Hükümlü ve tutukluların cezaevinde faaliyetleri
Araştırma sonucunda; hükümlü ve tutukluların ceza infaz kurumlarında verilen eğitimleri ve eğitimcileri yeterli bulmadıkları, eğitimlere katılmama konusunda farklı nedenlerinin olduğu, bu olumsuz görüşlere rağmen eğitimlerin hükümlü ve tutuklulara önemli bireysel katkılar sağladığı tespit edilmiştir.
Katılımcıların %37,4’si 18-30 yaş, %39,5’si 31-40 yaş, %14’ü 41-50 yaş arası ve %9,1’i 51 yaş ve üzerinde olduğu görülmektedir. Tutuklu ve hükümlüleri cezaevindeki durumu gözönüne alındığında; %8,8’i tutuklu, %18,2’si hükümözlü ve %72,9’u hükümlüdür.
Cezaevi tutuklu ve hükümlüleri cezaevine girmeden önceki eğitim durumu gözönüne alındığında çoğunluğunun (%51,1) ilkokul-ortaokul eğitimine sahip olduğu görülmektedir.
Tutuklu ve hükümlülerin büyük çoğunluğu (202 kişi %61,4) cezaevine girmeden kendi işi/ serbest meslek ile uğraşmakta iken, 43’ü (%13,1) daha önce iş hayatına atılmamıştır.
Yine tabloda, katılımcıların büyük çoğunluğu 210 kişi (%63,8) ceza infaz kurumunda verilen eğitimlere katılmış olup, 119’unun (%36,2) bu eğitimlere katılmadığı görülmektedir.
Araştırmaya katılan cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin ceza infaz kurumunda verilen eğitimlere katılmama nedenleri ilgili ifadelere verdiği cevapların dağılımları Tablo 2’de görülmektedir.
Katılımcıların, ceza infaz kurumunda verilen eğitimlere katılmama nedenleri ilgili ifadelere verdiği cevaplar incelendiğinde;
“Ceza infaz kurumunda verilen eğitimler, benim için önem arz etmediği için katılmadım. ” ifadesine cezaevi tutuklu ve hükümlüleri, %18,5’i (n=22) fikrim yok, %16,0’ı (n=19) kesinlikle katılmıyorum, %27,7’si (n=33) katılmıyorum, %13,4’ü (n=16) katılıyorum, %24,4’ü (n=29) kesinlikle katılıyorum yanıtını vermiştir. Cezaevi tutuklu ve hükümlüleri “ceza infaz kurumunda verilen eğitimler, benim için önem arz etmediği için katılmadım. ” ifadesine orta (3,090 ± 1,420) düzeyde katıldıkları saptanmıştır.
“Ceza infaz kurumunda verilen eğitimler, içeriğinin ve kapsamının yetersiz olduğundan dolayı katılmadım.” ifadesine cezaevi tutuklu ve hükümlüleri, %19,3’ü (n=23) fikrim yok, %16,0’ı (n=19) kesinlikle katılmıyorum, %24,4’ü (n=29) katılmıyorum, %21,8’i (n=26) katılıyorum, %18,5’i (n=22) kesinlikle katılıyorum yanıtını vermiştir. Cezaevi tutuklu ve hükümlüleri “ceza infaz kurumunda verilen eğitimler, içeriğinin ve kapsamının yetersiz olduğundan dolayı katılmadım.” ifadesine orta (3,040 ± 1,380) düzeyde katıldıkları saptanmıştır.
“Ceza infaz kurumunda verilen eğitimin içeriği ve uygulaması tatmin etmediği için katılmadım.” ifadesine katılımcıların %21,8’i (n=26) fikrim yok, %10,9’u (n=13) kesinlikle katılmıyorum, %26,1’i (n=31) katılmıyorum, %22,7’si (n=27) katılıyorum, %18,5’i (n=22) kesinlikle katılıyorum yanıtını vermiştir. Cezaevi tutuklu ve hükümlüleri “ceza infaz kurumunda verilen eğitimin içeriği ve uygulaması tatmin etmediği için katılmadım.” ifadesine orta (3,050 ± 1,401) düzeyde katıldıkları saptanmıştır.
“Ceza infaz kurumunda verilen eğitim tahliye sonrası yeterli düzeyde katkı sağlamayacağı için katılmadım.” ifadesine cezaevi tutuklu ve hükümlüleri, %21,8’i (n=26) fikrim yok, %15,1’i (n=18) kesinlikle katılmıyorum, %21,8’i (n=26) katılmıyorum, %19,3’ü (n=23) katılıyorum, %21,8’i (n=26) kesinlikle katılıyorum yanıtını vermiştir. Cezaevi tutuklu ve hükümlüleri “ceza infaz kurumunda verilen eğitim tahliye sonrası yeterli düzeyde katkı sağlamayacağı için katılmadım.” ifadesine orta (3,040 ± 1,452) düzeyde katıldıkları saptanmıştır.
Cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin tahliye sonrası 210’unun (% 63,5) Kamu sektöründe, 210’unun (%63,5) özel sektörde, 210’unun (%63,5) kendi işinde veya serbest meslek sahibi olarak çalışmak istediği, 134’ünün (%40,7) hiçbir sektörde çalışmak istemediği, 15’inin (%4,6) çalışacağı yer konusunda kararsız kaldığı görülmektedir.
Araştırmaya katılan cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin ceza infaz kurumunda verilen eğitimlerden aldığı katkılar ile ilgili ifadelere verdiği cevapların dağılımları Tablo 4’de görülmektedir.
katılımcıların “Kurumda verilen eğitim, tahliye sonrası kamu sektöründe iş bulabilmeme imkan tanımaktadır.” İfadesinin dışında; “Verilen eğitim, tahliye sonrası rahat iş bulabilmemde yeterli bilgi ve tecrübeye imkân sağlamaktadır.” , “Sosyal hayatta yapmış olduğum mesleğimi geliştirmeme katkı sağladı.”
ve “Sosyal hayatta yapmak isteyip de yapamadığım meslek hakkında kendimi eğitmemde katkı sağladı.” İfadelerine düşük düzeyde katıldıkları görülmektedir.
Araştırmaya katılan cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin ceza infaz kurumunda verilen eğitimlerin içeriği ile ilgili ifadelere verdiği cevapların dağılımları Tablo 5’de görülmektedir.
Ceza infaz kurumunda verilen eğitimin süresi yeterli olması, eğitimlerin çeşitliliğinin yeterli olması, eğitimlerde yeterli düzeyde araç ve gerece sahip olunması, eğitimlerin fiziki yapısının yeterli olması ve eğitimin yöntemi ve tekniğinin, konunun anlaşılabilmesi açısından uygun olması ifadelerine önemli ölçüde katılmadıkları görülmektedir.
Araştırmaya katılan cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin ceza infaz kurumunda mevcut eğitimleri veren personeller ile ilgili ifadelere verdiği cevapların dağılımları Tablo 6’da görülmektedir.
Katılımcıların ceza infaz kurumunda mevcut eğitimleri veren personeller ile ilgili ifadelere verdiği cevaplar incelendiğinde aşağıdaki bulgular söz konusudur:
Eğitim veren personelin yeterli teknik bilgi ve donanıma sahipliği, eğitim zamanını etkin bir şekilde kullandıkları, konuları açık, anlaşılır ve tutuklu-hükümlülerin seviyesine uygun işledikleri, motivasyonu sağlaması ve iletişim kurma becerilerini iyi kullanmaları, konuyla ilgili tecrübesini eğitime katmaları, katılımı teşvik etmeleri, dikkatleri konuya yoğunlaştırabilmeleri, soru ve önerilere olumlu yaklaşmaları, eğitimin içeriğini güncel konu ve çalışmalarla ilişkilendirmeleri ve bilgilerini net ve açık bir şekilde aktarabilmeleri ifadelerine önemli ölçüde katılmadıkları görülmektedir.
Araştırmaya katılan cezaevi tutuklu ve hükümlülerinin ceza infaz kurumunda verilen eğitimin bireysel etkilerini tespit etmek amacıyla sorulan sorulara verdiği cevapların dağılımları Tablo 7’de görülmektedir.
Katılımcıların verilen eğitimin bireysel etkilerini tespit etmek amacıyla sorulan sorulara verdiği cevaplar incelendiğinde; Ceza infaz kurumda verilen eğitim, cezaevindeki motivasyonu arttırıcı ve hayata bakış açımda değişmelere katkı sağlıyor ifadesinin haricinde, “Ceza infaz kurumunda verilen eğitim tahliye sonrasında iş hayatında kolayca iş bulabilme imkanı sağlıyor.” , “Ceza infaz kurumunda verilen eğitim yaratıcılık ve yeteneğimi ortaya çıkarmada büyük katkı sağlıyor.” “Ceza infaz kurumunda verilen eğitim, eğitim durumumun yükselmesinde yardımcı oluyor.” “Ceza infaz kurumunda verilen mevcut eğitim programları, kişisel gelişimimi arttırmada yeterli oluyor.’ İfadelerine önemli ölçüde katılmadıkları görülmektedir.