İnsan Hakları Sertifika Programları protokolü imzalandı
Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında İnsan Hakları Eylem Planı (İHEP) çerçevesinde "İnsan Hakları Sertifika Programları" düzenlenmesine dair iş birliği protokolü imzalandığı açıklandı.
ADALET BAKANLIĞI İLE ANKARA ÜNİVERSİTESİ 'İNSAN HAKLARI SERTİFİKA PROGRAMI' DÜZENLEYECEK - “Özgür birey, güçlü toplum; daha demokratik bir Türkiye” vizyonuyla açıklanan İHEP kapsamında, insan hakları konusunda farkındalığı artırmaya yönelik bir proje daha hizmete giriyor. İHEP’te öngörülen "insan hakları eğitimi konulu sertifika programları düzenlenmesi" faaliyeti kapsamında Adalet Bakanlığı ile Ankara Üniversitesi arasında işbirliği protokolü imzalandığı duyuruldu.
Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul ile Ankara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Ünüvar’ın birlikte imzaladığı "İnsan Hakları Sertifika Programları" düzenlenmesine dair protokol ile Adalet Bakanlığı ve Ankara Üniversitesi temsilcilerinin bulunduğu "Temsil ve Yürütme Kurulu" ile insan hakları alanında tecrübeye sahip 10 kişiden "Danışma Kurulu" oluşturulacak.
HUKUKÇULARDAN DESTEK ALINACAK
Protokolü imzalanan sertifika programlarının içeriği, yer ve zamanı ile verileceği hedef kitle, bakanlık ve üniversite temsilcilerinden oluşan Temsil ve Yürütme Kurulunca belirlenecek. Protokolün geçerlilik süresi, imza tarihinden itibaren 2 yıl olacak. Bu sürenin bitiminde, protokolün birer yıllık sürelerle uzatılabileceği bildirildi.
Yeni protokol kapsamında gerçekleştirilecek sertifika programlarında, başta Ankara Üniversitesi olmak üzere, farklı üniversitelerden insan hakları alanındaki çalışmalarıyla bilinen yerli ve yabancı akademisyenler ile kamuda görevli eğiticiler yer alacak. Ayrıca, bu süreçte Anayasa Mahkemesi (AYM) ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinde (AİHM) görevli hukukçulardan da destek alınabilecek.
Protokol imza töreninde açıklama yapan Adalet Bakan Yardımcısı Yakup Moğul, hukuk ve insan hakları alanında gerçekleştirilen reform çalışmalarının belirli bir plan ve program dahilinde yürütüldüğünü söyledi. Bu kapsamda hazırlanan Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin ve İHEP’in uygulanmasına ve insan hakları standartlarının yükseltilmesine etkin şekilde devam edildiğini kaydeden Bakan Yardımcısı Moğul, “Bir yandan insan haklarına yönelik proje ve çalışmalarda sertifika sahiplerinin uzmanlıklarından faydalanılması da öngörülmüştür. Böylece, sertifikanın talep gören, kredibilitesi yüksek bir belge olması amaçlanmıştır. Bu nedenle insan haklarına yönelik çalışmalarda katılımcı bir anlayışla ve ortak akıl temelinde hareket edilmesini de ayrıca bakanlık olarak önemsiyoruz. Protokolün, ülkemizdeki insan hakları kültürünün yaygınlaştırılmasına ve bilinç düzeyinin artırılmasına da katkı sunacağına inanıyorum. Protokol kapsamında, ilk sertifika programının şubat ayında başlayıp dönem sonunda da bitirilmesini ümit ediyorum" ifadesini kullandı.