Hedef süreyi tutturamayan hakim ve savcıya soruşturma açılacak

ABONE OL

Yargıda 3 yeni adım! Davayı uzatan mahkeme hakimine soruşturma açılacak.

Yargıda hedef sürelerin kısalması için yeni adımlar atılacak. Duruşmalar iki aydan fazla ertelenemeyecek. İstinaf süreci en fazla altı ay sürecek.

Hedef süreye uymayan hakim ve savcılarla ilgili teftiş mekanizması ve disiplin süreçleri daha etkin hale getirilecek.

Ulusal basında geniş yer bulan bu bilgilerin yargıyı olumsuz etkilemesi bekleniyor. Hakim ve savcıların karar verirken süre bakımında bir kalıba sokulması verecekleri kararları "alelacele" veya "özensiz" vermelerine neden olabilir.

Adalet TV ailesi olarak bu yönde atılacak adımları desteklemiyoruz, hakim ve savcılar kendilerinden kaynaklanmayan iş yoğunluğu ve personel eksikliğinden dolayı haklarında işlem yapılması adil olmaz. Bu konuda onları "eleştirmeyi" bile doğru bulmuyoruz.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, TBMM'de uzun yargılama süreçlerinin kısaltılmasına ilişkin atılacak adımlarla ilgili bilgi verdi;

"Özellikle aile hukukuyla ilgili davaların uzun sürdüğü hepimizin malumu. Bunu daha hızlı hale getirmeye dönük çalışmalar var. Bu konuda özellikle istinaf sürecinin hızlandırılması, uzun süren davaların sona erdirilmesiyle ilgili birtakım çalışmalarımız var. Hedef süre uygulamalarındaki sürelerin yeniden değerlendirilmesi, hedef süreye uymayan hakim ve savcılarla ilgili teftiş mekanizmasının ve disiplin süreçlerinin daha etkin hale getirilmesiyle ilgili çalışmalarımız var."

"Hatta şunu söylüyoruz: 'İstinaf mahkemelerinde altı aydan fazla sürmesin' diyoruz. Duruşmaların iki aydan fazla ertelenmemesini önereceğiz yargı reformu belgemizde. Bir duruşma başladığında dava sonuçlanıncaya kadar kesintisiz sürmesi lazım. Zorunlu sebep, erteleme olabilir. Özellikle son zamanlardaki yargılamaları da takip ediyorsunuz, kesintisiz, hatta gece de devam eden duruşmalar var. Ama zorunlu bir sebep varsa, örneğin bir adli tıp raporu bekleniyorsa -ki o süreçlerin hızlandırılması lazım, erteleme olabilir. O sebeple özellikle aile hukukundan doğan davalarla ilgili olarak geciken adalet, adalet değildir. Her iki taraf, özellikle kadınların bu noktada mağdur olmaması açısından gerekli tedbirleri de alıyoruz."