Fatiha suresi nedir, anlamı ve tercümesi
Kur'an-ı Kerim'de 114 sure vardır. Sureler ise ayet denilen cümlelerin bir araya gelmesiyle oluşur. İlk sure Fatiha suresidir. 7 ayetten oluşur. İlk sure olduğu için başlangıç anlamına gelen Fatiha adını almıştır. Başka anlamlara gelen birden çok ismi de vardır. 'El kafiye' 'El-Vafiye', 'Es salat', Ümmü'l Kitab gibi isimleri de vardır. Namaz kılarken her rekatta okunur. Eller bağlandıktan sonra birinci rekatta Sübhaneke duasını okuduktan sonra Fatiha'yı okumadan Euzu-Besmele çekmek, diğer rekatların başında ise besmele çekmek sünnettir.
FATİHA SURESİ OKUNUŞU VE ANLAMI
Sabah namazında 2 rekat sünnette ilk rekatta Sübhaneke duasından sonra Fatiha okunur. 2 .rekatta ise Sübhaneke olmadan okunur. 2 rekatlık farzda da aynı şekilde okunur.
Öğle namazının 4 rekatlık sünnetinde ilk rekatta Sübhaneke duasından sonra, sonraki 3 rekatta ise Sübhaneke olmadan okunur. 4 rekatlık farzda aynı şekilde okunur ama son 2 rekatta Fatiha’dan sonra zammı sure okunmaz. Son 2 rekatlık son sünnette ilk rekat sübhaneke duası son rekat ise tek, Sübhaneke duası olmadan zammı sure ile birlikte okunur.
İkindi Namazının 4 rekatlık sünnetinin ilk 2 rekatı aynı şekilde kılınır ama 3. rekatta Sübhaneke duası okunduktan sonra Fatiha okunur. Dördüncü rekatta Fatihasuresi, Sübhaneke duası olmadan okunur. 4 rekatlık farzda ise öğle namazının farzı gibi kılınır.
Akşam Namazının 3 rekatlık farzında, ilk rekatta Sübhaneke duasından sonra okunur. İkinci rekatta Sübhaneke olmadan okunur. Farzın son rekatında Fatiha’dan sonra zammı sure de okunmaz.
Yatsı namazının dört rekatlık sünneti , ilk iki rekat aynı şekilde kılındıktan sonra 3.rekatta Sübhaneke okunduktan sonra Fatiha suresi okunur. Dördüncü rekatta ise Fatiha, zammı sure okunur. 4 rekatlık farz ve 2 rekatlık son sünnet öğle namazında olduğu gibi kılınır.
Üç rekatlık Vitir Vacib Namazında ilk rekatta Sübhaneke ile birlikte, iki ve üçüncü rekatta ise Sübhaneke duası olmadan okunur.
Fatiha Suresi Anlamı
Hamd, Alemlerin Rabbi, Rahman, Rahim, hesap ve ceza gününün (ahiret gününün) maliki Allah!a mahsustur. (Allahım!) Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınkine ve sapıklarınkine değil.
Fatiha suresi, Fatiha suresi ne zaman indi, Fatiha suresi nerde indi, Fatiha suresi ne zaman indi, Namazda Fatiha nasıl okunur, Fatihadan sonra zammı sure okunur mu, Fatiha suresi anlamı, Fatiha okunuşu, Fatiha suresi arapça