İnfaz koruma memurlarının yaşadıkları genel sorunlar neler?

ABONE OL

İnfaz koruma memurlarının meslek hayatlarında yaşadıkları genel sorunlar haberimizde.

Kapalı kapılar ardından ceza infaz kurumlarında görev yapan infaz ve koruma memurları üniforma ile görev yapmaktadır. Üniformalar ise belli bir yönetmeliğe göre hazırlanıyor ve ceza infaz kurumlarında bulunan mahkumlar tarafından üretiliyor.

Önceki Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün katılımıyla yeni üniformalar tanıtılmış personel tarafından memnuniyetle karşılanmıştı. Renkleri ve tasarımı mesleğe değer katmış yeni üniformalar resmi olarak 15 Nisan 2020 tarihinde yönetmelik değişikliği ile resmiyet kazanmıştı. Ancak gelinen bu noktada yeni üniformalar çoğu kurumda personelini tam olarak covid-19 salgını nedeniyle üretimi yapılamadığından dağıtımı yapılamamıştır. Eski üniforma, yeni üniforma ile karışık bir şekilde görev yapmışlardı. Halen üniformada bot ve yazlık ayakkabı dış alım ile temin edilmiş ilk zaman dünyanın önde gelen ordularına üretim yapan YDS firması alırken son olarak başka bir firma tarafından sağlanmıştır.

Üniformalarla ilgili bazı şikayet tarafımıza iletildi, infaz ve koruma memurlarının sorunlarını zaman zaman burdan ilettik. Ancak son gelen fotolar haklı yakınmaları destekler niteşikte. İlk verilen yazlık tişört kumaş türü cilt kızarıkları yaptığı ve sırt bölgesinde infaz koruma yazının söküldüğü çirkin görüntü oluştuğu, iki yıl personel yazlık tişörtü kendi imkanlarıyla aldı, eski üniformaya devam etti. Aradan geçen zaman sonrasında üretimi yapılıp dağıtımı gerçekleştirilen yazlık tişörtler infaz koruma memurlarına verilen değersizliği ve kimsesizliği destekler niteliğinde bir cevaptır. Üniformalı hiçbir meslek grubunda bu tarz italik meslek adı “İNFAZ KORUMA” yazımı yönetmelik değişmeden üniformanın arka kısmında kumaş eklemeler, 3 ay önce verilen üniforma ile 3 ay sonra verilen üniformanın kumaş renginin farklı olması mı italik yazı ile kötü bir görüntü olması mı dersin, dışardan ücretli alınan üniformanın kumaş ve görüntüsündeki kalitesi verilen değeri gözler önüne almaktadır.

Bilindiği üzere infaz ve koruma memurlarının üniformaları “Ceza İnfaz Kurumları Personeli İle Ceza İnfaz Kurumları Ve Tutukevleri Personeli Eğitim Merkezleri Öğrencilerinin Kıyafet Yönetmeliğin”nde nasıl ve ne şekilde yapılacağı hangi tür kumaş kullanacağı belirtilmesine rağmen önce pantolonlardan “infaz koruma” yazısı kaldırılmış akabinde kışlık ve yazlık tişörtler “infaz koruma” yazısı büyük ve italik olarak yapılarak sürekli değişken bir şekilde üniformalarda farklı görüntülere yol açmıştır. Üniformalar işyurdu müdürlüğü veya atölye şefinin keyfine göre mi üretimi yapılmakta orası bilinmez ama yönetmeliğe aykırı üretim yapmak ayrı bir suçtur. Farklı üniforma giyerse personel hakkında hemen disiplin işlemleri yapılırken sürekli farklı üretim yapan işyurdu müdürlükleri konuyu gündemine alacak mı hep birlikte göreceğiz.

Zor şartlar altında 7/24 görevinin başında hiçbir şekilde değer verilmeyen vaatlerin sözde kaldığı bir mesleğe bunun yapılmaması gerekir. Hiçbir hakkı verilmeyen ancak hakkı olanı bile tam olarak alamayan bir meslek infaz ve koruma memurluğudur.

Ceza infaz kurumlarında hükümlü/tutuklu ring araçları sürekli olarak yenilendiği aşikar birde görev yapan personelin servis araçları ise işler açısı seyir halindeyken sorunları bitmeyen, eski, fren tutmayan, kliması bozuk, taşımacılık yapma belgesi olmadığı için işe gidiş gelişte kolluk ekipleri tarafından bağlanması, personelin trafikte mağdur edilmesi ve güvenlik zafiyetine yol açtığı zaman zaman memurlardan gelen fotoğraflar ile haberdar olmaktayız.

Ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklulara verilen haklar Avrupa standartlarının üstünde iken personele verilen değer ne yazık ki ortada cezayı infaz ve koruma memurlarına çektirmektedirler. Bu yapılan gelişmeler sonucu ceza infaz kurumlarında ücretsiz izne ayrılma, istifa, başka kurumlara geçme işlemlerinde artış bunun yanı sıra çoğu ceza infaz kurumunda yazın izin döneminde izinlerde sorun başladığı, NAS tayinleri sonucunda özellikle büyükşehir ceza infaz kurumlarında personel sıkıntısı yaşandığı bilinmektedir.

Bir diğer sorun ise kampüs ceza infaz kurumlarında görev yapan personelin araçlarının yerleşke içine alınmaması konusu olarak biliniyor.

Bayram seyran demeden 7/24 görevini en zorlu şartlarda yapan “İnfaz ve Koruma Memurları” olmak üzere ceza infaz kurumu personelinin yanında olmak, onlara her daim destek olmaktayız. İYİ Kİ VARSINIZ…