İnfaz yasası 2005 yılı öncesi cezaların indirim oranı

ABONE OL

İnfaz yasası 01 Haziran 2005 öncesi ve sonrası olarak temel alandığında ikiye ayrılır diyebiliriz. 2005 öncesi ve sonrası farklılıkların incelenmesi ve analizi.

Adalet Bakanlığına bağlı cezaevlerinde cezası kesinleşen hükümlülerin, cezalarının infazı çeşitlilik göstermektedir. Cezaların infazında suç tarihi ve suç türü baz alınır. Savcılık aşamasında işlemler buna göre yapılır. 01 Haziran 2005 öncesinde terör suçları hariç indirim oranı 1/2 + ayda 6 gün olarak hesap yapılırken 01 Haziran 2005 sonrası için bu indirim oranı farklılık gösterir. Bu yazımızda sadece 01 Haziran 2005 öncesi işlenen suçları değerlendireceğiz.

Suç tarihi 01 Haziran 2005 öncesi (terör hariç) işlenen suçların denetimli serbestlik süresi temel olarak 3 yıldır. İstina suçlar ise; Kasten öldürme suçları, Cinsel suçlar, Terör suçları, Özel hayatın gizliliğini ihlal suçlarıdır. Bu istinai suçlar için ise denetimli serbestlik süresi 1 yıldır. Kadın hükümlülerin 0-6 yaş aralığında çocuğu var ise denetimli serbestlik süresi 4 yıla kadar çıkmaktadır.

İNFAZ YASALARI ÇEŞİTLİLİK GÖSTERİYOR

Ülkemizde infaz yasası çok fazla çeşitlilik gösterdiğin dolayı, hesaplama yapılırken küçük bir hata veya detay büyük mağduriyetler doğurabilir. Bu hususta Savcılık ve Cezaevleri infaz masalarında çalışan personel büyük bir hassasiyet göstererek dosya inclemesi yapmaktadırlar.

Adli para cezalarının infazında indirim oranı yapılmamaktayken; 01 Haziran 2005 öncesinde verilen adli para cezaları için 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı ile hesap yapılmaktadır. Bu detayı atlayan bir savcı veya memur hükümlünün aleyhine işlem yapmış olur. Burada inceleme yapılırken hassas olunmasının nedeni ise mahkumun özgür olacağı tarihin hesap edilmesinden kaynaklanmaktadır.

Örneğin 18 yaşından küçük çocukların cezaevinde geçirdiği 1 günlük süre 2 gün olarak hespa edilir, 15 yaşından küçük çocukların ise 1 gün 3 gün olarak hesap edilir. Ancak suç tarihi 01 Haziran 2005 öncesi ise aynı anda hem cezaya 1/2 + ayda 6 gün indirim oranı ve tutuklu veya gözaltında kaldığı 18 yaşından küçükken ki süreler için 1 gün 2 gün olacak şekilde hesap yapılamaz. Burada iki olasılık karşılaştırılır ve lehe olan hükümlü için uygulanır. Ancak iki durum aynı anda uygulanamaz. Örnekler çoğaltılabilir, anlatmak istediğimiz basit bir detayın atlanması halinde dosyanın yanlış infaz edileceği ve mahkumun erken veya geç tahliye olabileceği durumunun oluşmasıdır. Bu ve benzeri konularda adalet.tv ailesi olarak özel haberler yaparak konu ile ilgili memurları ve mahkum / mahkum yakınlarını bilgilendirmeye devam edeceğiz. 

infaz yasası infaz adalet bakanlığı cte mahkum hükümlü tutuklu