İdam cezalarının yeni TCK'ya uyarlanması

ABONE OL

Ülkemizde 2002 ve 2004 yıllarında yapılan yasal değişikliklerden önce idam cezası mevcuttu. Değişikliklerden sonra idam cezalarının yasal dayanağı oluşturuldu.

Bir mahkuma verilebilecek en ağır ceza idam cezasıdır. Ülkemizde idam cezası uygulanmamaktadır. İdam cezası yerine uygulanan en ağır ceza ise Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.

İDAM CEZASININ KALDIRILMASI

14 Temmuz 2004 tarihli ve 5218 sayılı Kanunun 1. maddesi ile değişik 03 Ağustos 2002 tarihli ve 4771 sayılı Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanunla; ölüm cezaları, müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen terör suçluları ile ölüm cezaları ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına dönüştürülen veya ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezasına mahkûm olan terör suçluları, koşullu salıverilme hükümlerinden yararlanamaz. Bunlar hakkında, ağırlaştırılmış müebbet ağır hapis cezası, hayatı boyunca devam eder.

Kamuoyunda son zamanlarda terör ve cinsel suçlardan dolayı vatandaşlarımız idam cezasının geri gelmesini istemiş ise de; bu yönde henüz atılmış resmi bir adım bulunmamaktadır. adalet.tv / özel haber

tck kanun mevzuat 5237 idam cezası