiz önerilebilir. Fizyoterapi açısından ise en önemli önerilecek şey egzersizdir. Aerobik egzersiz vücudumuzda birden fazla değişikliklerin oluşmasını sağlar. Örneğin kan basıncını düşürür, enduransı arttırır, iyilik halini arttırır, kemikleri güçlendirir, denge ve esnekliği arttırır, kalp yetmezliği semptomlarını azaltır ve bunlar gibi birden çok fayda sağlar. Bu yüzden en önemli tedavi şekli olan egzersizi, fizyoterapist eşliğinde kalp yetmezliğine sahip hastalar uygulamalıdır.

kalp yetmezliği kalp yetmezliği teşhisi kalp yetmezliği tedavisi