Hakim ve savcıların yazım kurallarına aşırı önem vermesi
Adliyelerde görev yapan zabıt katiplerinin muzdarip olduğu konulardan birisi de amirlerinin yazım kurallarına fazlasıyla önem vermesi. Okurlarımız tarafından bu konuda gönderilen onlarca mesajı değerlendirdik.
Adalet camiasında karar verme yetkisi hakim ve Cumhuriyet savcılarında olsa da, adliyelerde iş yükünün altında mücadele eden ve zor şartlar altında görev yapan kahramanlar zabıt katipleridir. En çok çalışırlar ancak en az maaşı alırlar. Hakim ve Cumhuriyet savcıları ile zabıt katiplerinin maaşlarını kıyaslamak elbette doğru olmaz. Hakim ve Cumhuriyet savcılarının daha fazla maaş alması gayet normaldir. Burada eleştirdiğimiz konu zabıt katiplerinin diğer kurumlarda görev yapan memurlardan da az maaş almasıdır.
Adliyelerde yoğun iş temposunda mesai mefhumu gözetmeden görev yapan zabıt katipleri amirlerinin yazım kurallarına aşırı önem vermesinden dertli. Bu problem her kurumda yaşanmıyor elbette. Ancak bazı amirlerin milimetrik hesaplar yaparak sayfa boşluklarına kadar inceleme yaptıkları belirtiliyor.
Uyap şablonlarında bile bu hususların ince detayına kadar düşünülmediği, yazışma yaparken yüzlerce şablon kullanan zabıt katiplerinin bu kadar iş yoğunluğu altında milimetrik hesaplar ile yazışma yapmasının çalışma azmini kıracağı aşikar.
KATİPLİK SAHADA ÖĞRENİLİYOR
Yaptığı işi sahada öğrenen ve hizmet öncesi eğitim almadan göreve başlayan zabıt katiplerinin hizmet içi eğitimlerinde yazışma konusunda aldıkları eğitimlerin yetersiz olduğunu herkes biliyor. Çünkü kısa süreli eğitimler ile bu kadar çok konu işlenemez. Hatta editörlerimizin okuduğu mesajlara göre bazı hakim ve savcıların kendi yazım stillerini oluşturduğu, genel yazım kurallarının bile dışına çıktığı belirtiliyor.
İş yükü olarak ükemizin en yoğun kurumları olan Adalet Saraylarında, az maaş alarak en fazla iş yükünün altından kalkmaya çalışan ve yapacağı en ufak bir yanlışın bile önemli sorunlar doğuracağı bir çalışma ortamında zabıt katiplerine biraz anlayış gösterilmesi herkes tarafından normal karşılanacaktır.
CAMI OLMAYAN ADLİYE BÜROLARI VAR
Çoğu devet kurumunda memurlar rahat çalışma ortamında, sorunlardan uzak ve ideal özlük haklarına sahip bir şekilde görev yaparlar. İş yükü fazla olan adliyelerde ise koridorlar kaparılarak bürolara eklenir hatta camı olmayan, dış dünya ile tek bağlantısı "kapısı" olan bürolar bile mevcuttur. Çoğu adliyede iş yoğunluğundan dolayı icra daireleri ek binalara taşınmıştır. Bu ve benzer örnekleri büyük şehirlerde rahatlıkla görebilirsiniz. Adliyelerde vatandaş sirkülasyonu da çok fazladır. Özellikle polis, jandarma çalışanları başta olmak üzere her gün binlerce vatandaş adliyelere gelmektedir.
Özellikle koronavirüs sürecinde hizmet içi eğitimlerin tedbir amaçlı durdurulması, yeni göreve başlayan zabıt katiplerinin hiçbir eğitim almadan 2 yıla yakın süredir görevlerini yapmaya devam etmelerine neden olmaktadır.
adalet.tv ailesi olarak en büyük temennimiz hizmet içi eğitimlerin artırılması, amirlerin memurlarına anlayış göstermesi ve zabıt katiplerinin özlük haklarının iyileştirilmesidir.
adalet.tv / analiz