Hapis cezalarında tekerrür ve mükerrirliğe nasıl itiraz edilir?
Hapis cezalarında 1. Kez mükerrirlik ve 2. Kez mükerrirlik ile ilgili olarak merak edilen bütün detayları sizler için araştırdık. Bu konuda en fazla yapılan yanlışlar ve itiraz süreci haberimizde.
Hapis cezası alan kişilerin gerekçeli kararlarının hüküm kısmında mükerrirlik ibaresi var ise cezaevinde yatacağı süre artar bunun nedeni ise infaz aşamasında indirim oranları mükerrirlik ile değişiklik gösterir. 1. kez mükerrirlik ve 2. kez mükerrirlik ibaresi birbirinden çok farklı sonuçları olan ibarelerdir.
1. kez mükerrir ibaresi olan hapis cezaları için (TCK 58/6,7) indirim oranı olarak eskiden 3/4 kullanılıyordu. Ancak Nisan 2020’de çıkan infaz yasası düzenlemesi ile (7242 sayılı) indirim oranı 2/3 olarak güncellenmiştir. Ancak 2. kez mükerrir olan dosyalar için herhangi bir düzenleme yapılmamıştır. 2. kez mükerrir olan cezalar indirimsiz olarak kapalı cezaevinde cezanın hepsi infaz edilir. 2. kez mükerrir olan dosya için denetimli serbestlik hakkı olmaz. 2. Kez mükerrirliğin maddesi ise 5275 sayılı yasada yer alıp şöyle belirtilmiştir: (3) İkinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanması durumunda, hükümlü koşullu salıverilmez. (Ek cümle:14 Nisan2020 tarih 7242/49 madde) Hükümlü hakkında ikinci defa tekerrür hükümlerinin uygulanacağı hükümde belirtilir. TCK 58/9 ise sadece organize suç örgütü ve silahlı terör örgütü dosyalarında yer alır.
MÜKERRİRLİĞE NASIL İTİRAZ EDİLİR?
Mükerrir olan hapis cezanız kesinleşmiş ise bir hata tespit edildiği takdirde yargılamayı yapan mahkemeye dilekçe ile başvuru yapılabilir. Mahkeme ek karar ile çok kolay bir şekilde mükerrirliği kaldırabilir bunun yüzlerce örneği vardır, mahkemeler bu konuda hızlı karar verirler ortalama 1 hafta içerisinde karar çıkar.
Ancak önemli olan mükerrir olan dosyadaki hatayı tespit etmektedir. Şimdi sizlerle mükerrir olan dosyalarda mahkemelerin yapmış olduğu başlıca hatalardan bahsedelim.
-Uzlaştırma kapsamında yer alan cezalar uzlaştırma sonucuna göre tekerrürlüğü sona erebilir, mahkemeler bu konuda çok fazla yanlış karar vermektedir. Tekerrüre esas alınan ceza uzlaşmadan faydalanmış ise mükerrirlik ortadan kalkar veya şartları taşıyan başka bir ceza tekerrüre esas alınır.
-Kasıtlı suçlar için taksirli suçlar tekerrüre esas alınamaz. Eğer kasıtlı suç işleyip mükerrirlik kararı almış iseniz, mükerrir olan taksirli suç ise buna itiraz edebilirsiniz. (kasıtlı suçlar kasıtlı suçlara, taksirli suçlar taksirli suçlara tekerrür olabilir)
-Askeri suçlar sadece askeri suçlara tekerrüre esas alınabilir. Askeri suçlar sivil suçlara tekerrüre esas alındığı takdir de mahkemenize başvuru yapıp kararı kaldırabilirsiniz.
-Organize suç örgütü veya silahlı terör örgütü kapsamında TCK 58/9 uygulanmış ise bu örgüt suçundan dolayı tekerrürlük ifade eder, bu suç başka bir suçta tek başına 2.kez mükerrir ilamı olamaz.
-Kesin nitelikte olan adli para cezaları tekerrüre esas alınamaz. İstinaf veya Yargıtay hakkı olmayan, mahkemenin verdiği ve direk kesinleşen adli para cezaları tekerrüre esas alınamaz. Bu madde de mahkemeler tarafından çok fazla yapılan yanlış arasında yer alıyor.
-Çocukken işlenen suçlar (18 yaşından küçükken) tekerrüre esas alınamaz. İlçe adliyelerinde çocuk mahkemeleri bulunmadığı için asliye ceza mahkemeleri çocukları yargılar, mahkeme ismi “…Çocuk mahkemesi” değil de “…. Asliye ceza mahkemesi” olarak yer aldığı için yanlışlıkla tekerrüre esas alındığını fazlasıyla gördük. Bu konuda da yanlışlık yapıldığı zaman itiraz edebilirsiniz.
-Suç tarihinden sonra kesinleşen cezalar tekerrüre esas alınamaz. (ör: 2020 yılında suç işlediniz ve yargılamanız devam ediyor, 2021 yılında kesinleşen bir cezanız tekerrür olamaz)
Ayrıca tekerrür cezalarda yanlışlık olduğu zaman bunu mahkemeler ile hemen paylaşabilirsiniz, mahkemeler bu konuda yapılan yanlışlıklarda asla diretmezler, hemen dosyayı inceleyip ek karar vererek yanlışı hızlı bir şekilde düzeltirler. Hapis cezanıza itiraz süreniz dolsa da yıllar sonra bile mükerrirliğe itiraz edebilirsiniz. Bu konuda süre sınırı yoktur. Hükümlü lehine olan konular için süre sınırı olmaz.
adalet.tv / hukuk servisi