İslam İşbirliği Gençlik Forumu 6. Diplomasi Akademisinin açılışı yapıldı
İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 6. Diplomasi Akademisi'nin açılışı İstanbul'da gerçekleştirildi.Dışişleri Bakanlığı İstanbul...
İslam İşbirliği Gençlik Forumu (ICYF) 6. Diplomasi Akademisi'nin açılışı İstanbul'da gerçekleştirildi.
Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilciliği'nde ICYF Başkanı Taha Ayhan’ın açılış konuşmasıyla başlayan programda İİT Gençlik Forumu 6. Diplomasi Akademisi'nin açılış dersi, Dışişleri Bakanlığı İstanbul Temsilcisi Büyükelçi Ayşe Sözen Usluer tarafından verildi.
Büyükelçi Sözen Usluer, küresel ve bölgesel sınamalar karşısında Türk dış politikasının hedef ve faaliyetlerini içeren kapsamlı bir sunum yaptı.
Açılış dersi vesilesiyle Filistin’deki gelişmelere de değinen Büyükelçi Sözen Usluer, başta İİT olmak üzere uluslararası örgütlerin Filistin sorununun çözümünde daha etkin rol oynaması ve uluslararası teşkilatların reform çalışmalarının hızlandırılması gerektiğinin altını çizdi.
Büyükelçi Sözen Usluer, Filistin konusunda 1967 sınırlarına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devleti kurulmasının Türkiye'nin en temel yaklaşımı olduğunu kaydetti.
İsrail’in Gazze’de kendisini kalıcı görmesinin sadece işgalin genişlemesi anlamına geldiğini söyleyen Büyükelçi Sözen Usluer, Türkiye’nin ayrıca tüm devletlerden farklı olarak garantör devlet önerisi ile krize somut bir çözüm önerisi getirdiğinin altını çizdi.
Sözen Usluer, soru cevap bölümünde katılımcıların sorularını yanıtladı.
Açılış konuşmasını yapan ICYF Başkanı Taha Ayhan da Gazze ve Filistin meselesine değinerek, Gazze'de barbarca saldırılar, savaş suçları ve büyük bir zulüm yaşanıyor. Ölü sayısı 10 bini aşarken, Filistin halkı sesini yükseltmeye çalışıyor. dedi.
Ayhan, ICYF'nin yer aldığı tüm platformlarda Filistin meselesini savunarak ve tanıtarak Filistin halkının sesini yükseltmeye çalıştığını vurguladı.
Filistinlilerin haklarını savunmak için ICYF ve Filistin'in dostlarıyla işbirliği yapmayı hedeflediklerini kaydeden Ayhan, Diplomasi, küresel sorunların çözümünde ve İsrail işgalinin ciddi etkilerine ışık tutmada anahtar rol oynuyor. diye konuştu.
Ayhan, Diplomasi Akademisi'ne katılanların Filistin meselesini bilmesini, anlamasını ve Filistin meselesinin elçisi olmasını istediklerini belirterek, Filistin'deki vahşet, diplomatik perspektiflerimizi yeniden tanımlamaya yönelik acil ihtiyacın altını çiziyor, insana saygıyı vurguluyor. Küresel diplomaside insan olarak sorumlu, değer odaklı bireylere ihtiyacımız var. ifadelerini kullandı.
Ayhan, bu yılki Diplomasi Akademisi'nde ana konunun Filistin olacağını vurguladı.
Müslüman gençlerin güncel uluslararası ilişkiler konularında teorik ve pratik anlamda eğitim ve gelişimlerine katkıda bulunmayı amaçlayan programa, 39 farklı ülkeden yaklaşık 100 genç katılıyor.
6. Diplomasi Akademisi, 22 Aralık’ta sona erecek.