İstanbul Tahkim Merkezi dava sayısında Avrupa ile yarışıyor

ABONE OL

ISTAC Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Akıncı, ISTAC'ın uluslararası tahkim liginin iddialı merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek "Artık Avrupa'daki birçok tahkim merkezinden çok ileriyiz." ifadesini kullandı.

ISTAC'dan yapılan açıklamaya göre, Merkez yönetimi olağan genel kurul toplantısında yeniden yapılanırken, yeni dönem için hedef büyüttü.

İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ziya Akıncı, toplantıda yaptığı konuşmada, ISTAC'ın uluslararası tahkim liginin iddialı merkezlerinden biri haline geldiğini belirterek, merkezin ulaştığı dava hacmi ve dosyaları sonuçlandırma hızının önemine işaret etti.

2022 yılının ekim ayından bu yana ISTAC'a 140 dava geldiğini bildiren Akıncı, bunun genç bir tahkim merkezi için ciddi bir sayı olduğunu belirtti.

Akıncı, yıllık bazda ulaştıkları bu dava yoğunluğuyla Londra, Paris ve İsviçre haricinde Avrupa'nın en büyük tahkim merkezlerinden biri olduklarına dikkati çekerek, "Müddeabihlerin (dava konusu parasal değerlerin) de gitgide çok yükseldiğini, özellikle inşaat ve enerji alanındaki davalarla çok ciddi meblağlarda uyuşmazlıkların merkezimizde çözüldüğünü memnuniyetle söylemek isteriz. Artık Avrupa'daki birçok tahkim merkezinden çok ileriyiz. Bu yılki davalarımızdan 25'i uluslararası özellikte, hatta hiç Türkiye ile alakası olmayan tarafların uyuşmazlıkları da ISTAC'a geliyor. Bu da ISTAC'ın artık uluslararası alanda güvenilen bir merkez olduğunu kanıtlıyor. Dolayısıyla bu anlamda hem kamu hem özel sektör ISTAC'ı çok yaygın bir şekilde kullanıyor." değerlendirmesinde bulundu.

Akıncı, "Özellikle kamu ihale sözleşmesindeki değişiklik kamunun davalarımıza katılma sayısını artırdı. Belediyeler, KİT’ler, bakanlıklar bizim davalarımızda yer alıyorlar, çünkü ISTAC tahkimi ile uyuşmazlıkları çok hızlı çözümleniyor. Bizim asıl iddialı olduğumuz seri tahkimde davaların yüzde 92'si 3 aydan önce sonuçlanıyor. Bu, Türkiye için çöldeki vaha gibi bir şey. Avukat meslektaşlarımız bilir, mahkemelerde ticari davalarda 3 ayda hakimi göremiyoruz, oysa ISTAC'da 3 ayda ilamlı icrayla karar elde edilebiliyor. Yani bu imkanı kullananlar, bu deneyimi yaşayanlar ISTAC'dan vazgeçmiyor." dedi.

ISTAC Genel Sekreteri avukat Yasin Ekmen'in sunum yaptığı 13. Olağan Genel Kurul toplantısında divan heyeti başkanlığını M. Arif Parmaksız üstlendi. Genel kurulda İstanbul Tahkim Merkezi Yönetim Kurulu oy birliğiyle ibra edildi ve kurumun 2024 bütçesi onaylandı.

ISTAC Yönetim Kurulu'nda Prof. Dr. Ziya Akıncı başkanlığında, Müjdat Keçeci, Hakan Öztatar göreve devam ederken, avukat Egemen Gürcün ve Mustafa Şenocak yeni üye olarak görev aldı.

Toplantıda yeni faaliyet dönemi denetim ve danışma kurullarının üyeleri de belirlendi.

tahkim mahkeme