İnfaz koruma memurlarına iftira atan hükümlü ceza alacak
Ceza infaz kurumunda görevli infaz koruma memurlarına iftira atan mahkum şikayetçi olduğu dava da özür dileyince iftiradan ceza aldı. Yargıtay'da cezayı onayarak emsal bir karar verdi.
Ceza infaz kurumlarında memurlar hakkında ortaya atılan iddialarla ilgili CTE'den sürekli resmi açıklama yapılıyor. Bilindiği üzere cezaevi personelleri hakkında mahkumların dilekçe ile yapmış oldukları bütün şikayetler resmi kayıt altına alındığı için görevli memurlar hakkında hemen adli soruşturma başlatılıp savcılık tarafından şikayetlerle ilgili takipsizlik kararı veriliyor veya iddianame düzenlenerek dava açılıyor.
Memurların en fazla şikayetçi olduğu konu ise asılsız bütün şikayetlere soruşturma açılarak memurların psikolojik olarak yıpratılması. Bu konuda Bakan Bozdağ'da ramazan ayında katıldığı iftar programında yaptığı açıklamada şikayetlerin yüzde 99'undan fazla bir kısmının gerçekleri yansıtmasığını belirterek memurlara desteğini açıklamıştı.
MEMURLARA UYUŞTURUCU İFTİRASI ATILDI
Cezaevinde, arkadaşlarının 'şaka ' amaçlı söylediği sözleri gerçek zanneden bir mahkum, ceza infaz memurunun uyuşturucu temin ettiği yönünde Savcılığa dilekçe yazarak suç duyurusunda bulundu. Yapılan soruşturma sonucu olayın gerçek olmadığı anlaşılınca suç duyusurunda bulunan mahkum, hakkında 'iftira' suçundan dava açıldı.
ŞİKAYETİNDEN VAZGEÇTİ, HAKKINDA DAVA AÇILDI
Adli bir suçtan bulunduğu kapalı ceza infaz kurumunda koğuş arkadaşlarının, bir infaz koruma memurunun hükümlü ve tutuklulara dışarıdan uyuşturucu temin ettiği yönündeki sözlerini gerçek zanneden genç mahkum, durumu Cumhuriyet Başsavcılığı'na dilekçe bildirdi. Suç duyurusunda, infaz ve koruma memurunun mahkumlara uyuşturucu madde temin ettiğini öne süren mahkum, soruşturmanın ardından hayatının şokunu yaşadı. Arkadaşlarının gazına geldiğini, şaka amaçlı söylenen sözleri gerçek olarak algılayarak suç duyurusunda bulunduğunu belirten genç mahkum, şikayetinden vazgeçti. Soruşturmayı yürüten savcılık, olayla alakalı soruşturma başlattı. İddiasından vazgeçen mahkum hakkında Asliye Ceza Mahkemesi'nde, 'İftira' suçundan dava açıldı. Mahkeme, sanığın beraatine hükmetti. Savcılık karara itiraz edince devreye Yargıtay 8. Ceza Dairesi girdi.
Yargıtay kararında; Sanığın iftirasından döndüğü anlaşılmakla, sanığa yüklenen iftira suçunun yasal unsurları oluştuğundan, sanığın TCK.nın 267/1, 269/2 maddeleri gereğince mahkumiyetine karar verilmesi gerektiği belirtildi.