İstanbul'da kolluk kuvvetlerine temel haklar eğitimi verildi

ABONE OL

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen "Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi" kapsamında kolluk...

Türkiye ve Avrupa Birliği (AB) tarafından desteklenen Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi Projesi kapsamında kolluk kuvvetlerine yönelik eğitim serisinin sonuncusu İstanbul'da başladı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığının faydalanıcısı olduğu proje kapsamında verilen Kolluk Kuvvetlerine Yönelik Temel Haklar Eğitiminin son aşaması, Ümraniye'deki Anadolu Hakimevi'nde düzenlendi.

Burada konuşan İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Gözen, temel hakların Türkiye'de oldukça önemli bir konu olduğunu belirterek, süreç içerisinde bu konuyla ilgili iyileştirmeler yapıldığını söyledi.

Gözen, temel haklarla ilgili karar verenler ve uygulayanlar olarak bu alanın çok iyi bilinmesi gerektiğini dile getirerek, Bu alanda hepinizin de bildiği gibi kolluk kuvveti olarak da tabir edilen sadece emniyeti, jandarması, sahil güvenliği, gümrük muhafazası değil genel kolluk yetkisini kullanan bütün kurumların temel hak ve özgürlüklere dair çok iyi bilgi sahibi olması lazım. Alanda karar verirken bu bilginin etkisiyle doğru karar vermesi gerekiyor. diye konuştu.

Temel haklara dair bilgi sahibi olmanın önemine işaret eden Gözen, Alandan bize, doğru bilgi geldiği zaman biz daha sağlıklı ve sonuç alıcı kararlar verebiliyoruz. Bu anlamda bu eğitim, bu şekilde de bakarsak çok büyük bir fırsat olur. Bu mesleğin ilerleyen aşamalarında sizlere yol gösterici rehber niteliğinde güzel bir bilgilendirme olur. ifadelerini kullandı.

Açılış konuşmaların ardından basına kapalı devam eden eğitime İstanbul, Van, Batman, Şırnak, Siirt ve Hakkari'de görev yapan emniyet ve jandarma temsilcileri katıldı.

Eğitim kapsamında katılımcılara, Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA) II kapsamında kolluk kuvvetleriyle gerçekleştirilen projelerle AB üyelik sürecinde temel hakların geliştirilmesi ve korunması alanında AB müktesebatı, uluslararası standartlar ve uygulamalar hakkında bilgi veriliyor.

Kolluk kuvvetlerine alanında uzman isimlerce ifade ve bilgi edinme özgürlüğü, işkence ve kötü muamelenin önlenmesi, toplanma ve örgütlenme özgürlüğü, kadın, çocuk, engelli hakları, insan haklarının kurumsallaşması, ayrımcılıkla mücadele, dijital haklar ve yatay konular alanlarında verilecek eğitimler, 2 gün sürecek.

IPA Temel Haklar Alt Alanında desteklenen Temel Haklar Sektör Koordinasyonunun Güçlendirilmesi projesiyle temel haklar alanında, paydaşlar arasında kurumsal eşgüdüm ve işbirliğinin güçlendirilmesi hedefleniyor.