ICPA'dan CTE'ye Bir Mükemmeliyet Ödülü Daha

ABONE OL

ICPA'dan Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğüne Bir Mükemmeliyet Ödülü Daha.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından geliştirilen Çevrim İçi Psiko-Sosyal Yardım Servisi Projesi, 1-6 Eylül 2024 tarihlerinde Singapur’da gerçekleştirilen ICPA Yıllık Toplantısı’nda Islah Alanında Sağlık Hizmetleri kategorisinde Mükemmeliyet Ödülüne layık görüldü.

ICPA, dünya çapında ceza infaz kurumu sisteminde yer alan kuruluşların; bilgi paylaşımı yapma, infaz sisteminde küresel tanınırlık kazanma, yerel çalışma ve uygulamaları farklı uzmanlara sunma ve en iyi uygulama örneklerini sergileme fırsatı sunan en büyük uluslararası ıslah topluluğu ağıdır. ICPA, uluslararası ve kurumlar arası iş birliğini geliştiren yenilikçi öğrenme platformu olarak, ceza infaz kurumları ile ilgili çeşitli çalışmalar yürütüyor.

Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü ICPA üyesi olarak, her yıl gerçekleştirilen yıllık konferanslara düzenli olarak katılım gösteriyor. Bu yıl 1-6 Eylül 2024 tarihinde Singapur'da düzenlenen 26. Yıllık ICPA Konferansı, 79 ülkeden binden fazla katılımcı ile şimdiye kadarki en büyük katılımla gerçekleştirildi. Düzenlenen konferansa, ülkemizi temsilen Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım ile Genel Müdür Yardımcısı Fatih Güngör katıldı.

İki Yıl İçerisinde Alınan İkinci Mükemmeliyet Ödülü

Birçok ülkeden ceza infaz kurumlarının üst düzey yöneticileri ve bu alanda çalışan bilim adamlarından oluşan kişilerin katıldığı konferansta, dünyanın en modern ceza infaz sistemlerine sahip ülkelerin projeleri yarıştı.
Dünyadaki bütün ceza infaz sistemlerine örnek olabilecek ölçekteki projeler, alanında uzman isimlerin katılımıyla özel olarak oluşturulan komisyon tarafından titizlikle değerlendirildi.

Uzman komisyon üyeleri tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, ceza infaz alanında başarılı görülen projeler düzenlenen törende ödüller sahiplerini buldu.

ICPA komisyonu tarafından yapılan değerlendirme sonucunda, Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen Çevrim İçi Psiko-Sosyal Yardım Servisi Projesi” Islah Alanında Sağlık Hizmetleri kategorisinde “Mükemmeliyet Ödülü” almaya hak kazandı. ICPA’dan iki yıl içerisinde alınan ikinci Mükemmeliyet Ödülünü Genel Müdür Yıldırım aldı. Daha önce 26 Ekim 2022 tarihinde düzenlenen ödül töreninde ACEP (Akıllı Teknolojilerin Ceza İnfaz Kurumlarına Entegrasyonu Projesi) mükemmeliyet ödülü almıştı.

Adalet Bakanımız Sayın Yılmaz Tunç’un, hükümlülerin rehabilitasyonu alanında yenilikçi yaklaşımlar geliştirilmesi ve bu alanda en modern yöntemlerin uygulanması yönündeki iradesi doğrultusunda hayata geçirilen bu proje ile ceza infaz kurumlarındaki psiko-sosyal yardım servislerinde görev yapan psikologlar ve sosyal çalışmacılar aracılığıyla hükümlü ve tutuklulara yönelik bireysel, grup ve aile çalışmaları yürütülüyor. Bu çalışmalar, hükümlü ve tutuklulara psikolojik destek sağlayarak topluma yeniden kazandırılmalarına yardımcı oluyor. Bu kapsamda, alanında uzman psikologlar ile sosyal çalışmacılardan oluşan Çevrim İçi Psiko-Sosyal Yardım Servisi Projesi, hükümlü ve tutuklulara yönelik intihar düşünceleri, kendine zarar verme gibi kritik durumlarda profesyonel müdahale sağlanması ile deprem ve COVID-19 gibi olağan üstü durumlarda hızlı destek sunmayı amaçlıyor. Proje, bireysel görüşmeler kadar etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış çevrim içi psikoterapötik görüşmeleri içermektedir. Bu görüşmeler internete kapalı, gizliliğin sağlandığı özel donanımlı odalarda gerçekleştiriliyor.

Projenin başladığı tarihten itibaren, 50 ceza infaz kurumunda hizmet sağlanmış ve toplamda 3 bin 634 hükümlü/tutukluyla bireysel görüşme gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmeler sonucunda tespit edilen risk ve ihtiyaçlara yönelik olarak 7 bin 468 bireysel müdahale tamamlanmıştır. Süreç, "memnuniyet anketi" ve Araştırma Değerlendirme Formu (ARDEF) aracılığıyla takip edilmekte ve hükümlü/tutukluların gelişimleri izlenmektedir.

ICPA tarafından ödüle layık görülen bu proje, düşük maliyetli olmasına rağmen etkili sonuçlar elde etmiş ve hedef kurumlarda görev yapan personel ile hükümlü/tutukluların sürece hızlıca adapte olmasını sağlamaktadır.

Projenin, ülkemizdeki tüm ceza infaz kurumlarına yaygınlaştırılması ve bu servislerde görevli uzman personele yönelik özel hizmet içi eğitimlerin verilmesi planlanıyor.