F Tipi cezaevlerinde uygulanamayan disiplin cezası
Cezaevlerinde, mahkumlar cezalarını infaz ederken kurum içi disiplin soruşturmaları sonucu idare tarafından çeşitli disiplin cezaları alabiliyorlar. F Tipi Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumlarında verilen ancak uygulanamayan disiplin cezasının analizini yaptık.
Ceza infaz kurumlarının olmazsa olması asayiş ve disiplindir. Asayiş ve disiplinin sağlanabilmesi için hükümlü ve tutukluların kurum içerisinde ve kurum dışarısında belirlenen kurallara uyması gerekmektedir. Asayiş ve disiplini bozucu bir eylem yapılması halinde eylemin durumua göre disiplin soruşturması yürütülür. Soruşturma amiri tarafından yapılan eylemin disiplin cezası gerektiği yönünde muhakkik raporu ile Disiplin Kuruluna sevk eder. Kurul gerekli görüşme sonucunda oy birliği veya oy çokluğuyla ceza verilip verilmemesine karar verir. Eylemin kanunda belirlenen karşılığı neticesinde idari disiplin yaptırımı uygulanır. Hükümlü ve tutukluların kurum içerisinde ve kurum dışarısında sergilediği olumsuz eylem ve davranışlar sonucunda 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 38. maddesinde belirtilen disiplin cezaları verilmektedir.
Hükümlü ve tutuklulara;
a) Kınama.
b) Bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma.
c) Ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma.
d) Haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama.
e) Ziyaretçi kabulünden yoksun bırakma.
f) Hücreye koyma. Disiplin cezaları verilmektedir. Çocuk hükümlü ve tutuklular için başka disiplin cezaları verilmektedir.
UYGULANAMAYAN DİSİPLİN CEZASI
F Tipi Yüksek Güvenlili Ceza İnfaz Kurumlarında ve diğer kapalı ceza infaz kurumlarında kalan terör ve örgütlü suçlular; bazı etkinliklere katılmaktan alıkoyma disiplin cezasına konu eylemler yaptığı ve bir üst disiplin cezası verildiği takdirde bu disiplin cezasının herhangi bir yaptırımı olmamaktadır.
Bazı Etkinliklere Katılmaktan Alıkoyma Disiplin Cezası;
a) İdarenin izni olmaksızın yasak yerlere girmek.
b) Eğitim yerini terk etmek.
c) Eğitimi savsaklamak.
d) Olumsuz davranışa yönelik gruplaşmaya neden olmak veya bu amaca yönelik gruba katılmak.
e) Kurum görevlilerine karşı uygunsuz söz sarf etmek veya davranışta bulunmak.
f) Çıkar sağlamak amacıyla hükümlülere veya kurum görevlilerine eşya vermek veya satmak.
g) Açlık grevi yapmak, eylemlerinde bulunması halinde ve ayrıca eylem tarihi itibari ile iyi halli olmadığı süre zarfında 5275 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 48/2. Maddesinde "Bir eylemden dolayı verilen disiplin cezası kesinleştikten sonra bu cezanın infazı tamamlanıp kaldırılması için dördüncü fıkrada belirtilen süreler geçinceye kadar yeniden disiplin cezasını gerektiren bir eylemde bulunan hükümlü hakkında, her defasında bir üst ceza uygulanır." gereğince bir üst ceza verilir. Bu cezada Ücret karşılığı çalışılan işten yoksun bırakma cezasıdır.
Bu cezanın terör ve örgütlü suçlarda uygulamasının mümkün olmayacağı disiplin cezasının herhangi bir yaptırımı olmadan sistem üzerinden işlemden başka bir şey yapılmamaktadır.
Normalde ücret karşılığı işten yoksun bırakma cezası iç hizmetlerde ve iş yurdu tesis ve atölyede çalışan hükümlülere uygulanabileceği, ceza infaz kurumlarında çalıştırılmayan hükümlü ve tutuklulur için ise herhangi bir yaptırımı yoktur.
Terör suçlarından hüküm giyen mahkumların sık sık açlık grevi eylemlerine girdiği ve iyi halli olmadıkları düşünüldüğünde kanun gereği bir üst ceza uygulaması maalesef ücret karşılığı işten yoksun bırakma disiplin cezası verilmesi yapılan eylemin sistemsel bir formaliteden öteye gidemediği, disiplin dosyasınında iyi hallilik durumunu etkilemektedir.
Mevzuata eklenecek bir madde ile; kanunun 40. Maddesinde eylemlere katılmış ancak aynı kanunun 48/2 maddesi gereği bir üst ceza uygulamasının haberleşme veya iletişim araçlarından yoksun bırakma veya kısıtlama cezası olarak uygulaması yönünde bir madde eklendiği takdirde bu sorun ortadan kalkacak her eylemin karşılığında gerekli idari yaptırım yapılmış olacaktır.
adalet/tv / özel haber